Bataty. Przepisy na dania z batatów
Bataty to słodkie ziemniaki najczęściej o pomarańczowej barwie i wydłużonym kształcie. Można z nich przygotować ciekawe dania, które będą świetnym akompaniamentem dla mięs, ryb i warzyw. Zrobienie chipsów, frytek czy purée z batatów jest bardzo proste.
Czym są bataty?
Bataty, nazywane inaczej wijcami ziemniaczanymi, to nic innego jak słodkie ziemniaki, które staja się coraz popularniejsze na polskich stołach. Ich pochodzenia dopatrywać się należy w Ameryce Środkowej, jednak najważniejszymi producentami batatów są Indie, Chiny, Japonia i Wietnam, dokąd zawieźli je europejscy odkrywcy w ramach wymiany handlowej.
Najpopularniejszą odmianą batatu jest ta pomarańczowa, jednak warto wiedzieć, że rodzajów tej rośliny jest ponad 400, a każda z nich wyróżnia się inną barwą – od fioletu po żółty.
Bataty – właściwości odżywcze
Warto zaznaczyć, że bataty zawierają znacznie więcej substancji odżywczych niż popularne w Polsce ziemniaki. Bataty są między innymi źródłem likopenu, jednego z najsilniejszych antyutleniaczy. Poza tym zawierają witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor, wapń, żelazo i potas. W batatach znajdują się także szczodre pokłady beta-karotenu.
Spożywanie batatów może ponadto dostarczyć mnóstwo węglowodanów osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Warzywa te mają zastosowanie także w diecie cukrzyków z racji niskiego indeksu glikemicznego.
Bataty – przepisy
- Przepis na frytki z batatów
Składniki:
- 3 duże bataty,
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego,
- sól, pieprz,
- po 1 łyżeczce suszonego czosnku, kopru, mielonego kminku, słodkiej papryki i ostrej papryki.
Do sosu:
- 4 łyżki stołowe jogurtu greckiego,
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania: Bataty należy obrać i pokroić na frytki, a następnie posmarować mieszanką przygotowaną z oleju i wszystkich przypraw. Frytki należy piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie batatów powinno trwać około 20-25 minut. Gotowe frytki można podawać z sosem czosnkowym skomponowanym z wymienionych wyżej produktów.
- Przepis na chipsy z batatów
Składniki:
- 1 batat,
- kilka łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól.
Sposób przygotowania: Bataty należy umyć i kroić w bardzo cienkie plasterki. Następnie należy je z obu stron mieszanką z oleju, papryki i soli. Plastry batatów powinny zostać rozłożone na blasze na papierze do pieczenia i wstawione na uprzednio nagrzanego do 150 st. C piekarnika na około 30 minut. Chipsy będą gotowe, gdy się zarumienią i będą chrupkie.
- Przepis na purée z batatów
Składniki:
- 2 duże bataty,
- mielony pieprz,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- 1 łyżka stołowa masła.
Sposób przyrządzania: Bataty należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do osolonej wody. Gotować przez około 20 minut lub do miękkości batatów. Po ugotowaniu i odcedzeniu bataty należy utrzeć tłuczkiem na jednolitą masę, dodając masło. Kolejny krok to doprawienie masy przyprawami i ponowne utarcie.