Nabiał
Większość z nas uważa, że spożywanie mleka, serków homogenizowanych, jogurtów, itp., to bardzo zdrowy zwyczaj. Niektórzy dietetycy są innego zdania. - To pierwsza rzecz, którą każę ograniczyć moim pacjentkom – mówi Kimberly Snyder, specjalistka żywienia, autorka książki „The Beauty Detox Solution”. Dlaczego nie powinno się przesadzać z nabiałem?
Dawniej zalecało się spożywanie dużej ilości produktów mlecznych osobom w każdym wieku. Dziś dietetycy rozumieją, że czasami nie jest to najlepsze rozwiązanie. Mleko i jego przetwory często wywołują alergię pokarmową, która może objawiać się np. ciągłymi wzdęciami, tak charakterystycznymi dla kobiet. To, że mleko wzmacnia kości, co ma zapobiec osteoporozie, też jest tylko częściową prawdą. Okazuje się bowiem, że nabiał spożywany w dużych ilościach może zakwaszać organizm, co wręcz osłabia tkankę kostną.
Nie przesadzaj więc z ilością spożywanego nabiału, nie zastępuj warzyw i owoców jogurtem. Obserwuj swój organizm. Jeżeli zauważasz, że po spożyciu mleka lub jego przetworów masz wzdęcia, skontaktuj się z lekarzem. Czasami kobiety całymi latami ignorują objawy alergii na przetwory mleczne. Pamiętaj, że białko można dostarczyć organizmowi także w inny sposób, np. spożywając warzywa strączkowe czy jajka.