Obniża poziom cholesterolu
Z jadalnej części ziarna sezamowego wytwarza się miazgę - w chałwie jej udział wynosi ok. 50 procent. Sezam jest zdrowy, posiada sporą zawartość oleju roślinnego, a także dużą zawartość niemal wzorcowych białek roślinnych. Zawiera także naturalny przeciwutleniacz sezamol. To również bogactwo witamin typu: A, B1, B2, PP, B3, B9, E i H.
W oleju sezamowym jest związek powodujący zwiększenie produkcji płytek krwi - nazwano go witaminą T. Witamina A jest odpowiedzialna za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Witamin z grupy B potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i mięśniowego. Pomagają walczyć z depresją i poprawiają pamięć.
Chałwa zawiera jeszcze jedną cenną substancję - kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Minimalizuje tym samym ryzyko występowania chorób sercowo - naczyniowych. Jest też bogatszym niż mleko źródłem protein i wapnia oraz magnezu.