Zdrowe odżywianie - jadłospis i przepisy
Zdrowe odżywianie powinno wejść w nawyk. To nie określona i krótkotrwała dieta, a styl życia. Dzięki temu poczujemy się lepiej i tak też będziemy wyglądać. Jak jeść zdrowo?
30.10.2018 | aktual.: 29.11.2018 08:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zdrowe odżywianie – zasady dobrej diety
Zebraliśmy kilka zasad dotyczących zdrowego odżywiania, które warto wprowadzić w życie już od dziś:
- Unikaj smażenia. Postaw na grillowanie na niewielkiej ilości tłuszczu, pieczenie w piekarniku, gotowanie na parze.
- Zastąp ziemniaki batatami o niższym indeksie glikemicznym.
- Odstaw sól i doprawiaj potrawy (nawet zwykłe kanapki) świeżymi ziołami.
- Nie unikaj serów, ale jedz je w rozsądnej ilości – najzdrowszy na świecie jest parmezan, a wapń według naukowców sprzyja utracie tkanki tłuszczowej.
- Dobre tłuszcze w rybach i awokado są zawsze na tak.
- Zawsze rozpoczynaj dzień śniadaniem, najlepiej do 30 minut po wstaniu z łóżka i na bazie węglowodanów złożonych.
- W ciągu dnia zjadaj 3 posiłki główne i 2 mniejsze w regularnych odstępach czasowych.
- Nie pomijaj posiłków, bo potem zjesz znacznie więcej albo będziesz podjadać.
- Jemy oczami, dbaj więc o kolorową zawartość talerza i ładną formę podania posiłków.
- Pij dużo niegazowanej wody mineralnej od rana do wieczora, powoli i małymi łykami.
Zdrowe odżywiania – przekąski są dozwolone
Myśląc "przekąski", nie mamy na myśli paczki czipsów czy tabliczki czekolady. Zmiana myślenia o naszym sposobie żywienia i poszczególnych posiłkach nie wymaga wielkiego przełomu. Przestaw się na dobre tory, pamiętając, czym warto zastąpić niezdrowe przegryzki.
- Grejpfrut.
- Jabłko.
- Garść orzechów.
- Garść migdałów.
- Pokrojone w słupki surowe warzywa.
- Jogurt naturalny z odrobiną płynnego miodu.
- Kanapka z pełnoziarnistego chleba z plasterkami dojrzałego awokado, kiełkami i pieprzem.
- Gotowana kolba kukurydzy.
Zdrowe odżywianie – przepisy na diecie (jak je odchudzić)
Poniżej garść porad, jak przestawić się na zdrowe odżywianie, modyfikując codziennie spożywane dania:
- Podstawą posiłków zawsze powinna być spora ilość świeżych warzyw sezonowych. Sięgaj po te w różnych kolorach – zawierają mnóstwo dobroczynnych antyoksydantów.
- Zastąp białą mąkę tą pełnoziarnistą, początkowo może mieć specyficzny smak, ale szybko przyzwyczaisz się do dobrej zmiany.
- Zdrowemu trybowi życia zdecydowanie nie sprzyjają gotowe produkty – nawet w wyjątkowych przypadkach nie warto sięgać po zupki chińskie, ”zdrowe” chrupki, etykietki typu fit i light (chyba, że rzetelnie sprawdzisz skład).
- Samodzielnie przygotowane mięsa i wędliny są najzdrowsze, rzeczy paczkowane z bardzo długim terminem ważności i dodatkowo mocno obsypane przyprawami są podejrzane.
- Nie słódź białym cukrem – przestaw się na płynny miód naturalny.
- Po alkoholu sięgniesz po kolejną jego porcję, a następnie puste kalorie uzupełnisz jeszcze garścią smażonych kilkukrotnie czipsów, precelków, paluszków, popcornu.
- Nie kupuj słodzonych jogurtów smakowych.
- Jedz sałatki na bazie sałaty, świeżych warzyw, chudego drobiu, ryb czy sera z pestkami i orzechami jedynie skropione małą ilością oliwy z oliwek.
- Jak najrzadziej sięgaj po wysokokaloryczne winogrona oraz banany.