Ranking najlepszych kuchni świata. Polska na wysokim miejscu
Żurek, bigos i pierogi. Choć dla Polaków dania te są najlepsze na świecie, eksperci nie do końca się z tym zgadzają. Według rankingu TasteAtlas, polska kuchnia zajmuje na świecie wysokie miejsce, lecz poza topową dziesiątką.
18.12.2023 | aktual.: 18.12.2023 15:59
Kuchni świata jest wiele. Która okazała się być najlepszą? Najnowszy ranking TasteAtlas, internetowego przewodnika kulinarnego, w którym ocenianie są dania, restauracje czy miasta i regiony pod względem gastronomicznym, z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. To w nim, za pomocą średnich i wyliczeń pokazano, która kuchnia na świecie jest tą wyjątkową, a które nie każdemu przypadły do gustu.
Która kuchnia świata jest najlepsza?
Dużego zdziwienia tu nie będzie. Numerem jeden według TasteAtlas jest w tym roku kuchnia włoska. Tuż za nią, na drugim miejscu, znalazła się kuchnia japońska, a na trzecim - grecka. Wiele osób kłóciłoby się zapewne o wybraną przez ekspertów pierwszą trójkę, stawiając na swoje rodzime kuchnie. Nie wszystkie zostały jednak docenione.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polska kuchnia zajęła w rankingu 13. miejsce. Patrząc jednak na fakt, że znalazło się w nim aż 100 kuchni świata, mamy być z czego dumni. W przypadku samych dań wypadliśmy nieco gorzej. Zwycięzcami zostały: brazylijska picanha (stek), malezyjski roti canai (płaski chlebek) oraz tajskie phat kaphro (bazyliowy stir-fry). Kultowe i jedyne w swoim rodzaju pierogi, które uwielbiamy, zajęły dopiero 34. miejsce.
Zobacz także: Mrozisz pierogi na święta? Rób to tylko w taki sposób
Polskie sery owcze w gronie najlepszych
Parmigiano Reggiano, Mozzarella di Bufala Campana i Stracchino di Crescenza - to trzy najlepsze sery na świecie, które są produkowane oczywiście we Włoszech. Czy wśród najlepszych znalazły się polskie przysmaki? Tak i to aż dwa - w rankingu serów owczych!
Choć pierwsze pięć miejsc, jeżeli chodzi o sery owcze, przypadło serom z Portugalii i Włoch, szóste oraz ósme miejsce w rankingu zajęły dwa sery z Polski - bryndza podhalańska oraz bundz. Obydwa sery są produkowane głównie na Podhalu.
Zobacz także: Ulubiona ryba Polaków. Nie każdy może ją jeść
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.