Awokado z jajkiem w kilku wersjach
Istnieje 900 gatunków awokado. A na ogół w rodzimych sklepach znajdziemy 2. Warto zaprzyjaźnić się z tym niezwykle pysznym, uniwersalnym w zastosowaniu i bardzo zdrowym owocem. Wbrew pozorom awokado jest bardzo wdzięczne do przygotowania w dość krótkim czasie. Oto awokado z jajkiem.
30.08.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Właściwości awokado
Awokado nie jest niskokaloryczne, ale za to pełne zdrowych tłuszczy. Szybko syci, zawiera białko, pomaga obniżyć zły cholesterol, chroni oczy dzięki zawartości luteiny i eliminuje wolne rodniki, gdyż ma witaminę E. Przepisy z awokado to coś nie tylko dla dbających o odpowiedni dobór pokarmów wegetarian i wegan. Polecamy awokado z jajkiem w wielu wersjach.
Awokado z jajkiem zapiekane
Awokado najczęściej spotykamy w pysznych i zdrowych sałatkach oraz jako podstawowy składnik guacamole. Można je miksować do koktajli, robić z niego słodkie desery, dodawać do zup czy burgerów. Awokado na gorąco to również świetny pomysł.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado.
- 4 niewielkie jajka z wolnego wybiegu.
- Szczypta soli.
- Świeżo zmielony pieprz.
- Sporo umytego, osuszonego i posiekanego świeżego koperku.
Przygotowanie zapiekanego awokado z jajkiem:
- Umyte awokado przekrój na pół wzdłuż i ostrożnie usuń z nich pestki.
- Umyte jajka wbij delikatnie do 4 osobnych miseczek.
- Połówki awokado umieść stabilnie na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ostrożnie wlej po jajku do każdej z połówek owocu.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez kwadrans.
- Podawaj posypane obficie koperkiem samo albo z pajdą razowego chleba.
Awokado z grilla z jajkiem i z salsą z pomidorów
Grill z prawdziwym ogniem albo patelnia grillowa wydobywają z awokado ukryte nuty smakowe, a konsystencja tego kompletnego produktu spożywczego staje się jeszcze bardziej kremowa i wnętrze samo odchodzi od skórki.
Składniki:
Przygotowanie awokado z grilla:
- Umyj awokado i przekrój je wzdłuż, usuń pestki.
- Umyj jaja, ugotuj je w lekko osolonym wrzątku na twardo (ok. 9 minut), ostudź i pokrój w kostkę.
- Posiekaj szczypiorek.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wymieszaj w miseczce pomidory, cebulę, papryczkę chilli, sok z limonki, posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
- Posyp solą połówki awokado Hass i grilluj przekrojoną stroną w dół na gorącym ruszcie lub rozgrzanej patelni grillowej przez 5-7 minut do porządnego przyrumienienia owoców.
- Podawaj awokado na gorąco, a w otworach po pestce umieść pokrojone jajka i salsę z pomidorów.
- Posyp szczypiorkiem i dodatkowo oprósz pieprzem.
Rada: Jeśli po przyniesieniu ze sklepu awokado są za mało dojrzałe i zbyt twarde, jest na to sposób. Umieść je w zwykłej, papierowej, brązowej torbie razem z jabłkiem lub pomidorem i szczelnie zamknij na kilka dni – same dojrzeją bez konieczności wkładania ich do piekarnika czy kuchenki mikrofalowej.