FitnessCzęsto gotujesz wodę dwa razy? Nigdy więcej tego nie rób!

Często gotujesz wodę dwa razy? Nigdy więcej tego nie rób!

Często gotujesz wodę dwa razy? Nigdy więcej tego nie rób!
Często gotujesz wodę dwa razy? Nigdy więcej tego nie rób!
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | @mayear2019
Aleksandra Lewandowska
24.08.2021 14:08

Zdarzyło ci się kiedyś zostawić zagotowaną wodę w czajniku, a potem zagotować ją ponownie? Mogłoby się wydawać, że nie ma w tym nic złego, a jednak! Eksperci alarmują, że taka woda jest bardzo szkodliwa dla zdrowia.

Do kawy, herbaty czy ciepłej wody z cytryną. Zagotowana woda przydaje się codziennie do wielu napojów, a jej wielokrotne gotowanie przez lata nie budziło kontrowersji. Do czasu. Wcześniej panowało bowiem przekonanie, że woda gotowana kilka razy jest zdrowsza, ponieważ nie zawiera w sobie bakterii. Okazuje się, że jest to błędne, a eksperci alarmują, że taka woda zagraża zdrowiu. Dlaczego?

Często gotujesz wodę dwa razy? Nigdy więcej tego nie rób!

Woda po zagotowaniu zmienia swój skład. Szkodliwe substancje wtedy odparowują, a ona, tym samym, staje się zdatna do picia. Gdy jednak wrze zbyt długo bądź jest gotowana po dwa lub trzy razy, pojawiają się w niej związki chemiczne, które zamiast odparować, zaczynają się gromadzić. Chodzi tu głównie o azotany, arsen i fluorki.

Ponownie gotowana woda szkodliwa dla zdrowia

Dlaczego jest to tak szkodliwe? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) arsen w wodzie pitnej stwarza dla zdrowia największe zagrożenie. Gromadząc się w organizmie może prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych, chorób przewodu pokarmowego, cukrzycy, zaburzeń czynności nerek, uszkodzeń skóry, a nawet chorób nowotworowych.

Azotany w gorącej wodzie przekształcają się natomiast w nitrozoamin - substancję, która może powodować nowotwory żołądka, przełyku, trzustki, jajnika czy jelita grubego. Ostatnie, czyli fluorki, nie tylko osłabiają układ kostny u dzieci i dorosłych, ale doprowadzają również, w szczególności u maluchów, do spadku IQ - ilorazu inteligencji.

Najlepiej jest więc nie gotować ogromnych ilości wody do zalania jednej kawy czy herbaty, a mniejsze i "świeżo" nalane. Jeżeli woda w czajniku jednak pozostanie, można jej użyć już schłodzonej np. do podlania kwiatów, aby się nie zmarnowała.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (89)
Zobacz także