Co jeść, żeby się nie zestarzeć?

Odpowiednia dieta ma moc zapobiegania chorobom - może też opóźnić proces starzenia skóry i powstawania zmarszczek. Kluczem do sukcesu jest żywność lekkostrawna i bogata w antyoksydanty. Co jeść, a czego unikać, żeby dłużej zachować urodę?

Obraz

/ 6Dieta młodości?

Obraz
© 123RF

Odpowiednia dieta ma moc zapobiegania chorobom - może też opóźnić proces starzenia skóry i powstawania zmarszczek. Kluczem do sukcesu jest żywność lekkostrawna i bogata w antyoksydanty. Co jeść, a czego unikać, żeby dłużej zachować urodę?

Na podst. BodyandSoul.com.au (pho/sr)

/ 6Kiepski zapach, dobroczynne działanie

Obraz
© 123RF

Mowa o cebuli i czosnku. Cebula jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, które pomogą we wzmocnieniu uszkodzonych komórek. Warzywo ma co prawda kiepski aromat, ale za to podnosi poziom "dobrego" cholesterolu. Czosnek z kolei wspomaga wzrost białych krwinek, które zapobiegają uszkodzeniu komórek i niszczą wolne rodniki.

/ 6Zielone warzywa

Obraz
© 123RF

Polecane są zwłaszcza brokuły i szpinak. Szpinak zawiera wiele składników odżywczych i antyoksydantów, w tym w witaminę K, C i E oraz kwas foliowy i żelazo. Brokuły są bogate w magnez i witaminę C, która jest najlepszym przeciwutleniaczem.

/ 6Ryby

Obraz
© 123RF

Łosoś to nieocenione źródło tłuszczów omega-3, które mają doskonałe działanie "przeciwstarzeniowe". Dodatkowo ta ryba zawiera dużo selenu, bardzo ważnego dla zdrowych włosów, skóry i paznokci. Wysoki poziom kwasów omega-3 mają także sardynki - które dodatkowo są bogate w wapń, żelazo, magnez, potas i cynk.

/ 6Orzechy i jajka

Obraz
© 123RF

Orzechy są nie tylko smaczne. Zawierają też błonnik, witaminy i dużo minerałów. Jajka z kolei to prawdziwa bomba witaminowa, znajdziemy w nich także wysokiej jakości białko.

/ 6Czego unikać?

Obraz
© 123RF

Przede wszystkim pamiętaj, że wszystko to, co negatywnie wpływa na nasze zdrowie, szkodzi także naszej... urodzie.

Przetworzona żywność: Sztuczne składniki i masa polepszaczy, którą znajdziemy w takim jedzeniu, sieją spustoszenie w układzie odpornościowym, co ma także wpływ na wygląd naszej skóry.

Cukier: Nadmierne spożycie cukru ma związek z szeregiem chorób, w tym chorób serca, chorób autoimmunologicznych i cukrzycy.

Sól: Przyczynia się do nadciśnienia tętniczego i chorób serca, więc należy jej używać bardzo oszczędnie.

(pho/sr)

Wybrane dla Ciebie

Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów