GotowaniePrzepisyZdrowa kuchnia

Zdrowa kuchnia

Zdrowa kuchnia
16.01.2006 10:47, aktualizacja: 29.06.2010 18:46

Kiełki zbóż i warzyw zawierają bardzo dużo aminokwasów, minerałów i witamin z grupy B.

*Kiełki zbóż i warzyw zawierają bardzo dużo aminokwasów, minerałów i witamin z grupy B. Stanowią doskonałe źródło energii i dlatego powinny się znaleźć w diecie osób osłabionych, które szczególnie potrzebują bardzo wartościowych składników odżywczych i kalorii. *
Kiełki powinny jeść osoby powracające do zdrowia po przebytych chorobach, kobiety w ciąży oraz matki karmiące.

*Zakup *Można je znaleźć w sklepach w działach warzywnych. Można również wyhodować samodzielnie, jednak trwa to parę dni. Do samodzielnej uprawy kiełków najlepiej wybierać nasiona pochodzące z ekologicznych upraw.

*Przechowywanie *Można przechowywać przez kilka dni. Aby uniknąć pojawienia się pleśni, należy raz dziennie opłukać je wodą i osączyć.

*Warto wiedzieć *Kiełki można uzyskać z nasion wszystkich warzyw strączkowych oraz zbóż. Wystarczy nasiona włożyć do słoika, zalać wodą, którą trzeba często zmieniać, i pozostawić w lekko zacienionym oraz przewiewnym miejscu na kilka dni.

*Galettes z kiełkami *4 porcje
Przygotowanie: 25 min
Przyrządzanie: około 30 min
Składniki:
- 150 g kiełków pszenicy
- 350 g selera korzeniowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka oleju kukurydzianego
- 60 g kaszy manny
- 1 jajko
- sól i mielony pieprz

1 porcja: 200 kcal
- węglowodany 25 g
- białko 12 g
- tłuszcze 6 g
- witamina E 8 mg
- żelazo 4 mg

  1. Seler korzeniowy obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, posolić i zakwasić sokiem z cytryny. Włożyć seler, gotować przez 20 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie przetrzeć na purée w przecieraczce do warzyw o drobnych oczkach.
  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 210°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i cienko posmarować olejem.
  1. Przetarty seler włożyć do salaterki. Dodać kiełki, kaszę mannę oraz jajko. Posolić i mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
  1. Na papierze ułożyć małe kopczyki przygotowanej masy. Lekko spłaszczyć je łyżką, nadając im kształt placuszków.
  1. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut.
  1. Placuszki wyjąć z piekarnika, ułożyć na sałacie lub zasmażanym szczawiu i zaraz podawać.

Seler naciowy i korzeniowy zawierają ten rodzaj błonnika, który może wywoływać niestrawność.
Seler korzeniowy jest łatwiej trawiony i lepiej tolerowany przez układ pokarmowy niż seler naciowy.

*Powyższy tekst jest fragmentem książki Paule’a Nathana „Zdrowa kuchnia dla smakoszy”, Larousse Polska, Wrocław 2005. *