Trudno wyliczyć wszystkie zalety nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są niezbędne dla naszego organizmu, który nie potrafi sam syntezować tych związków i potrzebuje dostarczania ich z pożywieniem. Pamiętajmy jednak, że cenne substancje wpływają nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia czy poziom cholesterolu. Poznajmy ich mniej znane atuty.
Trudno wyliczyć wszystkie zalety nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są niezbędne dla naszego organizmu, który nie potrafi sam syntezować tych związków i potrzebuje dostarczania ich z pożywieniem. Pamiętajmy jednak, że cenne substancje wpływają nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia czy poziom cholesterolu. Poznajmy ich mniej znane atuty.
Pozytywnie wpływają na tempo przemiany materii. Szybkość, z jaką organizm zużywa energię i produkuje ciepło, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i kondycję. Przyspieszenie przemiany materii wspomaga m.in. proces odchudzania.
Dlatego warto wprowadzić do jadłospisu produkty bogate w kwasy omega-3, które m.in. obniżają poziom leptyny, czyli hormonu bezpośrednio wpływającego na metabolizm i zwiększającego tkankę tłuszczową. Substancje pomagają również wątrobie uporać się z toksynami, dzięki czemu narząd może sprawniej poradzić sobie z trawieniem tłuszczów.
Tekst: (RAF)/(kg), kobieta.wp.pl
Wsparcie dla rzucających palenie
Rozstanie się z nałogiem jest trudnym zadaniem. Warto wówczas wesprzeć organizm zwiększoną dawką kwasów omega-3.
Izraelscy naukowcy z uniwersytetu w Hajfie udowodnili bowiem, że cenne związki skutecznie pomagają w rzuceniu palenia.
Osoby uzależnione od nikotyny mają zaniżony poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, co powoduje przerwanie połączeń między neuronami w obszarach mózgu zaangażowanych w odczuwanie przyjemności.
W trosce o stawy
Każdego dnia nasze stawy narażone są na potężne obciążenia i rozmaite urazy, ponieważ uczestniczą w każdym rodzaju ruchu - marszu, biegu, a nawet pisaniu na komputerze.
Nic dziwnego, że choroba zwyrodnieniowa, zwana artrozą, została uznana za schorzenie cywilizacyjne.
Kwasy omega-3 pomagają zapobiec tego typu problemom. Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym. Ułatwiają też wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
Profilaktyka antynowotworowa
Brytyjscy naukowcy z uniwersytetu w Manchesterze odkryli, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 znacząco zwiększają odporność skóry na szkodliwe promieniowanie słoneczne i zmniejszają ryzyko wystąpienia immunosupresji, czyli reakcji hamującej produkcję komórek odpornościowych. Dzięki temu chronią nasz organizm przed rakiem skóry.
Inne badania wykazały, że kobiety, które jadają dużo ryb bogatych w cenne tłuszcze, są mniej narażone na raka trzustki, piersi czy macicy.
Dbaj o oczy
W miarę upływu lat nasze oczy są narażone na coraz więcej chorób i zwyrodnień. Wśród nich jest gromadzenie się toksyn w tzw. nabłonku barwnikowym siatkówki, co powoduje pogorszenie się wzroku. Jak temu zapobiec? Naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Alberta wykazali, że świetnie sprawdza się wówczas DHA, czyli jeden z kwasów tłuszczowych omega-3.
Regularne spożywanie znacząco zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej - jednej z częstych przyczyn problemów ze wzrokiem. Omega-3 wpływają też na lepsze ukrwienie nerwu wzrokowego.
Remedium na migrenę
Silny, rwący ból głowy, zawroty, nudności, światłowstręt, nadmierna wrażliwość na dźwięki - to częste objawy migreny, z powodu której kobiety cierpią trzy razy częściej niż mężczyźni.
Jednym ze sposobów złagodzenia dolegliwości jest wprowadzenie do diety zwiększonej dawki kwasów tłuszczowych omega-3, które łagodzą stany zapalne oraz zaburzenia układu krążenia, czyli istotne przyczyny powstawania stanów migrenowych.
Lepszy sen
Dzięki nocnemu wypoczynkowi regenerujemy organizm i unikamy wielu problemów, także estetycznych (np. worków pod oczami). Głęboki sen jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia, pozytywnie wpływającym na układ krążenia, umysł, nastrój, a nawet... wagę.
Dlatego warto pamiętać o spożywaniu dużej ilości produktów bogatych w kwasy omega-3, które nie tylko wpływają korzystnie na układ krążenia, ale także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego.
Gdy depresja wyniszcza
To obecnie czwarty najpoważniejszy problemem zdrowotny na naszej planecie, a w 2020 r. awansuje na drugie miejsce, tuż za chorobami układu krążenia. Sposobem na złagodzenie depresyjnych nastrojów może być zwiększone spożycie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią istotny składnik mózgu oraz układu nerwowego oraz biorą udział w syntezie i degradacji neuroprzekaźników.
Badania wykazały, że osoby przyjmujące kwasy tłuszczowe osiągają lepsze wyniki w testach uwagi, poprawia się także ich nastrój. Mają niższy poziom gniewu, lęku, zmęczenia i depresji.