GotowaniePrzepisyGołąbki z Podkarpacia. Banalny przepis robi furorę

Gołąbki z Podkarpacia. Banalny przepis robi furorę

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych i zarazem najbardziej lubianych polskich dań. Każdy z nas przygotowuje je inaczej. Poznaj przepis na podkarpackie gołąbki, które zyskują coraz więcej fanów.

Sekretny składnik gołąbków
Sekretny składnik gołąbków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gołąbki to danie składające się z ugotowanej kapusty faszerowanej ryżem z dodatkiem mięsa mielonego. Często podaje się je z sosem pomidorowym. To bardzo smaczne, choć też i ciężkie danie. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się gołąbki podkarpackie, które nie dość, że są pyszne, to do tego zdrowe. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Gołąbki podkarpackie — czym różnią się od klasycznych gołąbków?

Kartacze, fuczki, proziaki, babka czy kiszka ziemniaczana to sztandarowe dania kuchni podkarpackiej, które są znane i lubiane w całej Polsce. Sytuacja ma się podobnie w przypadku podkarpackich gołąbków. To wariacja na temat klasycznych gołąbków, jednak podkarpacka wersja nie zawiera mięsa i ryżu, a kaszę gryczaną i ziemniaki. Kasza gryczana obfituje w szereg cennych pierwiastków, takich jak witaminy z grupy B, magnez, potas, cynk, miedź czy żelazo. Dzięki niej gołąbki zyskują znacznie więcej wartości odżywczych i jednocześnie są mniej kaloryczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj tak gołąbki. Już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej

Jak przygotować podkarpackie gołąbki? Oderwij liście kapusty i usuń z nich gruby nerw. Włóż je do wrzącej wody i obgotuj, żeby nieco zmiękły. W garnku obok ugotuj 200 gramów kaszy gryczanej. Następnie obierz pięć ziemniaków i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Kiedy kasza będzie już miękka, obierz dwie cebule i posiekaj je w drobną kostkę. Wrzuć na patelnie i smaż, aż stanie się złocista.

Na końcu wymieszaj ze sobą kaszę, odcedzone ze skrobi ziemniaki, cebulę i dwa jajka. Dopraw farsz solą i pieprzem, a następnie zawiń go w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Włóż je do naczynia żaroodpornego i zalej wodą, a najlepiej, bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz je przez godzinę. Po godzinie gołąbki będą gotowe. Możesz polać je niewielką ilością rozpuszczonego masła albo przygotować sos na bazie suszonych grzybów.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (6)