FitnessDieta brzoskwiniowa

Dieta brzoskwiniowa

Dieta brzoskwiniowa
17.03.2006 16:52, aktualizacja: 29.05.2010 14:59

Pyszne i nie tuczy? Tak właśnie dzieje się w przypadku brzoskwiniowej diety. Dla Chińczyków te owoce są symbolem nieśmiertelności.

Pyszne i nie tuczy? Tak właśnie dzieje się w przypadku brzoskwiniowej diety. Dla Chińczyków te owoce są symbolem nieśmiertelności.

  1. 100 g brzoskwiń to zaledwie 30 kcal, a jeśli zjada się je ze skórką, dostarczają trzy czwarte zalecanego przez lekarzy dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
  2. Brzoskwinie są nie tylko balsamem dla schorowanych żołądków, ale mają także właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
  3. Dieta brzoskwiniowa pozwala przezwyciężać zaparcia. Wprawdzie śliwki leczą jeszcze skuteczniej tę przypadłość, ale bogate w magnez brzoskwinie i morele również łagodnie przeczyszczają.
  4. Nie ma żadnych przeciwwskazań dla kuracji brzoskwiniowej, z wyjątkiem przypadków cukrzycy. 1-2 kg owoców na posiłek, z wykluczeniem innego pożywienia, to przyjemny i bezpieczny sposób odchudzania.

Jedna ważna uwaga!
Jedz owoce zamiast śniadania, obiadu lub kolacji. Najlepszy efekt osiągniesz jedząc owoce na czczo. Dlaczego? Jedzenie owoców po posiłku (nawet niskokalorycznym) może powodować problemy z trawieniem. Chodzi o efekt "uwięzienia". Trawienie owoców rozpoczyna się już w ustach, a kończy w jelicie cienkim. Ten proces powinien odbywać się bardzo szybko i tak dzieje się, gdy jesz owoce na czczo lub gdy miną przynajmniej 3 godziny od pory ostatniego posiłku. Jeśli jednak owoce są deserem, zostają zablokowane przez mięso, makarony, ziemniaki, chleb. Uwięzione fermentują i zamiast efektu oczyszczenia pojawiają się problemy z trawieniem. Te uwagi dotyczą przede wszystkim owoców z dużą zawartością węglowodanów (a więc owoców słodkich). Bez obawy można jeść po posiłku truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki i czarne jagody. Także owoce gotowane nie ulegają fermentacji, ale gotowanie pozbawia je większości witaminy C.