Brytyjscy naukowcy ostrzegają. Popularne herbatki szkodzą zębom
Częste picie herbat owocowych i jedzenie chipsów może doprowadzić do poważnych problemów z zębami. Naukowcy biją na alarm. Erozja szkliwa staje się coraz powszechniejszym problemem.
Naukowcy z King's College London odkryli, że spożywanie kwaśnego jedzenia i napojów, szczególnie pomiędzy posiłkami, może zaszkodzić zębom. W badaniu porównano dietę 600 osób. W pierwszej grupie byli pacjenci, u których stwierdzono erozję szkliwa, a w drugiej ze zdrowymi zębami.
Nie chodzi jedynie o to, co jemy i pijemy. Ważna jest również częstotliwość sięgania po te produkty. Naukowcy wysunęli teorię, że przyczyną erozji szkliwa może być również częstsze spożywanie posiłków przez dzieci i dorosłych.
Okazało się, że picie kwaśnych napojów dwa razy dziennie może o 11 proc. zwiększyć ryzyko próchnicy. Na czarnej liście znalazła się herbata i woda z cytryną oraz owocowe bądź aromatyzowane herbatki. Inne produkty spożywcze, które mogą pogorszyć stan uzębienia to słodycze, marynowane przetwory, a także słone przekąski, w tym coraz popularniejsze chipsy o smaku morskiej soli i octu. Szkodzić nam może także degustacja wina. Trzymanie przez dłuższą chwilę trunku w ustach nie jest wskazane.
- Od dawna wiemy, że kwaśna dieta powoduje erozję szkliwa. Jednak nasze badania wykazały, wpływ sposobu, w jaki spożywamy kwaśne przekąski i napoje na stan naszych zębów. Coraz więcej osób ma z tym problemy. Ważne jest, abyśmy wypracowali sposób zapobiegania im – tłumaczy dr Saoirse O'Toole z King's College London, autor badań. - Zmniejszenie spożycia kwasu może być kluczem do opóźnienia postępu erozji zębów. Z tym problemem zmaga się aż 30 procent dorosłych w Europie. Erozja szkliwa jest jedną z przyczyn nadwrażliwości zębów - dodaje.
Zobacz też: Zaskakujące przyczyny bólu zębów