Cesarska herbata
Przez wiele stuleci żółta herbata była zarezerwowana wyłącznie dla chińskiego dworu cesarskiego i niektórych ceremonii religijnych. Całe wieki obowiązywał zakaz wywożenia jej z Państwa Środka, ale mimo zniesienia prohibicji ten wyjątkowy napój do dzisiaj jest prawie nieznany w Europie.
13.02.2008 | aktual.: 29.06.2010 01:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przez wiele stuleci żółta herbata była zarezerwowana wyłącznie dla chińskiego dworu cesarskiego i niektórych ceremonii religijnych. Całe wieki obowiązywał zakaz wywożenia jej z Państwa Środka, ale mimo zniesienia prohibicji ten wyjątkowy napój do dzisiaj jest prawie nieznany w Europie.
Produkcją żółtej herbaty zajmuje się siedem chińskich prowincji: Syczuan, Anhui, Hunan, Hubei, Zhejiang, Guangdong i Fujian. Jest herbatą pośrednią między czarną a zieloną. Poddaje się ją procesowi fermentacji, który zostaje nagle przerwany. Po zbiorach liście są prawdopodobnie (proces produkcji jest utrzymywany w tajemnicy) podgrzewane na metalowych patelniach, aż uzyskają zielonkawożółtą barwę.
Najbardziej charakterystyczną cechą żółtej herbaty jest jej delikatny, ulotny smak. Wielu smakoszy uznaje ją za najsmaczniejszą z herbat.
Żółtą herbatę zaparza się w temperaturze 80–90 stopni Celsjusza przez trzy do pięciu minut. Wiele jej rodzajów można zaparzać tylko raz. Po zaparzeniu napar powinien mieć kolor bladożółty, a przy ściankach filiżanki bladoróżowy odcień – tak w żółtej herbacie powinna się odbijać porcelana. Aby osiągnąć odpowiednią barwę, należy przestrzegać nie tylko temperatury wody, ale także właściwych proporcji: trzech gram suszu na 150 ml wody.
Istnieje kilka odmian tego ekskluzywnego napoju:
• „Junshan Yinzhen” (Żółte Igły) – ekskluzywna, poszukiwana, nazywana „królową żółtych herbat”, podobna do białej herbaty Yinzhen (Srebrna Igła), nadająca się do trzykrotnego parzenia; jej produkcja jest bardzo mała, warto też wiedzieć, że była ulubioną herbatą Mao Tse Tunga;
• „Huoshan Huangya” – tradycja jej produkcji sięga czasów dynastii Ming i Qing; podobno receptura, według której ją wytwarzano, zaginęła i odkryto ją ponownie w latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku; w 1990 roku zdobyła „Commercial Products of Good Quality'', a w 1999 – „China’s Tea Cup”; można ją zaparzać trzykrotnie;
• „Huang Da Cha” – produkowana według tajemnej buddyjskiej receptury, odznacza się delikatnym korzennym aromatem;
• „Da Ye Qing, Huang Tang”, „Meng Ding Huangya” – mniej znane.
Podobnie jak inne rodzaje herbat, herbata żółta pozytywnie działa na zdrowie: oczyszcza organizm z toksycznych substancji, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, ma właściwości odprężające i relaksujące. Zawiera tylko 0,35 proc. taniny, więc można ją pić przed snem.
Trudno ją kupić w Polsce. Można się w nią zaopatrzyć na przykład za pośrednictwem stron internetowych www.kawaherbata.eu czy www.eherbata.pl. Należy jednak do drogich przyjemności – za 100 g Junshan Yinzhen trzeba zapłacić 89 zł, a za 100 g Huang Da Cha – 40 zł.
_Źródła: http://www.teaspring.com, http://ciekawnik.pl, http://www.kafeteria.pl_