Zarazki w kuchni
Pamiętaj, że ręce myję należy dokładnie umyć zawsze zanim rozpoczniemy przygotowywanie posiłków. Mydło powinno znajdować się zawsze obok płynu do naczyń. To będzie przypominać tobie i innym domownikom o potrzebie mycia rąk przed i po każdej czynności.
27.08.2010 | aktual.: 08.09.2010 15:26
Kuchnia jest miejscem w domu gdzie znajduje się najwięcej zarazków. Być może wydawać nam się to nieprawdopodobne, ale to właśnie w kuchni bakterie czują się idealnie, dużo lepiej niż w łazience. Jest wiele sposobów na to by wypowiedzieć wojnę zarazkom.
Zacznijmy od zlewu. Należy myć go często, ale to nie wystarczy, należy jeszcze wycierać go do sucha. Aby jeszcze skuteczniej pozbyć się zarazków dobrze jest raz w tygodniu wypełnić zlew wodą z rozcieńczonym w niej płynem do czyszczenia, który zawiera substancje zabijające zarazki. Taką mieszankę należy pozostawić na 10-15 minuta, a potem spłukać. Musimy również pamiętać o tym, aby nie zostawiać w zlewie brudnych naczyń i systematycznie oczyszczać kratki.
Przy myciu naczyń używamy najczęściej zmywaków, a one to także siedliska z bakteriami. Trzeba po każdym użyciu odcisnąć je z wody, następnie umyć, zalecane jest również wkładanie zmywaka do mikrofalówki na 30 sekund, gdyż w bardzo wysokiej temperaturze bakterie po prostu giną. Jednak najlepszą metodą jest po prostu częsta zmiana zmywaków trzeba też wiedzieć, że nie należy wycierać nimi blatów, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii. Takie same zasady dotyczą ścierek – trzeba je często suszyć i prać w wysokiej temperaturze.
Kolejnym miejscem gdzie mogą czyhać zarazki jest lodówka, dlatego tu higiena też jest bardzo ważna. Przynajmniej dwa razy w ciągu miesiąca należy myć lodówkę. Można użyć ciepłej wody z mydłem oraz dodać sodę oczyszczoną. Należy dokładnie przetrzeć ścianki lodówki, a potem spłukać i wytrzeć do sucha miękką szmatką. Nie wolno pomijać żadnych zakamarków.
Pamiętajmy również o myciu owoców i warzyw przed włożeniem ich do lodówki. Dzięki temu można uniknąć toksycznych substancji w kuchni. Żywność w lodówce trzeba trzymać w oddzielnych i zamkniętych pojemnikach. Najbardziej niebezpieczne jest mięso. Jeśli przyniesiemy do domu mięso, które jest zakażone i włożymy je do lodówki możemy mieć niemal pewność, że bakterie się rozprzestrzenią. Dlatego tek ważne jest, aby nie przechowywać surowego mięsa obok gotowych do jedzenia przetworzonych pokarmów, na przykład wędliny czy nabiału. Drobnoustroje z mięsa dostają się na inne produkty i te stają się dla nas bardzo groźne.
Najwięcej zatruć pokarmowych, spowodowanych jest przez bakterię salmonelli. Dlatego należy myć ręce po dotknięciu surowizny. To ważne w przypadku jaj, które bezwzględnie trzeba myć, ale wyłącznie w ciepłej wodzie - nigdy w zimnej. Jajko włożone do wody o temperaturze niższej niż ono samo, jest bardziej niebezpieczne niż to w ogóle nie myte. Pod wpływem ciśnienia wody bakterie wnika w głąb jaja.
Pamiętaj, że ręce myję należy dokładnie umyć zawsze zanim rozpoczniemy przygotowywanie posiłków. Mydło powinno znajdować się zawsze obok płynu do naczyń. To będzie przypominać tobie i innym domownikom o potrzebie mycia rąk przed i po każdej czynności.
Kolejnym terytorium, które bakterie traktują jak własność jest kosz na śmieci, z którego wydobywa się nieprzyjemny zapach i jest tym miejscem w domu, z którego bakterie mogą łatwo przenieść się na nasze ręce. Na resztkach pożywienia szybko rosną duże kolonie pleśni i drożdży uwalniających do powietrza alergeny. Należy więc każdego dnia opróżniać kosz na śmieci i przecierać go ściereczką nasączoną chlorowym środkiem dezynfekującym.
Pamiętajmy o higienie w każdym zakątku kuchni, nawet to, co z pozoru jest czyste może być niebezpieczne dla naszego zdrowia!