GotowaniePrzepisyChili con carne z czekoladą i cynamonem

Chili con carne z czekoladą i cynamonem

Chili con carne z czekoladą i cynamonem
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

25.10.2015 22:07, aktual.: 26.10.2015 15:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To jeden ze smaczniejszych sposobów na rozgrzanie!

Chili con carne, czyli chili z mięsem (najczęściej wołowiną), to danie wywodzące się z kuchni tex-mex (teksańskiej i meksykańskiej). Jest ostre i sycące, a jego składniki bywają również przecierane na pastę (łącznie z fasolą itp.), aby konsystencja była odpowiednio gęsta. W wariacjach kulinarnych danie to warto przygotować ze słodkimi i aromatycznymi dodatkami - czekoladą oraz cynamonem. To jeden ze smaczniejszych sposobów na rozgrzanie!

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 500 g mięsa mielonego z indyka, 4 ząbki czosnku, 6 pomidorów, 1 czerwona papryka, 1 szklanki kukurydzy, 1 szklanki czerwonej fasoli, 1 papryczka piri piri, odrobina Tabasco do smaku, pieprz czarny do smaku, 2 kostki czekolady z dodatkiem chili, 1/3 łyżeczki cynamonu, odrobina startej gałki muszkatołowej, kilka listków świeżej kolendry, kilka gałązek świeżego oregano.

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na oliwie, dodaj mięso wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy mięso będzie podsmażone i trochę jego soków odparuje, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Duś do momentu, aż całość nieco zgęstnieje, dodaj pokrojoną paprykę, kukurydzę, fasolę, pokrojoną na drobne cząstki piri piri oraz pozostałe składniki. Podgrzewaj jeszcze przez ok 5-10 minut na średnim ogniu i podawaj solo, z ryżem, z chipsami typu nachos, tortillą meksykańską lub ziemniakami (jeśli są duże to możesz je nim wypełnić i zapiec z dodatkiem sera).

Sugestie autorski: możesz użyć dowolnej ostrej papryczki. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, zrezygnuj z dodatku papryczki, a dodaj jedynie Tabasco. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, ale pamiętaj, że wtedy smak potrawy może się odrobinę różnić. Danie przed podaniem możesz obsypać startym żółtym serem. Czerwoną paprykę możesz zastąpić zieloną lub żółtą. Nada się też papryka konserwowa. Chili con carne możesz podać jako danie główne lub jako przekąskę (polecam na ciepło). Jeśli chcesz możesz zrezygnować z dodatku cynamonu lub/i czekolady. Jeśli lubisz, dodaj też kumin do smaku. Jeśli już musisz popijać chili con carne, to wybierz niegazowaną wodę.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)