GotowaniePrzepisyCiasto czekoladowo-jogurtowe z migdałami

Ciasto czekoladowo-jogurtowe z migdałami

Ciasto czekoladowo-jogurtowe z migdałami
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

19.11.2016 15:47, aktual.: 28.11.2016 09:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kolejna słodka propozycja do kawy z bloga "MyWaySweets". Ciasto jest bardzo gęste i wilgotne z malinowo-migdałową nutą. Oprócz polewy czekoladowej można nałożyć też masę z serka mascarpone i białej czekolady, ale sprawdzi się również bita śmietana. Smak konfitury można wybrać wedle uznania.

Przed pieczeniem należy przygotować tortownicę o średnicy ok. 20-22 cm. Przyda się również papier do pieczenia.

Składniki na ciasto:

  • 190 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g brązowego cukru
  • 180 g konfitury malinowej (może być dżem)
  • 130 g naturalnego jogurtu
  • 3 jajka
  • 200 g roztopionego masła

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady

Składniki na polewę czekoladową i dekorację:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • migdały bez skórki do dekoracji

Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Dodajemy konfiturę malinową, jogurt, jajka oraz roztopione masło. Wszystko miksujemy, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Przelewamy masę do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C. Pod koniec można sprawdzić wykałaczką, czy ciasto się upiekło (wykałaczka powinna pozostać czysta). Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa mascarpone
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kilka łyżek serka, mieszamy, aż powstanie gładka masa. Wszystko przekładamy do pozostałego serka i dokładnie łączymy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Polewa czekoladowa
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.

Dekoracja
Wierzch ciasta smarujemy masą mascarpone. Polewamy czekoladą i dekorujemy migdałami
Zobacz także: Ekspresowe i proste babeczki czekoladowe z miętą

Źródło artykułu:mywaysweets.com
czekoladadeserciasto