ycipk-27f86o

Alantoina. Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Alantoina z roślin wykorzystywana jest ze względu na swoje właściwości już od około 2 tysięcy lat. Nie zatyka porów, łagodzi podrażnienia, wykazuje działanie przeciwzapalne. Dowiedz się, co jeszcze potrafi alantoina i gdzie się ją stosuje.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Alantoina to przede wszystkim kremy, emulsje i serum
Alantoina to przede wszystkim kremy, emulsje i serum (Shutterstock.com)
ycipk-27f86o

Nawet brytyjscy naukowcy dowiedli, że alantoina może być źródłem długowieczności. Na razie badania objęły jedynie jeden rodzaj bezkręgowców, ale ssaki również są w niedalekich planach. Efekty doświadczeń porównywano ze stosowaniem zdrowej diety niskokalorycznej.

Alantoina - właściwości

Alantoina nie występuje naturalnie w ludzkim organizmie. W przyrodzie spotkać ją możemy natomiast w korzeniach soi, fasoli, żywokostu lekarskiego, a także w kasztanowcu. W kosmetyce wykorzystujemy głównie łagodzące podrażnienia skóry właściwości alantoiny. Jako substancja niekomedogenna nie zatyka ona porów, a skutecznie wzmacnia barierę hydro-lipidową naskórka. Alantoina stymuluje regenerację skóry, tworzenie się nowych komórek, przyspiesza gojenie ran, bliznowacenie, koi blizny i spłyca rozstępy. Wyjątkowość alantoiny związana jest z tym, że potrafi ona pobudzić ziarninowanie, czyli cały proces naturalnego gojenia ran, co przypadkiem odkryli lekarze i pielęgniarki podczas pierwszej wojny światowej. Pomaga na różnego rodzaju otarcia naskórka, oparzenia, ma silne właściwości nawilżające dzięki przynależności do grupy humeknantów. Są to substancje przyciągające i zatrzymujące cząsteczki wody, co podkręca działanie alantoiny.

ycipk-27f86o

Alantoina - zastosowanie

Zawsze wybieraj kosmetyki z alantoiną, które zawierają jej maksymalnie 0,5-2%. Dotyczy to zarówno produktów dla osób dorosłych, jak i dla dzieci, sprzedawanych w postaci kremów, emulsji, serum, proszku czy też toniku. Obecnie alantoinę wytwarza się sztucznie, w laboratoriach.

Alantoinę znajdziemy przede wszystkim w kremach do różnego rodzaju cery i kremach na odparzenia dla niemowląt. Wzbogaca skład wielu kosmetyków dla dzieci (skutecznie wzmacnia warstwę ochronną skóry) i osób cierpiących na alergie skórne, a także preparatów do stosowania przed i po kąpieli słonecznej. Alantoina to także ceniony dodatek do dezodorantów, pomadek, pudrów, specyfików do pielęgnacji okolic intymnych, leków na odleżyny, łupież, egzemę czy łuszczycę. Pomoże na świąd, podrażnienia po detergentach, zmiany skórne na zgięciach łokci i kolan, zmiany trądzikowe.

Teraz wszystko dla Twojej urody znajdziesz na WP radarOkazji.

ycipk-27f86o

Alantoina - przeciwwskazania do stosowania substancji

Czy tak wspaniała substancja, jaką jest alantoina może wywoływać skutki uboczne? Jest to sytuacja wprost ekstremalnie rzadka. Jedyne negatywne konsekwencje długotrwałego stosowania alantoiny, jakie zaobserwowano, to miejscowe podrażnienie naskórka oraz stan zapalny skóry. Warto jednak każdorazowo sprawdzać listę składników w nabywanych, gotowych preparatach kosmetycznych bądź leczniczych. Przykładowo połączenie kwasu borowego z alantoiną w jednym specyfiku do zewnętrznego stosowania wyklucza jego stosowanie w przypadku rozległych ran skóry - głębokie podrażnienia mogą bowiem skutkować wchłanianiem kwasu borowego.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-27f86o