Awokado z jajkiem w kilku wersjach
Istnieje 900 gatunków awokado. A na ogół w rodzimych sklepach znajdziemy 2. Warto zaprzyjaźnić się z tym niezwykle pysznym, uniwersalnym w zastosowaniu i bardzo zdrowym owocem. Wbrew pozorom awokado jest bardzo wdzięczne do przygotowania w dość krótkim czasie. Oto awokado z jajkiem.
30.08.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:44
Właściwości awokado
Awokado nie jest niskokaloryczne, ale za to pełne zdrowych tłuszczy. Szybko syci, zawiera białko, pomaga obniżyć zły cholesterol, chroni oczy dzięki zawartości luteiny i eliminuje wolne rodniki, gdyż ma witaminę E. Przepisy z awokado to coś nie tylko dla dbających o odpowiedni dobór pokarmów wegetarian i wegan. Polecamy awokado z jajkiem w wielu wersjach.
Awokado z jajkiem zapiekane
Awokado najczęściej spotykamy w pysznych i zdrowych sałatkach oraz jako podstawowy składnik guacamole. Można je miksować do koktajli, robić z niego słodkie desery, dodawać do zup czy burgerów. Awokado na gorąco to również świetny pomysł.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado.
- 4 niewielkie jajka z wolnego wybiegu.
- Szczypta soli.
- Świeżo zmielony pieprz.
- Sporo umytego, osuszonego i posiekanego świeżego koperku.
Przygotowanie zapiekanego awokado z jajkiem:
- Umyte awokado przekrój na pół wzdłuż i ostrożnie usuń z nich pestki.
- Umyte jajka wbij delikatnie do 4 osobnych miseczek.
- Połówki awokado umieść stabilnie na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ostrożnie wlej po jajku do każdej z połówek owocu.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez kwadrans.
- Podawaj posypane obficie koperkiem samo albo z pajdą razowego chleba.
Awokado z grilla z jajkiem i z salsą z pomidorów
Grill z prawdziwym ogniem albo patelnia grillowa wydobywają z awokado ukryte nuty smakowe, a konsystencja tego kompletnego produktu spożywczego staje się jeszcze bardziej kremowa i wnętrze samo odchodzi od skórki.
Składniki:
Przygotowanie awokado z grilla:
- Umyj awokado i przekrój je wzdłuż, usuń pestki.
- Umyj jaja, ugotuj je w lekko osolonym wrzątku na twardo (ok. 9 minut), ostudź i pokrój w kostkę.
- Posiekaj szczypiorek.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wymieszaj w miseczce pomidory, cebulę, papryczkę chilli, sok z limonki, posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
- Posyp solą połówki awokado Hass i grilluj przekrojoną stroną w dół na gorącym ruszcie lub rozgrzanej patelni grillowej przez 5-7 minut do porządnego przyrumienienia owoców.
- Podawaj awokado na gorąco, a w otworach po pestce umieść pokrojone jajka i salsę z pomidorów.
- Posyp szczypiorkiem i dodatkowo oprósz pieprzem.
Rada: Jeśli po przyniesieniu ze sklepu awokado są za mało dojrzałe i zbyt twarde, jest na to sposób. Umieść je w zwykłej, papierowej, brązowej torbie razem z jabłkiem lub pomidorem i szczelnie zamknij na kilka dni – same dojrzeją bez konieczności wkładania ich do piekarnika czy kuchenki mikrofalowej.