Alfabet regionalnych specjałów bożonarodzeniowych

Polska jak długa i szeroka w Wigilię jest podzielona nie tylko pod względem kulinarnym. Odmienna kwestia dotyczy również prezentów. Kto w Polsce roznosi podarki? Na Mazowszu jest to Święty Mikołaj, w Wielkopolsce i na Kaszubach - Gwiazdor, w Małopolsce upominki przynosi Aniołek, a na Górnym Śląsku - Dzieciątko. Podarunki rozdaje również Gwiazdka.

Obraz
Źródło zdjęć: © mat. prasowy

A jak Anyżkowe ciasteczka. Te małe, okrągłe, płaskie i pokryte lukrem ciasteczka są popularne głównie na Śląsku i Opolszczyźnie. Piecze się je przede wszystkim na Boże Narodzenie, ale również z okazji rodzinnych uroczystości. Przypominają kształtem grzyby, gdyż wierzchnia część wypieku jest większa od podstawy. Nieodłącznym składnikiem ciasteczek jest oczywiście anyż wyróżniający się korzenno - słodkawym smakiem. Przyprawa działa rozkurczowo, ale także uspokajająco i moczopędnie, anyż pobudza również trawienie. Jest stosowany zarówno do świątecznych wypieków, jak i do zup owocowych oraz kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i jabłkowego).

B jak Brukowiec kujawski, zwany również Piernikiem na karmelu. To ciasto piernikowe z Kujaw i Pomorza przełożone powidłami, na wierzchu którego układane są dodatkowo kuleczki z ciasta piernikowego. To właśnie od nich pochodzi nazwa ciasta; wypiek przypomina bowiem brukowaną drogę. Brukowiec cechuje się korzennym smakiem z wyczuwalnymi przyprawami takimi jak cynamon i goździki. Ciasto przygotowuje się co najmniej na miesiąc przed świętami.

C jak Chapcie laskowiackie, czyli gołąbki z woj. świętokrzyskiego. Farsz do gołąbków przygotowuje się z kapusty kiszonej, grzybów, ryżu, kaszy jęczmiennej i przypraw.

D jak „Doceń polskie”. Po wyroby lokalnych producentów warto sięgać przez cały rok, nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia. Kupując żywność rodzimych wytwórców wspieramy polską gospodarkę, a jednocześnie kultywujemy naszą tradycję kulinarną. „Doceń polskie” to nazwa ogólnopolskiego programu, którego celem jest wspieranie i promocja rodzimych producentów artykułów spożywczych najwyższej jakości.

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

E jak Ejszeryszki - wieś położona w województwie podlaskim, w której jeszcze przed wojną piekło się na święta Bożego Narodzenia makowce. Co ciekawe, niegdyś mak nie był parzony, lecz tylko zalewany wodą, a gospodynie czekały aż zakiełkuje. Makowce wypiekane były nie tylko na Wigilię, lecz również z okazji Środy Popielcowej czy Wielkiego Piątku.

F jak Fefernuski kociewskie. Te pomorskie pierniki przybierają różne formy. Są dostępne w kształcie stożka, rożka, poduszeczki oraz kostki, czyli „wirfli”. Ciasto na fefernuski należy przygotować 14 dni przed świętami Bożego Narodzenia, a następnie odstawić je w chłodne miejsce, by po czterech dniach upiec ciasteczka.

G jak Grzybowniczki, które są tradycyjną potrawą przygotowywaną na święta w województwie kujawsko - pomorskim, zwłaszcza w rejonie Borów Tucholskich. To okrągłe bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, połączone z farszem z leśnych grzybów z przesmażoną cebulą. Farsz do drożdżowego ciasta przygotowany jest ze świeżych grzybów leśnych, które należy obgotować, a także moczonych w mleku grzybów suszonych.

H jak Hekele. Ta górnośląska potrawa jest często przygotowywana w okresie bożonarodzeniowym. Danie na zimno sporządzane jest z pokrojonych śledzi, ugotowanych jajek, ogórków kwaszonych, cebuli oraz musztardy.

I jak Ihtys, co w j. greckim oznacza rybę. To także akronim słów Iēsoûs Christós Theoû Hyiós Sōtér, czyli Jezus Chrystus Boga Syn Zbawiciel, stąd ryba jest symbolem chrześcijaństwa. W okresie świątecznym ryba jest spożywana w całej Polsce. Na wigilijnych stołach królują karp oraz śledź przyrządzane na wiele sposobów. Mieszkańcy Pomorza delektują się „Hylyngiem”, czyli śledziem po kaszubsku opiekanym z cebulą oraz sałatką śledziową po kaszubsku. Z kolei w województwie lubuskim jada się Mieszankę rybną w zalewie octowej, a w opolskim - „Harynki w cebulowej zołzie”.

J jak Juha, która jest tradycyjnym kompotem z suszonych owoców charakterystycznym dla kuchni łemkowskiej. Juha to słodki, a zarazem lekko kwaskowaty, owocowy napój z wyraźnie widocznymi kawałkami suszonych owoców, tj. śliwek, jabłek i gruszek.

K jak Kwas wigilijny, który jest jedną z tradycyjnych potraw Podkarpacia. To zupa, która jak sama nazwa wskazuje, ma kwaśny smak. Do jej przygotowania potrzebne są grzyby, kapusta i kasza jaglana. Kwas można podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi cebulą i olejem lnianym.
L jak Lniany olej, zwany także wigilijnym. Produkt szczególnie popularny w woj. lubelskim jest sprzedawany przede wszystkim w okresie Bożego Narodzenia, stąd jego nazwa. Olej jest wykorzystywany m.in. do smażenia ryb, jest także dodatkiem do kapusty oraz sałatek.

Ł jak Łopaciorz. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się placek z serem wypiekany w piecu chlebowym. Nazwa wywodzi się od łopaty, przy pomocy której ciasto jest umieszczane w piecu. Potrawa jest charakterystyczna dla kuchni małopolskiej, przygotowuje się ją z okazji świąt.

Obraz
© (fot. mat. prasowy)

M jak Moczka zwana również Bryją. Bez tej tradycyjnej potrawy Ślązacy nie wyobrażają sobie świąt. Moczka to gęste danie z rozmoczonego piernika zawierające bogactwo dodatków takich jak: orzechy, migdały, owoce (gotowane, suszone) oraz rodzynki. Niektóre śląskie gospodynie dodają do niego również czekoladę. Konsystencja słodkiej potrawy oraz jej aromat zależą również od tradycji rodzinnych: każdy kto ją przygotowuje czerpie z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

N jak Nadziewane rogaliki z marmoladą, dżemem lub kapustą zwane Szczodrokami. Ten słodkawo-słony wypiek gości na stołach wigilijnych mieszkańców województwa świętokrzyskiego. Dawniej Szczodroki posypywane było wyłącznie makiem lub cukrem. Nazwa rogalików pochodzi od „szczodrego wieczoru”, czyli średniowiecznego określenia Wigilii Bożego Narodzenia.

O jak Owoce suszone, z których przygotowuje się m.in. kompot wigilijny. Na przykład na Podkarpaciu króluje Górecki kompot z suszu przyrządzany z suszonych jabłek, śliwek oraz gruszek. Na kompocie z suszu gotuje się również postną kaszę wigilijną. W woj. kujawsko-pomorskim znana jest natomiast owocowa zupa z kluskami. Do jej przygotowania, poza suszonymi owocami, potrzebne są kompot ze śliwek oraz śmietana lub mąka ziemniaczana, którymi zagęszcza się danie. Kluseczki przygotowuje się z wody i mąki, gotuje się je osobno, a następnie dodaje do zupy.

P jak Po pysznicku - tak nazywa się kiełbasa pieczona świąteczna, którą dawniej przygotowywano wyłącznie z okazji świąt, najczęściej Bożego Narodzenia. Wyrób pochodzi z gminy Pysznica położonej w województwie podkarpackim. Specjał wyróżnia się charakterystycznym dla kiełbasy wędzonej smakiem i zapachem czosnku oraz pieprzu. Do produkcji kiełbasy pieczonej wykorzystuje się chude mięso (zazwyczaj szynki z łopatki) boczek lub słoninę.

R jak Rosopita, która jest słodko - kwaśną zupą śledziową z dodatkiem cebuli i przypraw. Spożywa się ją w Wigilię w województwie kujawsko - pomorskim. Nazwa potrawy prawdopodobnie pochodzi od rzadkiej konsystencji zupy, która jest podobna do rosołu („roso-”), a także od sposobu jej spożywania, popijania („-pita”). Rosopita jest potrawą prostą, ubogą w składniki.

S jak Siemieniotka, zwana również Siemieniatką lub Konopiotką. To śląska, tradycyjna zupa spożywana podczas wieczerzy wigilijnej. Potrawę przyrządza się z siemienia konopnego oraz uprażonej kaszy jęczmiennej. Zupa ma jasnozielonkawobeżowy kolor i lekko gorzki smak.

Ś jak Śliszki, które są opolską słodką potrawą wigilijną. Bułeczki z nadzieniem makowym, posypuje się startym piernikiem, a następnie układa warstwami w salaterce. Aromaty wzajemnie się przenikają, wydobywając korzenny smak piernika.

T jak Tarnów - położone w Małopolsce miasto, w którym potrawą obrzędową związaną z Wigilią Bożego Narodzenia jest Siuśpaj. Danie przyrządzane jest gęstej masy z kaszy oraz suszu owocowego. Siuśpaj ma słodki smak, mocno wyczuwalny jest w nim aromat śliwkowy. Zimową porą danie spożywane jest na ciepło, jest podawane ze słodkim mlekiem.

U jak Ulęgałki, czyli owoce dziko rosnącej gruszy, które są dodawane w Gizałkach (woj. wielkopolskie) do tradycyjnego wigilijnego suszu. Z owocami związane jest popularne przysłowie „przebierać jak w ulęgałkach” oznaczające problem z wyborem, grymaszenie, wybrzydzanie. Niedojrzałe ulęgałki nie są jadalne, z kolei te dojrzałe szybko się psują. Trzeba więc poświęcić trochę czasu i wysiłku, aby wśród niedojrzałych owoców znaleźć odpowiedni, już miękki, a z dojrzałych wybrać taki, który jeszcze się nie zepsuł.

W jak Wilijnik. To pochodzące z Podkarpacia ciasto z wiórkami buraka, marchwi i orzecha. Za sprawą składników, wypiek ma smak pieczonych orzechów z wyraźną nutą cynamonu. Jak sama nazwa wskazuje, tradycja wypieku wilijnika związana jest ze świętami Bożego Narodzenia.

Z jak Zaproska. Ta gęsta grzybowa zupa z dodatkiem mięty i kminku jest przyrządzana na Wigilię w Małopolsce. Nazwa „zoproska” pochodzi prawdopodobnie od „zaprażki”, którą jest zaprawiana zupa. Obecnie zupę podaje się z hałuskami (kluskami z ciasta przyrządzanymi na bazie mąki, jajek i masła), bądź z ziemniakami. Głównym składnikiem zupy są suszone grzyby, a ściślej prawdziwki lub „piesrtoki”.

Polska jak długa i szeroka w Wigilię jest podzielona nie tylko pod względem kulinarnym. Odmienna kwestia dotyczy również prezentów. Kto w Polsce roznosi podarki? Na Mazowszu jest to Święty Mikołaj, w Wielkopolsce i na Kaszubach - Gwiazdor, w Małopolsce upominki przynosi Aniołek, a na Górnym Śląsku - Dzieciątko. Podarunki rozdaje również Gwiazdka.

Niezależnie od tego, kto zostawia prezenty pod choinką i jak nazywają się potrawy na świątecznym stole, Boże Narodzenie powinno być czasem miłości, spokoju i harmonii spędzonym w gronie najbliższych.

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów