Rozpoczął się sezon na truskawki. Kto nie powinien ich jeść?

Maj to miesiąc, kiedy do sklepów trafiają pierwsze truskawkami. Te soczyste, czerwone owoce to nie tylko idealna przekąska na ciepłe dni. Posiadają wiele właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Uważaj jednak, żeby nie zjeść tych niedojrzałych. Przedwcześnie zerwane truskawki mogą wywołać reakcje alergiczne.

Truskawki to jeden z najchętniej jedzonych owoców
Truskawki to jeden z najchętniej jedzonych owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.05.2022 13:35

Szacuje się, że truskawki to piąty najczęściej spożywany na świecie owoc. Są uwielbiane głównie za wspaniały smak, ale również substancje odżywcze, które są w nich zawarte. Doskonale uzupełniają zdrową dietę, a ich spożywanie niesie za sobą wiele zalet. Owoce pochodzą z Europy. To tutaj po raz pierwszy docenili je Rzymianie, choć wykorzystywali je głównie jako ozdobę. Ich jadalne walory wykorzystali dopiero Francuzi w 1300 roku.

Zalety spożywania truskawek

Jedzenie truskawek wpływa korzystnie na pracę wielu organów wewnętrznych. Świetnie wspomagają działanie śledziony, która odpowiada za naszą odporność. Nie inaczej działają w przypadku trzustki, która jest istotną częścią układu trawiennego. Zjedzone przed posiłkiem mniejszą ból i obrzęk brzucha. Truskawki poprawiają także apetyt oraz są silnym afrodyzjakiem. Jeśli szykujecie romantyczną kolację dla dwojga, warto zaserwować je na deser.

Duża zawartość witaminy C i krzemu wpływa na pracę naczyń krwionośnych. Dlatego truskawki wykorzystywane są w medycynie naturalnej do wzmacniania zębów i poprawy kondycji dziąseł. Poleca się wtedy przekrojenie owocu na pół i natarcie nim zębów. Po trzech kwadransach należy przepłukać usta ciepłą wodą. Warto jednak zaznaczyć, że nie jest to akceptowany medycznie sposób na leczenie zębów i dziąseł.

Truskawki - bogate źródło witaminy C

Niewiele osób wie, że truskawki dostarczają do organizmu więcej cennej witaminy C niż cytryny. Już dwie garście owoców pokrywają jej dzienną zalecaną dawkę. Działają też jak przeciwutleniacze. Głównym powodem, dla którego warto sięgać po truskawki wiosną i latem, to właśnie duża ilość antyoksydantów. Spowalniają starzenie się organizmu, poprawiają samopoczucie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób.

W truskawkach znajdziemy także wiele innych ważnych dla organizmu mikroelementów takich jak żelazo, magnez, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Co najważniejsze, to niskokaloryczne owoce, które doskonale sprawdzą się jako część zdrowej, zbilansowanej diety.

Te osoby powinny unikać truskawek

Choć truskawki to cenne źródło ważnych składników odżywczych, nie każdy zareaguje na nich zjedzenie dobrze. Do grupy tych osób należą przede wszystkim alergicy uczuleni na te owoce. Unikać powinni ich też uczuleni na salicylany. Truskawki powodują alergie skórne, duszności, napady kaszlu, a także opuchliznę twarzy i kończyn.

Osobom ze schorzeniami jelit - zespołem jelita drażliwego i zapaleniem jelit - również odradza się spożywanie truskawek. Ich drobne pestki mogą podrażnić śluzówkę jelita. Ta odmiana jagód jest w czołówce produktów o największej zawartości pestycydów. Jednorazowe zatrucie spowoduje biegunki, wymioty czy bóle głowy. Natomiast długotrwale pestycydy podnoszą ryzyko nowotworów, problemów z płodnością i uszkodzenia układu nerwowego.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)