FitnessZdrowotne działanie pysznej, gorzkiej czekolady. Jedz bez wyrzutów sumienia

Zdrowotne działanie pysznej, gorzkiej czekolady. Jedz bez wyrzutów sumienia

Zdrowotne działanie pysznej, gorzkiej czekolady. Jedz bez wyrzutów sumienia
Źródło zdjęć: © 123RF

23.10.2018 13:15, aktual.: 23.10.2018 14:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kaloryczna, słodka i sprzyjająca powstawaniu dodatkowych centymetrów w biodrach czy wzmacniająca, kojąca i stymulująca układ nerwowy? Czekolada ma tylu przeciwników co zwolenników, ale zdecydowanie warto polecić tę gorzką. Oto powody.

Czekolada czy nie czekolada? Wybieraj świadomie

Nietrudno trafić w sklepie na półkę ze słodyczami, ale nie każdy produkt tak określany warto wrzucać do koszyka. Należy zwrócić uwagę na odpowiedni kolor, skład, dawki oraz jakość. Niemal wszystkie źródła opisujące wspaniałe właściwości czekolady podkreślają, że większość ustaleń dotyczy jej gorzkiej odmiany. Gorzka czekolada, czyli najlepszy odpowiednik tej uwielbianej słodyczy powinna zawierać co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej. Taki produkt wydziela intensywny zapach, który czujesz w całym dziale ze słodyczami.

Czekolada wspomaga produkcję dopaminy, czyli neuroprzekaźnika, który ma wpływ na dobry nastrój. Tryptofan podnosi w mózgu poziom serotoniny, co z kolei wpływa na nasz dobry sen, a zwiększona produkcja endorfin sprawia, że po czekoladzie odczuwamy emocje kojarzone ze stanem zakochania. Ponadto ciemna czekolada podwyższa poziom HDL, tzw. dobrego cholesterolu.

Obraz
© Pixabay.com

Kontroluj apetyt, ale nie odmawiaj sobie przyjemności - czekolada

Czekolada w rozsądnej ilości daje więcej korzyści, niż mogłoby się wydawać. Smakowite kostki i figurki pobudzają krążenie krwi i dają energię, co w szczególności doceniamy, kiedy za oknem jest zimno, wilgotno i wietrznie. Kiedy krew szybciej krąży w żyłach mamy więcej energii, szybciej się regenerujemy i jesteśmy bardziej aktywni, a także bardziej odporni na ewentualne infekcje. Nie oznacza to, że czekolada jedzona bez limitu zbuduje naszą odporność, ale pomoże zapobiec katarowi, zwłaszcza jeśli wybierzemy tabliczkę z pieprzem, kardamonem lub cynamonem.

Lepszy nastrój – czekoladowe przyjemności

Spożywanie czekolady wspomaga lepszy humor już przez samo jedzenie czegoś słodkiego, co samo w sobie jest nagrodą i przyjemnością. Dodatkowo gorzka czekolada dobrej jakości zawiera też magnez, który stale dostarczany do organizmu pomaga regulować działanie układu nerwowego i jest niezbędny dla przebiegu ponad stu procesów zachodzących w organizmie. Gorzka czekolada jest więc idealnym pomysłem np. na upominek dla kogoś bliskiego, kto powinien dbać o swoje serce.

Obraz
© 123RF

Wpływ gorzkiej czekolady — nie tylko wewnętrzne

Pozytywny wpływ czekolady na nasze zdrowie i samopoczucie nie koniecznie musi być skutkiem jej spożywania i działania od wewnątrz przez zawarte w niej składniki odżywcze. Flawonoidy z jej ciemnej odmiany zapewnią ochronę np. przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, a czekoladowa maska wygładza i odżywia skórę, dzięki czemu jest stosowana w masażach i upiększających kąpielach.

Obraz
© East News
czekolada gorzkaczekoladaczekolada zdrowie
Komentarze (19)