Chcesz zostać weganką? Musisz to wiedzieć
Coraz więcej osób decyduje się wykreślić mięso z jadłospisu. Korzyści z diety wegańskiej są znaczne. Jest to dobry sposób, by poprawić stan zdrowia i urodę. Zanim jednak wprowadzimy do naszego życia tak wielką zmianę, należy się dobrze przygotować i przewidzieć wszelkie konsekwencje.
23.01.2014 | aktual.: 23.01.2014 16:31
Coraz więcej osób decyduje się wykreślić mięso z jadłospisu. Korzyści z diety wegańskiej są znaczne. Jest to dobry sposób, by poprawić stan zdrowia i urodę. Zanim jednak wprowadzimy do naszego życia tak wielką zmianę, należy się dobrze przygotować i przewidzieć wszelkie konsekwencje.
Prawdopodobnie będziemy musieli sięgać po suplementy. Będzie nam brakować witaminy B12, która występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Brak tego składnika może skutkować przemęczeniem, utratą wagi, brakiem apetytu, nerwowością a nawet depresją. Należy też zwrócić uwagę, czy w nowej diecie nie brakuje żelaza. Pierwiastek tej jest lepiej przyswajalny jeśli przyjmujemy go w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dla wegan odpowiednim źródłem żelaza są: ziarna słonecznika, rodzynki i ciemnozielone warzywa (np. szpinak).
Rezygnując z mięsa, pozbawiamy się ważnego źródła białka. Przechodząc na weganizm musimy znaleźć odpowiednie zamienniki. Pamiętajmy, by uwzględnić w swoim jadłospisie soję, soczewicę, fasolę, seitan.
Tak radykalna zmiana diety wiąże się z wieloma utrudnieniami. W miaro łatwo jest się dowiedzieć, jakie warzywa i owoce są ważne dla wegan, ale przygotowanie posiłków z nich może okazać się trudniejsze niż przewidujemy. Wiele osób zjada więc gotowe posiłki lub nawet stołuje się w fast foodach, zajadając frytki. To nie jest dobre dla naszego zdrowia.
Nie należy przesadzać z soją, która jest uważana za symbol weganizmu. Produkt ten od lat budzi kontrowersje. Ma swoich zagorzałych zwolenników, którzy twierdzą, że to najzdrowszy zamiennik mięsa. Nie brakuje jednak przeciwników, według nich nadmierne spożywanie produktów na bazie soi jest niezdrowe. Zanim sięgniemy po gotowe kotlety lub gulasz sojowy, warto dokładnie przeczytać skład na opakowaniu. Może się okazać, że znajdziemy w nim konserwanty, duże ilości sody, a nawet sztuczne polepszacze smaku.
Decyzji o przejściu na weganizm nie należy podejmować pochopnie. To nie zbyt dobry pomysł, by zostać weganką z dnia na dzień. Najlepiej przeprowadzić ten proces powoli. Lepiej zacząć od stopniowego zwiększania warzyw w diecie i stopniowego wycofywania mięsa. Przy okazji warto też eliminować żywność wysokoprzetworzoną.
Wbrew powszechnym opiniom przejście na dietę wegańską nie oznacza, że trzeba wydawać więcej pieniędzy na jedzenie. Większość warzyw jest ogólnodostępna i tania. Zimą można korzystać z niedrogich i zdrowych mrożonek. Najdroższe produkty żywnościowe to mięso (dobrej jakości) i ryby.
Na podstawie news.health.com
Polecamy także: