Bataty. Przepisy na dania z batatów
Bataty to słodkie ziemniaki najczęściej o pomarańczowej barwie i wydłużonym kształcie. Można z nich przygotować ciekawe dania, które będą świetnym akompaniamentem dla mięs, ryb i warzyw. Zrobienie chipsów, frytek czy purée z batatów jest bardzo proste.
04.11.2018 22:37
Czym są bataty?
Bataty, nazywane inaczej wijcami ziemniaczanymi, to nic innego jak słodkie ziemniaki, które staja się coraz popularniejsze na polskich stołach. Ich pochodzenia dopatrywać się należy w Ameryce Środkowej, jednak najważniejszymi producentami batatów są Indie, Chiny, Japonia i Wietnam, dokąd zawieźli je europejscy odkrywcy w ramach wymiany handlowej.
Najpopularniejszą odmianą batatu jest ta pomarańczowa, jednak warto wiedzieć, że rodzajów tej rośliny jest ponad 400, a każda z nich wyróżnia się inną barwą – od fioletu po żółty.
Bataty – właściwości odżywcze
Warto zaznaczyć, że bataty zawierają znacznie więcej substancji odżywczych niż popularne w Polsce ziemniaki. Bataty są między innymi źródłem likopenu, jednego z najsilniejszych antyutleniaczy. Poza tym zawierają witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor, wapń, żelazo i potas. W batatach znajdują się także szczodre pokłady beta-karotenu.
Spożywanie batatów może ponadto dostarczyć mnóstwo węglowodanów osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Warzywa te mają zastosowanie także w diecie cukrzyków z racji niskiego indeksu glikemicznego.
Bataty – przepisy
- Przepis na frytki z batatów
Składniki:
- 3 duże bataty,
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego,
- sól, pieprz,
- po 1 łyżeczce suszonego czosnku, kopru, mielonego kminku, słodkiej papryki i ostrej papryki.
Do sosu:
- 4 łyżki stołowe jogurtu greckiego,
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania: Bataty należy obrać i pokroić na frytki, a następnie posmarować mieszanką przygotowaną z oleju i wszystkich przypraw. Frytki należy piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie batatów powinno trwać około 20-25 minut. Gotowe frytki można podawać z sosem czosnkowym skomponowanym z wymienionych wyżej produktów.
- Przepis na chipsy z batatów
Składniki:
- 1 batat,
- kilka łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól.
Sposób przygotowania: Bataty należy umyć i kroić w bardzo cienkie plasterki. Następnie należy je z obu stron mieszanką z oleju, papryki i soli. Plastry batatów powinny zostać rozłożone na blasze na papierze do pieczenia i wstawione na uprzednio nagrzanego do 150 st. C piekarnika na około 30 minut. Chipsy będą gotowe, gdy się zarumienią i będą chrupkie.
- Przepis na purée z batatów
Składniki:
- 2 duże bataty,
- mielony pieprz,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- 1 łyżka stołowa masła.
Sposób przyrządzania: Bataty należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do osolonej wody. Gotować przez około 20 minut lub do miękkości batatów. Po ugotowaniu i odcedzeniu bataty należy utrzeć tłuczkiem na jednolitą masę, dodając masło. Kolejny krok to doprawienie masy przyprawami i ponowne utarcie.