Codziennie na raka umiera ponad 270 Polaków. Czy odpowiednie odżywianie może uchronić przed "plagą XXI wieku"?
Dieta może pomóc
Codziennie na raka umiera średnio 274 Polaków. Nieprawidłowa dieta nawet o 50 proc. może zwiększyć ryzyko niektórych nowotworów złośliwych. Dowiedz się, co włączyć do swojego menu, a czego unikać.
Nie można jednoznacznie postawić tezy, że człowiek, który zdrowo się odżywia, uniknie raka. - Wpływ mają nie tylko czynniki żywieniowe i aktywny tryb życia, ale także aspekt socjoekonomiczny, środowiskowy czy genetyczny. W wielu przypadkach jednak prawidłowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania, a także pomóc w walce z już zdiagnozowaną chorobą - tłumaczy onkolog dr Łukasz Grzęda, ekspert kampanii Rakoobrona, mającej na celu edukację z zakresu profilaktyki onkologicznej.
(gabi)/WP Kobieta
Superjedzenie
Jedzenie, które zawiera w swoim składzie wyjątkowo cenne dla organizmu składniki, zyskało miano superfoods. - To stosunkowo nowe określenie znanych od wielu lat nieprzetworzonych produktów naturalnych, mających pozytywny wpływ na nasz organizm - wyjaśnia dr Łukasz Grzęda.
Ich regularne spożycie, w połączeniu z aktywnym wysiłkiem fizycznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia nie tylko chorób nowotworowych, ale także cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i ich powikłań.
Flawonoidy w oregano, kapsaicyna w czosnku
Aktualnie na całym świecie przeprowadzane są badania nad produktami ogólnodostępnymi, które zawierają w swoim składzie substancje mające działanie niszczące lub hamujące namnażanie komórek nowotworowych. Superjedzenie to nie tylko produkty egzotyczne, takie jak jagody Goji i grzyby shitake, ale także cytryna, pietruszka, oregano czy czosnek. - W każdej kuchni można znaleźć całą armię produktów aktywujących nasz układ odpornościowy w walce z chorobą, choćby oregano bogate we flawonoidy, pietruszkę z apigeniną, kapsaicynę w czosnku i papryce chili oraz bardzo popularną ostatnio kurkumę i szafran - wylicza dr Łukasz Grzęda.
Kapustą w raka
Naukowcy odkryli, że kapusta zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Wszystko dzięki zawartej w jej soku substancji zwanej metylo-S-metionina. Badacze z USA udowodnili, że dzięki niej komórki rakowe nie rozwijają się. Podobne działanie ma także brukselka.
Sulforafan, który występuje w kapuście, hamuje działanie enzymów HDAC, wpływających na nasze DNA i odpowiadających za uaktywnianie w naszym organizmie genów odpowiedzialnych za nieprawidłowy wzrost komórek.
Dodatkowo, dzięki indolom, pomaga w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: prostaty i jąder. Przyspiesza przemianę estrogenu w organizmie kobiet, co może chronić przed rakiem piersi lub jajnika. Najwięcej odżywczych składników znajduje się w ciemnych, zewnętrznych liściach. Najlepiej spożywać kapustę na surowo.
Selen
Zespół naukowców pod kierownictwem prof. Jana Lubińskiego w Klinice Genetyki szpitala na szczecińskich Pomorzanach przez 12 lat prowadził badania i testy kliniczne. Ich efektem jest suplement z selenem.
- Wiedza, do której doszliśmy jest kompletnie nowa na świecie - tłumaczy prof. Lubiński. - Nikt wcześniej nie doszedł do takich wniosków. Zanim powstanie standard w zaleceniach diety antyrakowej, minie na pewno wiele lat.
Poziom selenu u każdej osoby jest inny. By wiedzieć, jak go uregulować trzeba byłoby przeprowadzić badanie poziomu tego pierwiastka w organizmie. Okazuje się jednak, że i tak jego poziom u Polaków jest zbyt niski. O połowę mniejszy niż np. u mieszkańców USA. - Aż 95 proc. Polaków ma zbyt niski poziom selenu w organizmie - podkreśla prof. Lubiński.
Zdaniem szczecińskich naukowców poziom selenu można regulować także za pomocą produktów spożywczych. Najwięcej selenu jest w soczewicy, sproszkowanych borowikach (w świeżych jest go mniej) oraz w orzechach, głównie orzechach brazylijskich, włoskich i tzw. nerkowcach.
Kurkumina
Składnik kurkumy, to najprawdopodobniej najsilniejszy naturalny przeciwnowotworowy składnik odżywczy, jaki istnieje. Wyszukuje i unieszkodliwia złośliwe komórki, a równocześnie nie wywołuje efektów ubocznych, nie uszkadza DNA i nie zabija zdrowych komórek.
Awokado
Glutationul, który można znaleźć w awokado, jest cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy, odgrywających ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej oraz spowalniających proces starzenia.
Awokado, dzięki polifenolom i flawonoidom, posiada właściwości przeciwzapalne, za pomocą kwasu oleinowego obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, a dzięki kwasowi foliowemu zmniejsza ryzyko udaru.
Spirulina
Niebieskozielona alga, oczyszcza z toksyn wątrobę i nerki, hamuje rozrost grzybów, drożdży i bakterii, a także obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Dzięki niebieskiemu pigmentowi hamuje rozwój kolonii raka, zmniejsza skutki radioterapii i chemioterapii.
Zielona herbata
Galusan epikatechiny, znajdujący się w zielonej herbacie, hamuje rozwój komórek nowotworowych i powstawanie nowych naczyń krwionośnych, dzięki którym nowotwory się odżywiają i rosną. Dodatkowo zmniejsza negatywny wpływ kancerogenów - substancji odpowiedzialnych za powstawanie zmian rakowych. Najlepiej pić 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie.
Tego jedzenia unikaj
- Najwięcej mówi się o glutaminianie i benzoesanie sodu, będących integralną składową większości dostępnego gotowego pożywienia - zauważa dr Łukasz Grzęda. - Wszystkie produkty, których składnikami są jedynie sztuczne barwniki, zagęszczacze, nie dostarczają organizmowi niezbędnych ilości składników odżywczych, nie wspominając o cennych minerałach i witaminach potrzebnych do prawidłowego codziennego funkcjonowania - dodaje.
Aby skuteczniej walczyć z zagrożeniem, zdrową dietę warto wzmocnić dodatkowymi czynnościami. - Wiedza na temat profilaktyki onkologicznej jest bardzo ważna. W szkole praktycznie się o tym nie mówi, a w mediach zdecydowanie za mało - zauważa Martyna Niewójt z Fundacji Rosa, szefowa projektu Rakoobrona. - Regularna aktywność fizyczna, ograniczenie stresu, środowisko naturalne, stan emocjonalny - te wszystkie czynniki wpływają na stopień ryzyka zachorowania na raka - podsumowuje.
(gabi)/WP Kobieta