GotowaniePrzepisySałatka jarzynowa będzie wybitna. Jeden trik zmienia wszystko

Sałatka jarzynowa będzie wybitna. Jeden trik zmienia wszystko

Sałatka jarzynowa to potrawa, która gości niemal na każdym świątecznym stole. Przepisów jest wiele, ale istnieje pewien patent, który zapewni wyrazisty i aromatyczny smak na długo.

Koniecznie zrób to przed podaniem sałatki jarzynowej
Koniecznie zrób to przed podaniem sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafal Kot

Często mówi się, że sałatka jarzynowa musi się "przegryźć". Jest to jak najbardziej trafne określenie, bo z perspektywy chemicznej faktycznie istnieje taki proces. O tym, czym jest i dlaczego jest tak ważny tłumaczy Mateusz Bereźnicki z Centrum Nauki Kopernik.

"Przegryzanie się" sałatki jarzynowej

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czym jest i co się dzieje, że dzięki niemu potrawa smakuje lepiej? Z punktu eksperta stoi za tym zjawisko osmozy, które powoduje nowy smak.

- To nic innego, jak przenikanie rozpuszczalnika - w tym przypadku wody - przez bariery biologiczne, czyli w przypadku sałatki jarzynowej komórki roślinne - wyjaśnia Mateusz Bereźnicki w rozmowie z Polskim Radiem.
- "Przegryzanie" to cały szereg zjawisk, które ostatecznie doprowadzają do zmiany naszych odczuć smakowych. Tak dzieje się w przypadku nie tylko jarzynowych sałatek, ale generalnie dań, w których mamy jednocześnie dużo przypraw i sporo składników - dodaje Bereźnicki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ile powinno trwać "przegryzanie się"?

Skoro już wiemy, że proces ten potrafi nadać intensywnego i wyrazistego smaku, nasuwa się pytanie, ile powinien trwać, zanim nasza potrawa wyląduje na stole. Ważne, by sałatka znalazła się w lodówce lub w innym chłodnym miejscu na 24 godziny. To uczyni ją dużo smaczniejszą, niż jest tuż po zrobieniu.

- Jeśli do naszej sałatki dodamy sól, komórki roślinne zaczną przebywać w środowisku, w którym na zewnątrz jest dużo soli, a wewnątrz relatywnie mniej. Układ będzie dążył do równowagi, więc woda z wewnątrz będzie przedostawała się na zewnątrz. Ten proces wymaga czasu, czyli nawet doby - tłumaczy ekspert.

Sałatka jest zdatna do spożycia przez około tydzień - wszystko oczywiście zależy od jakości i świeżości naszych składników. Najlepiej podziel ją na pół i tylko część wymieszaj z majonezem. Resztę warzyw zamroź. Po dwóch, trzech tygodniach dodaj do nich majonez i sałatka będzie znów cieszyć świeżością.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)