Co jeść, żeby się nie zestarzeć?

Odpowiednia dieta ma moc zapobiegania chorobom - może też opóźnić proces starzenia skóry i powstawania zmarszczek. Kluczem do sukcesu jest żywność lekkostrawna i bogata w antyoksydanty. Co jeść, a czego unikać, żeby dłużej zachować urodę?

Obraz

/ 6Dieta młodości?

Obraz
© 123RF

Odpowiednia dieta ma moc zapobiegania chorobom - może też opóźnić proces starzenia skóry i powstawania zmarszczek. Kluczem do sukcesu jest żywność lekkostrawna i bogata w antyoksydanty. Co jeść, a czego unikać, żeby dłużej zachować urodę?

Na podst. BodyandSoul.com.au (pho/sr)

/ 6Kiepski zapach, dobroczynne działanie

Obraz
© 123RF

Mowa o cebuli i czosnku. Cebula jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, które pomogą we wzmocnieniu uszkodzonych komórek. Warzywo ma co prawda kiepski aromat, ale za to podnosi poziom "dobrego" cholesterolu. Czosnek z kolei wspomaga wzrost białych krwinek, które zapobiegają uszkodzeniu komórek i niszczą wolne rodniki.

/ 6Zielone warzywa

Obraz
© 123RF

Polecane są zwłaszcza brokuły i szpinak. Szpinak zawiera wiele składników odżywczych i antyoksydantów, w tym w witaminę K, C i E oraz kwas foliowy i żelazo. Brokuły są bogate w magnez i witaminę C, która jest najlepszym przeciwutleniaczem.

/ 6Ryby

Obraz
© 123RF

Łosoś to nieocenione źródło tłuszczów omega-3, które mają doskonałe działanie "przeciwstarzeniowe". Dodatkowo ta ryba zawiera dużo selenu, bardzo ważnego dla zdrowych włosów, skóry i paznokci. Wysoki poziom kwasów omega-3 mają także sardynki - które dodatkowo są bogate w wapń, żelazo, magnez, potas i cynk.

/ 6Orzechy i jajka

Obraz
© 123RF

Orzechy są nie tylko smaczne. Zawierają też błonnik, witaminy i dużo minerałów. Jajka z kolei to prawdziwa bomba witaminowa, znajdziemy w nich także wysokiej jakości białko.

/ 6Czego unikać?

Obraz
© 123RF

Przede wszystkim pamiętaj, że wszystko to, co negatywnie wpływa na nasze zdrowie, szkodzi także naszej... urodzie.

Przetworzona żywność: Sztuczne składniki i masa polepszaczy, którą znajdziemy w takim jedzeniu, sieją spustoszenie w układzie odpornościowym, co ma także wpływ na wygląd naszej skóry.

Cukier: Nadmierne spożycie cukru ma związek z szeregiem chorób, w tym chorób serca, chorób autoimmunologicznych i cukrzycy.

Sól: Przyczynia się do nadciśnienia tętniczego i chorób serca, więc należy jej używać bardzo oszczędnie.

(pho/sr)

Wybrane dla Ciebie
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Ta książka uratowała jej życie. Zawadzka wspomina książkę autorstwa Maciąg
Ta książka uratowała jej życie. Zawadzka wspomina książkę autorstwa Maciąg
Do końca była z mężem. Justyna Sieńczyłło: nie chciał mówić o chorobie
Do końca była z mężem. Justyna Sieńczyłło: nie chciał mówić o chorobie
Zimą włosy puszą się i plączą. Użyj tego, a problem zniknie
Zimą włosy puszą się i plączą. Użyj tego, a problem zniknie
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
Wyznała, że miała 3 aborcje. Teraz mówi o konsekwencjach
Wyznała, że miała 3 aborcje. Teraz mówi o konsekwencjach
"Wszystko się sprawdziło". Słowa Mołek chwytają za serce
"Wszystko się sprawdziło". Słowa Mołek chwytają za serce
Nie rób tego pod prysznicem. Podolożka przestrzega
Nie rób tego pod prysznicem. Podolożka przestrzega
Dokonała coming outu. Wiadomo, z kim jest związana
Dokonała coming outu. Wiadomo, z kim jest związana
Grała w rozbieranych scenach. Ujawniła, co dzieje się na planie
Grała w rozbieranych scenach. Ujawniła, co dzieje się na planie