GotowaniePrzepisyLepsze od zwykłych gołąbków. Mało kto podaje w ten sposób

Lepsze od zwykłych gołąbków. Mało kto podaje w ten sposób

Zawinięty w kapustę farsz z ryżu i mięsa mielonego podbił serca wielu Polaków. Tradycyjny przepis na gołąbki można jednak nieco zmodyfikować. Istnieje sposób, dzięki któremu uzyskasz doskonały smak i aromat.

Przepis na podsmażane gołąbki
Przepis na podsmażane gołąbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ANDRIUSHCHENKO OLEKSANDR

Gołąbki kojarzą się z potrawą poddawaną konkretnej obróbce cieplnej. W tradycyjnych przepisach, które przekazały nam nasze babcie, zazwyczaj zawiniątka z kapusty wykładamy w dużym garnku, zalewamy bulionem i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Innym sposobem jest zapiekanie gołąbków w piekarniku. 

Okazuje się, że istnieje jeszcze jeden patent, który sprawi, że to danie zyska zupełnie nowy smak. Wystarczy zmienić sposób przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki inne niż wszystkie

Smażone gołąbki - sprawdzony sposób, który zachwyci każdego smakosza

Na początku przygotuj farsz z ryżu i mięsa. Gotową mieszankę zawiń w liście kapusty, a następnie przygotuj panierkę z jajek oraz bułki tartej. Takie połączenie to dość nietypowy sposób na podanie gołąbków, tym bardziej zaskoczysz nimi domowników, a także zaproszonych gości.

Zanim jednak przystąpisz do umieszczania farszu w liściu kapusty, upewnij się, że mięso mielone i cebulka są dobrze podsmażone. Dopiero po wcześniejszym przygotowaniu farszu należy umieścić zawinięte gołąbki na rozgrzanej patelni.

Jak przygotować smażone gołąbki?

W tym przepisie potrzebujesz około 800 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebulę średniej wielkości, pół kilo ryżu, 4-5 jajek, 12 liści kapusty, olej, bułkę tartą, a także majeranek, pieprz i sól. Na samym początku ugotuj ryż, a następnie poczekaj, aż wystygnie. Cebulę posiekaj w kostkę i wrzuć na gorący tłuszcz. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej przyprawy i wymieszaj. W kolejnym kroku dodaj mielone mięso wieprzowe.

Kiedy mięso będzie podsmażone, wymieszaj farsz z ryżem oraz jajkiem. Następnie składniki umieść na zblanszowane liście kapusty i zawiń, tworząc gołąbki. Pozostałe jajka wymieszaj w głębokim naczyniu i dodaj odrobinę pieprzu i soli. Każde zawiniątko maczaj w jajku, umieść w bułce tartej, a następnie smaż na patelni do uzyskania złotego koloru z każdej ze stron.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
gołąbkiprzepiskuchnia

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)