FitnessAwokado z jajkiem w kilku wersjach

Awokado z jajkiem w kilku wersjach

Awokado z jajkiem w kilku wersjach
Źródło zdjęć: © iStock.com
Agnieszka Krasa

30.08.2018 14:32, aktual.: 19.12.2018 15:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Istnieje 900 gatunków awokado. A na ogół w rodzimych sklepach znajdziemy 2. Warto zaprzyjaźnić się z tym niezwykle pysznym, uniwersalnym w zastosowaniu i bardzo zdrowym owocem. Wbrew pozorom awokado jest bardzo wdzięczne do przygotowania w dość krótkim czasie. Oto awokado z jajkiem.

Właściwości awokado

Awokado nie jest niskokaloryczne, ale za to pełne zdrowych tłuszczy. Szybko syci, zawiera białko, pomaga obniżyć zły cholesterol, chroni oczy dzięki zawartości luteiny i eliminuje wolne rodniki, gdyż ma witaminę E. Przepisy z awokado to coś nie tylko dla dbających o odpowiedni dobór pokarmów wegetarian i wegan. Polecamy awokado z jajkiem w wielu wersjach.

Awokado z jajkiem zapiekane

Awokado najczęściej spotykamy w pysznych i zdrowych sałatkach oraz jako podstawowy składnik guacamole. Można je miksować do koktajli, robić z niego słodkie desery, dodawać do zup czy burgerów. Awokado na gorąco to również świetny pomysł.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado.
  • 4 niewielkie jajka z wolnego wybiegu.
  • Szczypta soli.
  • Świeżo zmielony pieprz.
  • Sporo umytego, osuszonego i posiekanego świeżego koperku.

Przygotowanie zapiekanego awokado z jajkiem:

  • Umyte awokado przekrój na pół wzdłuż i ostrożnie usuń z nich pestki.
  • Umyte jajka wbij delikatnie do 4 osobnych miseczek.
  • Połówki awokado umieść stabilnie na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ostrożnie wlej po jajku do każdej z połówek owocu.
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez kwadrans.
  • Podawaj posypane obficie koperkiem samo albo z pajdą razowego chleba.

Awokado z grilla z jajkiem i z salsą z pomidorów

Grill z prawdziwym ogniem albo patelnia grillowa wydobywają z awokado ukryte nuty smakowe, a konsystencja tego kompletnego produktu spożywczego staje się jeszcze bardziej kremowa i wnętrze samo odchodzi od skórki.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado Hass.
  • 2 jaja z wolnego wybiegu.
  • Pół pęczka szczypiorku.
  • Pół puszki krojonych pomidorów.
  • Pół czerwonej cebuli.
  • Sok wyciśnięty z 1 limonki.
  • Szczypta posiekanej papryczki chilli bez pestek.
  • Odrobina soli.
  • Świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie awokado z grilla:

  • Umyj awokado i przekrój je wzdłuż, usuń pestki.
  • Umyj jaja, ugotuj je w lekko osolonym wrzątku na twardo (ok. 9 minut), ostudź i pokrój w kostkę.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Wymieszaj w miseczce pomidory, cebulę, papryczkę chilli, sok z limonki, posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Posyp solą połówki awokado Hass i grilluj przekrojoną stroną w dół na gorącym ruszcie lub rozgrzanej patelni grillowej przez 5-7 minut do porządnego przyrumienienia owoców.
  • Podawaj awokado na gorąco, a w otworach po pestce umieść pokrojone jajka i salsę z pomidorów.
  • Posyp szczypiorkiem i dodatkowo oprósz pieprzem.

Rada: Jeśli po przyniesieniu ze sklepu awokado są za mało dojrzałe i zbyt twarde, jest na to sposób. Umieść je w zwykłej, papierowej, brązowej torbie razem z jabłkiem lub pomidorem i szczelnie zamknij na kilka dni – same dojrzeją bez konieczności wkładania ich do piekarnika czy kuchenki mikrofalowej.