Lepsze od zwykłych gołąbków. Mało kto podaje w ten sposób

Zawinięty w kapustę farsz z ryżu i mięsa mielonego podbił serca wielu Polaków. Tradycyjny przepis na gołąbki można jednak nieco zmodyfikować. Istnieje sposób, dzięki któremu uzyskasz doskonały smak i aromat.

Przepis na podsmażane gołąbki
Przepis na podsmażane gołąbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ANDRIUSHCHENKO OLEKSANDR

18.01.2024 | aktual.: 18.01.2024 15:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbki kojarzą się z potrawą poddawaną konkretnej obróbce cieplnej. W tradycyjnych przepisach, które przekazały nam nasze babcie, zazwyczaj zawiniątka z kapusty wykładamy w dużym garnku, zalewamy bulionem i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Innym sposobem jest zapiekanie gołąbków w piekarniku. 

Okazuje się, że istnieje jeszcze jeden patent, który sprawi, że to danie zyska zupełnie nowy smak. Wystarczy zmienić sposób przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażone gołąbki - sprawdzony sposób, który zachwyci każdego smakosza

Na początku przygotuj farsz z ryżu i mięsa. Gotową mieszankę zawiń w liście kapusty, a następnie przygotuj panierkę z jajek oraz bułki tartej. Takie połączenie to dość nietypowy sposób na podanie gołąbków, tym bardziej zaskoczysz nimi domowników, a także zaproszonych gości.

Zanim jednak przystąpisz do umieszczania farszu w liściu kapusty, upewnij się, że mięso mielone i cebulka są dobrze podsmażone. Dopiero po wcześniejszym przygotowaniu farszu należy umieścić zawinięte gołąbki na rozgrzanej patelni.

Jak przygotować smażone gołąbki?

W tym przepisie potrzebujesz około 800 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebulę średniej wielkości, pół kilo ryżu, 4-5 jajek, 12 liści kapusty, olej, bułkę tartą, a także majeranek, pieprz i sól. Na samym początku ugotuj ryż, a następnie poczekaj, aż wystygnie. Cebulę posiekaj w kostkę i wrzuć na gorący tłuszcz. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej przyprawy i wymieszaj. W kolejnym kroku dodaj mielone mięso wieprzowe.

Kiedy mięso będzie podsmażone, wymieszaj farsz z ryżem oraz jajkiem. Następnie składniki umieść na zblanszowane liście kapusty i zawiń, tworząc gołąbki. Pozostałe jajka wymieszaj w głębokim naczyniu i dodaj odrobinę pieprzu i soli. Każde zawiniątko maczaj w jajku, umieść w bułce tartej, a następnie smaż na patelni do uzyskania złotego koloru z każdej ze stron.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
gołąbkiprzepiskuchnia
Komentarze (5)