Blisko ludziCo ze studniówkami? Zdobyliśmy nowe wytyczne od Ministerstwa Edukacji Narodowej

Co ze studniówkami? Zdobyliśmy nowe wytyczne od Ministerstwa Edukacji Narodowej

Studniówka 2021. Ministerstwo Edukacji Narodowej wydało oświadczenie
Źródło zdjęć: © 123RF
09.10.2020 09:02

Już nie tylko wesela stanęły pod wielkim znakiem zapytania, ale wszystkie imprezy. Maturzyści są załamani i twierdzą, że studniówkę zorganizują sobie sami. Nauczyciele rozkładają ręce, a decyzję podejmują najczęściej Rady Rodziców. Ministerstwo Edukacji Narodowej przygotowało komunikat, w którym określa, zasady, jakie powinny panować podczas takich imprez.

Powoli w szkołach zapadają decyzję odnośnie studniówki 2021. Wiele szkół, a raczej rad rodzicielskich, zadecydowało, że w tym roku nie będzie odświętnego balu ze względu na sytuację epidemiologiczną, która staje się coraz poważniejsza. Tylko wczoraj odnotowano 4280 nowych przypadków zakażeń. Od soboty 10 października cały kraj zostanie objęty żółtą strefą i musimy od nowa przyzwyczaić się zarówno do noszenia maseczek w przestrzeni publicznej jak i ograniczeń co do liczby uczestników imprez i wydarzeń kulturowych.

Studniówka 2021 – oświadczenie Ministerstwa Edukacji Narodowej

Głos w sprawie zabrało również Ministerstwo Edukacji Narodowej. W przesłanym do redakcji WP Kobieta komunikacie czytamy, że przepisy prawa nie do końca definiują pojęcie studniówki, jako imprezy szkolnej, dlatego trzeba na nią spojrzeć dwojako.

"Podkreślamy, że organizacja studniówki nie musi mieć związku z funkcjonowaniem szkoły. I często tak jest. Ponadto, jeżeli odbywa się poza budynkiem szkoły, a jej organizatorem lub współorganizatorem nie jest szkoła (lub którykolwiek z organów szkoły), to do jej organizacji wystarczające będzie zachowanie ogólnych zasad dotyczących organizacji imprez (wraz ze wszystkimi obostrzeniami wynikającymi z aktualnej sytuacji epidemicznej).

Są jednak szkoły – tu wymaga doprecyzowania taka sytuacja, w której są studniówki i są organizowane lub współorganizowane przez którykolwiek z organów szkoły (np. dyrektora, radę rodziców), dyrektor szkoły będzie zobowiązany do zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków podczas jej trwania. Powyższe wynika z § 2 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz.U.2020.1604): 'Dyrektor zapewnia bezpieczne i higieniczne warunki pobytu w szkole lub placówce, a także bezpieczne i higieniczne warunki uczestnictwa w zajęciach organizowanych przez szkołę lub placówkę poza obiektami należącymi do tych jednostek.' Przy organizacji studniówki koniecznym będzie zachowanie ogólnych zasad dotyczących organizacji imprez wynikających z rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 sierpnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U.2020.1356 ze zm.) oraz odpowiednie stosowanie się do wytycznych przeciwepidemicznych Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Zdrowia i Ministra Edukacji Narodowej" – podkreślono.

Z kolei Ministerstwo Zdrowia zapewnia, że trzyma rękę na pulsie. "Ministerstwo Zdrowia stale obserwuje sytuację sanitarno-epidemiologiczna dotyczącą zakażenia wirusem SARS-CoV-2 i analizuje dynamikę przyrostu zachorowań. Jednak jest jeszcze zbyt wcześnie, żeby przewidzieć, jak ta sytuacja będzie wyglądała w styczniu 2021 r."