Często gotujesz wodę dwa razy? Nigdy więcej tego nie rób!
Zdarzyło ci się kiedyś zostawić zagotowaną wodę w czajniku, a potem zagotować ją ponownie? Mogłoby się wydawać, że nie ma w tym nic złego, a jednak! Eksperci alarmują, że taka woda jest bardzo szkodliwa dla zdrowia.
24.08.2021 14:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Do kawy, herbaty czy ciepłej wody z cytryną. Zagotowana woda przydaje się codziennie do wielu napojów, a jej wielokrotne gotowanie przez lata nie budziło kontrowersji. Do czasu. Wcześniej panowało bowiem przekonanie, że woda gotowana kilka razy jest zdrowsza, ponieważ nie zawiera w sobie bakterii. Okazuje się, że jest to błędne, a eksperci alarmują, że taka woda zagraża zdrowiu. Dlaczego?
Często gotujesz wodę dwa razy? Nigdy więcej tego nie rób!
Woda po zagotowaniu zmienia swój skład. Szkodliwe substancje wtedy odparowują, a ona, tym samym, staje się zdatna do picia. Gdy jednak wrze zbyt długo bądź jest gotowana po dwa lub trzy razy, pojawiają się w niej związki chemiczne, które zamiast odparować, zaczynają się gromadzić. Chodzi tu głównie o azotany, arsen i fluorki.
Ponownie gotowana woda szkodliwa dla zdrowia
Dlaczego jest to tak szkodliwe? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) arsen w wodzie pitnej stwarza dla zdrowia największe zagrożenie. Gromadząc się w organizmie może prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych, chorób przewodu pokarmowego, cukrzycy, zaburzeń czynności nerek, uszkodzeń skóry, a nawet chorób nowotworowych.
Azotany w gorącej wodzie przekształcają się natomiast w nitrozoamin - substancję, która może powodować nowotwory żołądka, przełyku, trzustki, jajnika czy jelita grubego. Ostatnie, czyli fluorki, nie tylko osłabiają układ kostny u dzieci i dorosłych, ale doprowadzają również, w szczególności u maluchów, do spadku IQ - ilorazu inteligencji.
Najlepiej jest więc nie gotować ogromnych ilości wody do zalania jednej kawy czy herbaty, a mniejsze i "świeżo" nalane. Jeżeli woda w czajniku jednak pozostanie, można jej użyć już schłodzonej np. do podlania kwiatów, aby się nie zmarnowała.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.