Zastanów się, zanim wyrzucisz. Z resztek kurczaka zrobisz pyszny obiad
Zostało wam trochę kurczaka z rosołu? A może nie wiecie, co zrobić z resztkami pieczonego kurczaka po obiedzie? Nie musicie ich wyrzucać. Resztki kurczaka mogą posłużyć do przygotowania nowego, pysznego dania.
15.02.2018 | aktual.: 15.02.2018 16:40
Czasami nie mamy pomysłu na to, jak wykorzystać resztki jedzenia z poprzedniego obiadu. Wiele osób po prostu je wyrzuca. Jeśli jednak nie chcecie niczego marnować, być może jeden z tych przepisów, pochodzących z magazynu "Good Food", zainspiruje was do wykorzystania resztek kurczaka do stworzenia nowego dania.
Makaron z kurczakiem
Składniki:
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru
2 opakowania makaronu jajecznego
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 duża, czerwona papryka, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
4 cebule, pociekane
200g resztek pieczonego kurczaka, rozdrobnionych na małe kawałki
1 łyżka kolendry
Pół łyżeczki papryki chilli
100g mrożonego groszku
Garść liści świeżej bazylii lub kolendry, posiekana
W mice wymieszaj mąkę kukurydzianą, sos rybny i cukier. Cały czas mieszając, dodaj 8 łyżeczek wody, aż powstanie gładka mieszanina. W garnku ugotuj makaron.
W międzyczasie podgrzej olej w woku lub wysokiej patelni. Smaż paprykę, cebulę i czosnek przez około 3 minuty. Dodaj kurczaka, przyprawy i groszek. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną miksturę z sosu rybnego i mąki. Wymieszaj dokładnie. Przełóż na ugotowany makaron i udekoruj świeżą bazylią. Gotowe!
Tortille z salsa z kurczakiem
Składniki:
4 łyżki pikantnej salsy
2 duże tortilla zbożowe
215g białej fasoli, odcedzonej i zmielonej
1 cebula, posiekana
50g resztek pieczonego kurczaka, podzielonego na drobne kawałki
85g tartego, dojrzałego sera cheddar
Garść świeżych liści kolendry, posiekanych
Odrobina oleju
Na każdej tortilli rozsmaruj 2 łyżeczki salsy. Potem równomiernie rozłóż na jednej z nich fasolę, cebulę, kurczaka i ser. Oprósz kolendrą. Przykryj drugą tortillą i posmaruj olejem.
Rozgrzej dużą patelnię i połóż na niej tortille stroną posmarowaną olejem do dołu. Smaż przez 4 minuty. Następnie użyj łopatki, by ostrożnie przewrócić tortille na drugą stronę. Smaż przez kolejne 2 minuty. Przed podaniem pokrój jak pizzę.
Zupa tajska z kurczakiem
Składniki:
140g pełnoziarnistego makaronu
100g kiełków fasoli
1 kapusta pekińska, z oddzielonymi liśćmi
1 czerwona papryczka chilli, wydrążona i posiekana
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu
Sok z 1 limonki
4 cebulki dymki, posiekane
Garść świeżych liści mięty, posiekanych
Wywar:
Korpus i skrzydełka po smażonym kurczaku
Mały kawałek imbiru, obrany i pokrojony w plasterki
1 ząbek czosnku, zgnieciony
5 ziarenek pieprzu
Przygotuj rosół. Umieść korpus kurczaka w garnku, zalej zimną wodą. Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez godzinę.
Przelej wywar z kurczaka do czystego garnka. Usuń wszystkie kawałki kurczaka z wywaru. Ponownie go zagotuj. Dodaj makaron i gotuj przez 3 minuty, aż zrobi się miękki. Następnie dodaj kiełki fasoli, kapustę pekińską, chilli, sos sojowy, miód i sos z limonki. Gotuj przez kolejne 2 minuty. Przelej zupę do miseczek, dodaj cebulki i liście mięty. Serwuj z połówkami limonki.