Sałatka jarzynowa będzie wybitna. Jeden trik zmienia wszystko
Sałatka jarzynowa to potrawa, która gości niemal na każdym świątecznym stole. Przepisów jest wiele, ale istnieje pewien patent, który zapewni wyrazisty i aromatyczny smak na długo.
Często mówi się, że sałatka jarzynowa musi się "przegryźć". Jest to jak najbardziej trafne określenie, bo z perspektywy chemicznej faktycznie istnieje taki proces. O tym, czym jest i dlaczego jest tak ważny tłumaczy Mateusz Bereźnicki z Centrum Nauki Kopernik.
"Przegryzanie się" sałatki jarzynowej
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czym jest i co się dzieje, że dzięki niemu potrawa smakuje lepiej? Z punktu eksperta stoi za tym zjawisko osmozy, które powoduje nowy smak.
- To nic innego, jak przenikanie rozpuszczalnika - w tym przypadku wody - przez bariery biologiczne, czyli w przypadku sałatki jarzynowej komórki roślinne - wyjaśnia Mateusz Bereźnicki w rozmowie z Polskim Radiem.
- "Przegryzanie" to cały szereg zjawisk, które ostatecznie doprowadzają do zmiany naszych odczuć smakowych. Tak dzieje się w przypadku nie tylko jarzynowych sałatek, ale generalnie dań, w których mamy jednocześnie dużo przypraw i sporo składników - dodaje Bereźnicki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile powinno trwać "przegryzanie się"?
Skoro już wiemy, że proces ten potrafi nadać intensywnego i wyrazistego smaku, nasuwa się pytanie, ile powinien trwać, zanim nasza potrawa wyląduje na stole. Ważne, by sałatka znalazła się w lodówce lub w innym chłodnym miejscu na 24 godziny. To uczyni ją dużo smaczniejszą, niż jest tuż po zrobieniu.
- Jeśli do naszej sałatki dodamy sól, komórki roślinne zaczną przebywać w środowisku, w którym na zewnątrz jest dużo soli, a wewnątrz relatywnie mniej. Układ będzie dążył do równowagi, więc woda z wewnątrz będzie przedostawała się na zewnątrz. Ten proces wymaga czasu, czyli nawet doby - tłumaczy ekspert.
Sałatka jest zdatna do spożycia przez około tydzień - wszystko oczywiście zależy od jakości i świeżości naszych składników. Najlepiej podziel ją na pół i tylko część wymieszaj z majonezem. Resztę warzyw zamroź. Po dwóch, trzech tygodniach dodaj do nich majonez i sałatka będzie znów cieszyć świeżością.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.