19.11.2016 15:47, aktual.: 28.11.2016 09:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kolejna słodka propozycja do kawy z bloga "MyWaySweets". Ciasto jest bardzo gęste i wilgotne z malinowo-migdałową nutą. Oprócz polewy czekoladowej można nałożyć też masę z serka mascarpone i białej czekolady, ale sprawdzi się również bita śmietana. Smak konfitury można wybrać wedle uznania.
Przed pieczeniem należy przygotować tortownicę o średnicy ok. 20-22 cm. Przyda się również papier do pieczenia.
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g brązowego cukru
- 180 g konfitury malinowej (może być dżem)
- 130 g naturalnego jogurtu
- 3 jajka
- 200 g roztopionego masła
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
Składniki na polewę czekoladową i dekorację:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- migdały bez skórki do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Dodajemy konfiturę malinową, jogurt, jajka oraz roztopione masło. Wszystko miksujemy, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Przelewamy masę do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C. Pod koniec można sprawdzić wykałaczką, czy ciasto się upiekło (wykałaczka powinna pozostać czysta). Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa mascarpone
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kilka łyżek serka, mieszamy, aż powstanie gładka masa. Wszystko przekładamy do pozostałego serka i dokładnie łączymy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Polewa czekoladowa
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dekoracja
Wierzch ciasta smarujemy masą mascarpone. Polewamy czekoladą i dekorujemy migdałami
Zobacz także: Ekspresowe i proste babeczki czekoladowe z miętą