Dania na spotkania rodzinne
Organizacja spotkania rodzinnego jest dobrą okazją do tego, żeby sprawdzić się w roli gospodarza. Dania, jakie podamy zaproszonym gościom, powinny uwzględniać ich preferencje kulinarne oraz alergie pokarmowe. Warto także zadbać o różnorodność serwowanych potraw, bowiem dzięki temu będziemy mieć gwarancję, że żaden z gości nie wyjdzie ze spotkania rodzinnego głodny.
06.08.2018 10:19
Kaczka z jabłkami
Niegdyś kaczka często gościła na polskich stołach i była daniem pospolitym. Obecnie kaczkę przygotowuje się na święta i ważne uroczystości np. na spotkania rodzinne. Kaczka nadziewana jabłkami to wykwintna potrawa, z którą bez trudu poradzą sobie osoby, niemające dużego doświadczenia kulinarnego. Przy czym warto podkreślić, że przygotowanie dobrej potrawy z kaczki jest czasochłonne.
Składniki:
- 1 mała kaczka (ok. 2-2,5 kg).
- 1 łyżka rozmarynu lub estragonu.
- 1 łyżka suszonego majeranku.
- Sól i pieprz do smaku.
- 1 łyżka masła.
- 3 średniej wielkości jabłka.
Sposób przygotowania:
- Na początku dokładnie umyj kaczkę, pozostaw do wyschnięcia, a następnie dokładnie natrzyj solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
- Posmaruj kaczkę roztopionym masłem.
- Obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki, a następnie nadziej nimi kaczkę od środka.
- Wstaw kaczkę do lodówki na ok. 2-3 h.
- Wyjmij kaczkę z lodówki i odczekaj 15 minut aż mięso przyzwyczai się do temperatury pokojowej.
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
- Włóż kaczkę do żaroodpornego naczynia (bez pokrywy), wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min.
- Po upływie 30 minut przykryj kaczkę pokrywką, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 2 h.
Do pieczonej kaczki można podać: pieczone ziemniaki w formie talarków lub półksiężyców, ugotowaną kaszę (najlepiej jaglaną lub gryczaną), purée ziemniaczane lub kluski ziemniaczane (np. kopytka lub kluski śląskie). Takie kompozycje smakowe idealnie współgrają z pieczonymi buraczkami i konfiturą z żurawiny.
Łosoś w sosie maślano-cytrynowym
Łosoś jest jedną z najbardziej i najchętniej spożywanych ryb na świecie, dlatego jest to świetne danie na spotkania rodzinne. Jest on bardzo delikatny w smaku, przez co ma zwolenników, nawet wśród osób, które deklarują, że nie przepadają za rybami. Wbrew pozorom przygotowanie dobrej potrawy z łososia nie jest zbyt dużym wyzwaniem. Z odtworzeniem przepisu powinny bez trudu poradzić sobie osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Składniki:
- Filet z łososia (2 kg na 6 osób).
- Sól i pieprz do smaku.
- Olej rzepakowy lub masło klarowane.
- 6 łyżek masła.
- Natka pietruszki.
- 2 łyżki soku z cytryny.
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Na początku dokładnie umyj łososia, oczyść go z ości, a następnie natrzyj solą i pieprzem.
- Podziel rybę na mniejsze kawałki i usmaż na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym (dobrze sprawdzi się również olej ryżowy). Czas smażenia ryby dostosuj do grubości kawałków (średnio jest to ok. 3,5-4 min na jedną stronę).
- Do półmiska wlej roztopione masło i sok z cytryny, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki, a następnie przypraw sos solą i pieprzem.
Łososia najlepiej serwować w towarzystwie zielonych warzyw — szpinaku, rokułów, szparagów. Dobrze sprawdzi się także marchewka, pomidory koktajlowe i ryż długoziarnisty.
Steki wołowe
Steki wołowe uznawane są powszechnie za bardzo sycącą i smaczną potrawę, aczkolwiek trudną do przygotowania. Jeśli chcemy zaskoczyć swoich gości ciekawym* daniem na spotkaniu rodzinnym*, to jest to idealny wybór. Istnieje kilka uniwersalnych zasad, które warto znać, zanim zaczniemy zabierać się za przyrządzenie steków wołowych. Przed tym jednak należy zapytać swoich gości o preferowany stopień wysmażenia steków.
- Blue — stek lekko wysmażony z każdej strony.
- Rare — stek mocno krwisty, słabo wysmażony.
- Medium — stek średnio wysmażony, soczysty z brązowym mięsem w środku.
- Medium well — stek dobrze wysmażony, mięso jest twarde i brunatne w środku.
- Well done — stek mocno wysmażony, mięso jest twarde i lekko szare w środku.
Zasady przygotowania steku:
- Nie smaż steków wyciągniętych z lodówki. Zanim zabierzesz się za przygotowanie steków wołowych, wyciągnij je z lodówki i odczekaj minimum pół godziny. Zabieg ten pozwala zapobiec szokowi termicznemu, a co za tym idzie nierównomiernemu wysmażeniu mięsa.
- Do smażenia steków nie używaj zwykłego masła. Nie zbyt dobrym pomysłem jest przygotowanie steków na maśle, ponieważ ma ono temperaturę dymienia 130 stopni Celsjusza, natomiast steki przygotowuje się w 180 stopniach Celsjusza.
- Nie należy solić steków przed grillowaniem. Posolenie steków wołowych przed grillowaniem sprawi, że mięso będzie twarde, a w konsekwencji — niejadalne. Dlatego też steki należy solić kilka godzin przed grillowaniem lub zaraz przed podaniem.
- Nie krój mięsa zaraz po grillowaniu. Steki mają to do siebie, że stają się znacznie lepsze, gdy odstawimy je na kilka chwil.
- Steki wołowe należy smażyć nie krócej niż 30 sek. z każdej strony (stopień wysmażenia: blue) i nie dłużej niż 3 min z każdej strony (stopień wysmażenia: well done).