Dieta brzoskwiniowa
Pyszne i nie tuczy? Tak właśnie dzieje się w przypadku brzoskwiniowej diety. Dla Chińczyków te owoce są symbolem nieśmiertelności.
17.03.2006 | aktual.: 29.05.2010 14:59
Pyszne i nie tuczy? Tak właśnie dzieje się w przypadku brzoskwiniowej diety. Dla Chińczyków te owoce są symbolem nieśmiertelności.
- 100 g brzoskwiń to zaledwie 30 kcal, a jeśli zjada się je ze skórką, dostarczają trzy czwarte zalecanego przez lekarzy dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
- Brzoskwinie są nie tylko balsamem dla schorowanych żołądków, ale mają także właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
- Dieta brzoskwiniowa pozwala przezwyciężać zaparcia. Wprawdzie śliwki leczą jeszcze skuteczniej tę przypadłość, ale bogate w magnez brzoskwinie i morele również łagodnie przeczyszczają.
- Nie ma żadnych przeciwwskazań dla kuracji brzoskwiniowej, z wyjątkiem przypadków cukrzycy. 1-2 kg owoców na posiłek, z wykluczeniem innego pożywienia, to przyjemny i bezpieczny sposób odchudzania.
Jedna ważna uwaga!
Jedz owoce zamiast śniadania, obiadu lub kolacji. Najlepszy efekt osiągniesz jedząc owoce na czczo. Dlaczego? Jedzenie owoców po posiłku (nawet niskokalorycznym) może powodować problemy z trawieniem. Chodzi o efekt "uwięzienia". Trawienie owoców rozpoczyna się już w ustach, a kończy w jelicie cienkim. Ten proces powinien odbywać się bardzo szybko i tak dzieje się, gdy jesz owoce na czczo lub gdy miną przynajmniej 3 godziny od pory ostatniego posiłku. Jeśli jednak owoce są deserem, zostają zablokowane przez mięso, makarony, ziemniaki, chleb. Uwięzione fermentują i zamiast efektu oczyszczenia pojawiają się problemy z trawieniem. Te uwagi dotyczą przede wszystkim owoców z dużą zawartością węglowodanów (a więc owoców słodkich). Bez obawy można jeść po posiłku truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki i czarne jagody. Także owoce gotowane nie ulegają fermentacji, ale gotowanie pozbawia je większości witaminy C.