Aperitif – na początek imprezy
Marzy wam się urządzenie naprawdę eleganckiego przyjęcia? Wszystko perfekcyjnie przygotowaliście. Wytworne zaproszenia i wykwintne menu - wszystko gotowe! Można zapraszać do stołu. Zanim jednak przyjdzie ten moment pamiętajcie, że na każdym eleganckim przyjęciu najpierw podaje się aperitif.
19.09.2006 | aktual.: 27.06.2010 16:16
Marzy wam się urządzenie naprawdę eleganckiego przyjęcia? Wszystko perfekcyjnie przygotowaliście. Wytworne zaproszenia i wykwintne menu - wszystko gotowe! Można zapraszać do stołu. Zanim jednak przyjdzie ten moment pamiętajcie, że na każdym eleganckim przyjęciu najpierw podaje się aperitif.
Sposób na apetyt
Aperitif to napój alkoholowy, który podawany jest w niewielkich ilościach tuż przed posiłkiem, by pobudzić apetyt. Sama nazwa „aperitif” wywodzi się z języka francuskiego, ale jego pochodzenie sięga łacińskiego wyrazu znaczącego „otwierać”. Określenie to świetnie oddaje charakter zwyczaju. Aperitif ma być bowiem zaledwie wstępem do całego wieczoru. Może też być okazją do przywitania się ze wszystkimi gośćmi lub też przedstawienia sobie nawzajem tych, którzy nie mieli okazji spotkać się nigdy wcześniej.
Aperitif pije się na stojąco. Serwujemy go w szkle odpowiednim do zaproponowanego przez nas rodzaju alkoholu. Nie powinniśmy jednak podawać do niego słomek, a i lód zazwyczaj nie jest tu wskazany. By urozmaicić czas aperitifu możemy też przygotować drobne przekąski, takie jak orzeszki, migdały, krakersy czy oliwki. Wtedy powinniśmy jednak zadbać, by w zasięgu ręki goście mieli również małe talerzyki. Przyjmuje się, że aperitif nie powinien trwać dłużej niż 15-20 minut. Pamiętajmy też, że zabieranie do stołu niedopitego napoju nie leży w dobrym tonie. Egipt, Rzym, a może Francja?
Zwyczaj otwierania przyjęć podawaniem aperitifu ma swój początek w dość zamierzchłych czasach. Niektórzy twierdzą, że napoje, które z założenia miały pobudzać apetyt, podawano już w starożytnym Egipcie. Są jednak też tacy, którzy początków tego zwyczaju szukają w antycznym Rzymie. Przed wielkimi ucztami raczono się tu bowiem winem z miodem. W średniowieczu natomiast zamieniono ten trunek na wino korzenne. To, jednak, co zaczęto później określać mianem „aperitifu” pojawiło się właściwie dopiero w XIX wieku, choć niewątpliwie wywodzi się ze starych tradycji. Jako ojczyznę aperitifu podaje się zazwyczaj Francję. I tu właśnie zdaje się, że zwyczaj ten cieszy się do dzisiaj największą popularnością, choć podobnie zaczynają się już teraz eleganckie przyjęcia na całym świecie.
Wytrawne lub gorzkie
Bardzo ważny jest dobór napojów i choć nie ma tu ścisłej listy trunków, które się na otwarcie przyjęcia podaje, to jednak istnieje kilka zasad, którymi należy się kierować. Najważniejsze, by nie był to napój słodki, ale raczej wytrawny lub gorzkawy. Powinien to być alkohol 18-35 %. Zazwyczaj podaje się więc sherry, whisky z wodą, dżin z tonikiem, wermut, campari bądź wytrawne koktajle. Okazuje się jednak również, że to, jakie napoje potraktowane zostaną jako aperitif, może zależeć też od tego, w jakim znajdujemy się kraju. W Grecji na przykład bardzo często przed posiłkiem pije się ouzo, a w Czechach Becherovkę. Aperitif to z założenia napój zawierający alkohol. Zdarza się jednak, że wśród gości znajdują się również osoby, które przyjechały na przyjęcie samochodem, powinniśmy więc pomyśleć również o nich. Możemy podać im sok grejpfrutowy lub pomidorowy. Wystrzegajmy się natomiast napojów słodkich i pomarańczowych, bo zamiast pobudzić apetyt osiągniemy skutek odwrotny.
Aperitif może być bardzo prosty lub wymagający wyszukanych składników. Możemy podać gościom na przykład wytrawne Martini lub zaserwować wytworne Kir Royal. Możliwości jest naprawdę wiele. Zatem do dzieła!
Kir Royal
100 ml wytrawnego wina musującego 10 ml crème de cassis (likier z czarnej porzeczki) Podawać w kieliszku do szampana.
Manhattan Dry
40 ml whisky 20 ml wytrawnego wermutu Podawać w kieliszku koktajlowym, z oliwką na szpadce.
Green sea
15 ml wódki 15 ml zielonego likieru miętowego 15 ml wytrawnego wermutu Podawać w kieliszku koktajlowym.
Gordon’s
40 ml sherry medium 10 ml ginu Podawać w kieliszku koktajlowym.