Odpowiednia dieta ma moc zapobiegania chorobom - może też opóźnić proces starzenia skóry i powstawania zmarszczek. Kluczem do sukcesu jest żywność lekkostrawna i bogata w antyoksydanty. Co jeść, a czego unikać, żeby dłużej zachować urodę?
Odpowiednia dieta ma moc zapobiegania chorobom - może też opóźnić proces starzenia skóry i powstawania zmarszczek. Kluczem do sukcesu jest żywność lekkostrawna i bogata w antyoksydanty. Co jeść, a czego unikać, żeby dłużej zachować urodę?
Na podst. BodyandSoul.com.au (pho/sr)
Kiepski zapach, dobroczynne działanie
Mowa o cebuli i czosnku. Cebula jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, które pomogą we wzmocnieniu uszkodzonych komórek. Warzywo ma co prawda kiepski aromat, ale za to podnosi poziom "dobrego" cholesterolu. Czosnek z kolei wspomaga wzrost białych krwinek, które zapobiegają uszkodzeniu komórek i niszczą wolne rodniki.
Zielone warzywa
Polecane są zwłaszcza brokuły i szpinak. Szpinak zawiera wiele składników odżywczych i antyoksydantów, w tym w witaminę K, C i E oraz kwas foliowy i żelazo. Brokuły są bogate w magnez i witaminę C, która jest najlepszym przeciwutleniaczem.
Ryby
Łosoś to nieocenione źródło tłuszczów omega-3, które mają doskonałe działanie "przeciwstarzeniowe". Dodatkowo ta ryba zawiera dużo selenu, bardzo ważnego dla zdrowych włosów, skóry i paznokci. Wysoki poziom kwasów omega-3 mają także sardynki - które dodatkowo są bogate w wapń, żelazo, magnez, potas i cynk.
Orzechy i jajka
Orzechy są nie tylko smaczne. Zawierają też błonnik, witaminy i dużo minerałów. Jajka z kolei to prawdziwa bomba witaminowa, znajdziemy w nich także wysokiej jakości białko.
Czego unikać?
Przede wszystkim pamiętaj, że wszystko to, co negatywnie wpływa na nasze zdrowie, szkodzi także naszej... urodzie.
Przetworzona żywność: Sztuczne składniki i masa polepszaczy, którą znajdziemy w takim jedzeniu, sieją spustoszenie w układzie odpornościowym, co ma także wpływ na wygląd naszej skóry.
Cukier: Nadmierne spożycie cukru ma związek z szeregiem chorób, w tym chorób serca, chorób autoimmunologicznych i cukrzycy.
Sól: Przyczynia się do nadciśnienia tętniczego i chorób serca, więc należy jej używać bardzo oszczędnie.
(pho/sr)