Trwa ładowanie...

Zdrowe odżywianie - jadłospis i przepisy

Zdrowe odżywianie powinno wejść w nawyk. To nie określona i krótkotrwała dieta, a styl życia. Dzięki temu poczujemy się lepiej i tak też będziemy wyglądać. Jak jeść zdrowo?

Zdrowe odżywianie - jadłospis i przepisyŹródło: Shutterstock.com
d1pitf2
d1pitf2

Zdrowe odżywianie – zasady dobrej diety

Zebraliśmy kilka zasad dotyczących zdrowego odżywiania, które warto wprowadzić w życie już od dziś:

  • Unikaj smażenia. Postaw na grillowanie na niewielkiej ilości tłuszczu, pieczenie w piekarniku, gotowanie na parze.
  • Zastąp ziemniaki batatami o niższym indeksie glikemicznym.
  • Odstaw sól i doprawiaj potrawy (nawet zwykłe kanapki) świeżymi ziołami.
  • Nie unikaj serów, ale jedz je w rozsądnej ilości – najzdrowszy na świecie jest parmezan, a wapń według naukowców sprzyja utracie tkanki tłuszczowej.
  • Dobre tłuszcze w rybach i awokado są zawsze na tak.
  • Zawsze rozpoczynaj dzień śniadaniem, najlepiej do 30 minut po wstaniu z łóżka i na bazie węglowodanów złożonych.
  • W ciągu dnia zjadaj 3 posiłki główne i 2 mniejsze w regularnych odstępach czasowych.
  • Nie pomijaj posiłków, bo potem zjesz znacznie więcej albo będziesz podjadać.
  • Jemy oczami, dbaj więc o kolorową zawartość talerza i ładną formę podania posiłków.
  • Pij dużo niegazowanej wody mineralnej od rana do wieczora, powoli i małymi łykami.

Zdrowe odżywiania – przekąski są dozwolone

Myśląc "przekąski", nie mamy na myśli paczki czipsów czy tabliczki czekolady. Zmiana myślenia o naszym sposobie żywienia i poszczególnych posiłkach nie wymaga wielkiego przełomu. Przestaw się na dobre tory, pamiętając, czym warto zastąpić niezdrowe przegryzki.

  • Grejpfrut.
  • Jabłko.
  • Garść orzechów.
  • Garść migdałów.
  • Pokrojone w słupki surowe warzywa.
  • Jogurt naturalny z odrobiną płynnego miodu.
  • Kanapka z pełnoziarnistego chleba z plasterkami dojrzałego awokado, kiełkami i pieprzem.
  • Gotowana kolba kukurydzy.
d1pitf2

Zdrowe odżywianie – przepisy na diecie (jak je odchudzić)

Poniżej garść porad, jak przestawić się na zdrowe odżywianie, modyfikując codziennie spożywane dania:

  • Podstawą posiłków zawsze powinna być spora ilość świeżych warzyw sezonowych. Sięgaj po te w różnych kolorach – zawierają mnóstwo dobroczynnych antyoksydantów.
  • Zastąp białą mąkę tą pełnoziarnistą, początkowo może mieć specyficzny smak, ale szybko przyzwyczaisz się do dobrej zmiany.
  • Zdrowemu trybowi życia zdecydowanie nie sprzyjają gotowe produkty – nawet w wyjątkowych przypadkach nie warto sięgać po zupki chińskie, ”zdrowe” chrupki, etykietki typu fit i light (chyba, że rzetelnie sprawdzisz skład).
  • Samodzielnie przygotowane mięsa i wędliny są najzdrowsze, rzeczy paczkowane z bardzo długim terminem ważności i dodatkowo mocno obsypane przyprawami są podejrzane.
  • Nie słódź białym cukrem – przestaw się na płynny miód naturalny.
  • Po alkoholu sięgniesz po kolejną jego porcję, a następnie puste kalorie uzupełnisz jeszcze garścią smażonych kilkukrotnie czipsów, precelków, paluszków, popcornu.
  • Nie kupuj słodzonych jogurtów smakowych.
  • Jedz sałatki na bazie sałaty, świeżych warzyw, chudego drobiu, ryb czy sera z pestkami i orzechami jedynie skropione małą ilością oliwy z oliwek.
  • Jak najrzadziej sięgaj po wysokokaloryczne winogrona oraz banany.
d1pitf2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1pitf2