Ranking najlepszych kuchni świata. Polska na wysokim miejscu
Żurek, bigos i pierogi. Choć dla Polaków dania te są najlepsze na świecie, eksperci nie do końca się z tym zgadzają. Według rankingu TasteAtlas, polska kuchnia zajmuje na świecie wysokie miejsce, lecz poza topową dziesiątką.
Kuchni świata jest wiele. Która okazała się być najlepszą? Najnowszy ranking TasteAtlas, internetowego przewodnika kulinarnego, w którym ocenianie są dania, restauracje czy miasta i regiony pod względem gastronomicznym, z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. To w nim, za pomocą średnich i wyliczeń pokazano, która kuchnia na świecie jest tą wyjątkową, a które nie każdemu przypadły do gustu.
Która kuchnia świata jest najlepsza?
Dużego zdziwienia tu nie będzie. Numerem jeden według TasteAtlas jest w tym roku kuchnia włoska. Tuż za nią, na drugim miejscu, znalazła się kuchnia japońska, a na trzecim - grecka. Wiele osób kłóciłoby się zapewne o wybraną przez ekspertów pierwszą trójkę, stawiając na swoje rodzime kuchnie. Nie wszystkie zostały jednak docenione.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polska kuchnia zajęła w rankingu 13. miejsce. Patrząc jednak na fakt, że znalazło się w nim aż 100 kuchni świata, mamy być z czego dumni. W przypadku samych dań wypadliśmy nieco gorzej. Zwycięzcami zostały: brazylijska picanha (stek), malezyjski roti canai (płaski chlebek) oraz tajskie phat kaphro (bazyliowy stir-fry). Kultowe i jedyne w swoim rodzaju pierogi, które uwielbiamy, zajęły dopiero 34. miejsce.
Zobacz także: Mrozisz pierogi na święta? Rób to tylko w taki sposób
Polskie sery owcze w gronie najlepszych
Parmigiano Reggiano, Mozzarella di Bufala Campana i Stracchino di Crescenza - to trzy najlepsze sery na świecie, które są produkowane oczywiście we Włoszech. Czy wśród najlepszych znalazły się polskie przysmaki? Tak i to aż dwa - w rankingu serów owczych!
Choć pierwsze pięć miejsc, jeżeli chodzi o sery owcze, przypadło serom z Portugalii i Włoch, szóste oraz ósme miejsce w rankingu zajęły dwa sery z Polski - bryndza podhalańska oraz bundz. Obydwa sery są produkowane głównie na Podhalu.
Zobacz także: Ulubiona ryba Polaków. Nie każdy może ją jeść
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.