Dania na spotkania rodzinne

Organizacja spotkania rodzinnego jest dobrą okazją do tego, żeby sprawdzić się w roli gospodarza. Dania, jakie podamy zaproszonym gościom, powinny uwzględniać ich preferencje kulinarne oraz alergie pokarmowe. Warto także zadbać o różnorodność serwowanych potraw, bowiem dzięki temu będziemy mieć gwarancję, że żaden z gości nie wyjdzie ze spotkania rodzinnego głodny.

Dania na spotkania rodzinne
Źródło zdjęć: © iStock.com

06.08.2018 10:19

Kaczka z jabłkami

Niegdyś kaczka często gościła na polskich stołach i była daniem pospolitym. Obecnie kaczkę przygotowuje się na święta i ważne uroczystości np. na spotkania rodzinne. Kaczka nadziewana jabłkami to wykwintna potrawa, z którą bez trudu poradzą sobie osoby, niemające dużego doświadczenia kulinarnego. Przy czym warto podkreślić, że przygotowanie dobrej potrawy z kaczki jest czasochłonne.

Składniki:

  • 1 mała kaczka (ok. 2-2,5 kg).
  • 1 łyżka rozmarynu lub estragonu.
  • 1 łyżka suszonego majeranku.
  • Sól i pieprz do smaku.
  • 1 łyżka masła.
  • 3 średniej wielkości jabłka.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dokładnie umyj kaczkę, pozostaw do wyschnięcia, a następnie dokładnie natrzyj solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
  2. Posmaruj kaczkę roztopionym masłem.
  3. Obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki, a następnie nadziej nimi kaczkę od środka.
  4. Wstaw kaczkę do lodówki na ok. 2-3 h.
  5. Wyjmij kaczkę z lodówki i odczekaj 15 minut aż mięso przyzwyczai się do temperatury pokojowej.
  6. Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
  7. Włóż kaczkę do żaroodpornego naczynia (bez pokrywy), wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min.
  8. Po upływie 30 minut przykryj kaczkę pokrywką, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 2 h.

Do pieczonej kaczki można podać: pieczone ziemniaki w formie talarków lub półksiężyców, ugotowaną kaszę (najlepiej jaglaną lub gryczaną), purée ziemniaczane lub kluski ziemniaczane (np. kopytka lub kluski śląskie). Takie kompozycje smakowe idealnie współgrają z pieczonymi buraczkami i konfiturą z żurawiny.

Łosoś w sosie maślano-cytrynowym

Łosoś jest jedną z najbardziej i najchętniej spożywanych ryb na świecie, dlatego jest to świetne danie na spotkania rodzinne. Jest on bardzo delikatny w smaku, przez co ma zwolenników, nawet wśród osób, które deklarują, że nie przepadają za rybami. Wbrew pozorom przygotowanie dobrej potrawy z łososia nie jest zbyt dużym wyzwaniem. Z odtworzeniem przepisu powinny bez trudu poradzić sobie osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Składniki:

  • Filet z łososia (2 kg na 6 osób).
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Olej rzepakowy lub masło klarowane.
  • 6 łyżek masła.
  • Natka pietruszki.
  • 2 łyżki soku z cytryny.
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dokładnie umyj łososia, oczyść go z ości, a następnie natrzyj solą i pieprzem.
  2. Podziel rybę na mniejsze kawałki i usmaż na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym (dobrze sprawdzi się również olej ryżowy). Czas smażenia ryby dostosuj do grubości kawałków (średnio jest to ok. 3,5-4 min na jedną stronę).
  3. Do półmiska wlej roztopione masło i sok z cytryny, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki, a następnie przypraw sos solą i pieprzem.

Łososia najlepiej serwować w towarzystwie zielonych warzyw — szpinaku, rokułów, szparagów. Dobrze sprawdzi się także marchewka, pomidory koktajlowe i ryż długoziarnisty.

Steki wołowe

Steki wołowe uznawane są powszechnie za bardzo sycącą i smaczną potrawę, aczkolwiek trudną do przygotowania. Jeśli chcemy zaskoczyć swoich gości ciekawym* daniem na spotkaniu rodzinnym*, to jest to idealny wybór. Istnieje kilka uniwersalnych zasad, które warto znać, zanim zaczniemy zabierać się za przyrządzenie steków wołowych. Przed tym jednak należy zapytać swoich gości o preferowany stopień wysmażenia steków.

  • Blue — stek lekko wysmażony z każdej strony.
  • Rare — stek mocno krwisty, słabo wysmażony.
  • Medium — stek średnio wysmażony, soczysty z brązowym mięsem w środku.
  • Medium well — stek dobrze wysmażony, mięso jest twarde i brunatne w środku.
  • Well done — stek mocno wysmażony, mięso jest twarde i lekko szare w środku.

Zasady przygotowania steku:

  1. Nie smaż steków wyciągniętych z lodówki. Zanim zabierzesz się za przygotowanie steków wołowych, wyciągnij je z lodówki i odczekaj minimum pół godziny. Zabieg ten pozwala zapobiec szokowi termicznemu, a co za tym idzie nierównomiernemu wysmażeniu mięsa.
  2. Do smażenia steków nie używaj zwykłego masła. Nie zbyt dobrym pomysłem jest przygotowanie steków na maśle, ponieważ ma ono temperaturę dymienia 130 stopni Celsjusza, natomiast steki przygotowuje się w 180 stopniach Celsjusza.
  3. Nie należy solić steków przed grillowaniem. Posolenie steków wołowych przed grillowaniem sprawi, że mięso będzie twarde, a w konsekwencji — niejadalne. Dlatego też steki należy solić kilka godzin przed grillowaniem lub zaraz przed podaniem.
  4. Nie krój mięsa zaraz po grillowaniu. Steki mają to do siebie, że stają się znacznie lepsze, gdy odstawimy je na kilka chwil.
  5. Steki wołowe należy smażyć nie krócej niż 30 sek. z każdej strony (stopień wysmażenia: blue) i nie dłużej niż 3 min z każdej strony (stopień wysmażenia: well done).
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)