GotowaniePrzepisyDieta dla mózgu może być pyszna. Angielskie śniadanie zrobi z twojego dziecka geniusza

Dieta dla mózgu może być pyszna. Angielskie śniadanie zrobi z twojego dziecka geniusza

Dieta dla mózgu może być pyszna. Angielskie śniadanie zrobi z twojego dziecka geniusza
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
08.01.2018 18:03, aktualizacja: 09.01.2018 10:39

Badania opublikowane w "Journal of the Federation of American Society for Experimental Biology" wykazują, że angielskie śniadanie to idealny wybór dla kobiet w ciąży. Okazuje się, że jajka na bekonie mogą pochwalić się takim samym wpływem na rozwój mózgu u płodu, co brokuły, ryby, drób, mleko, orzechy oraz warzywa strączkowe. Wynika to z zawartości choliny, cennego składnika odżywczego.

Najlepsze wyniki w badaniu uzyskały te przyszłe mamy, które angielskie śniadanie fundowały sobie przede wszystkim w ostatnim trymestrze ciąży. Przyczyną istotnej poprawy ich wyników jest fakt, że cholina to jeden z tych składników, których w diecie ciężarnych często brakuje.

Dotąd wpływ choliny na iloraz inteligencji potwierdzały jedynie badania na myszach. Jednak dziś wiadomo, że ta sama zależność dotyczy ludzi. Grupę 26 kobiet podzielono na dwie części – jedna otrzymywała 480 mg choliny dziennie, czyli o 30 mg więcej niż zalecane dzienne spożycie, zaś druga grupa aż 930 mg. Następnie naukowcy przetestowali, z jaką szybkością ich dzieci radzą sobie z przetwarzaniem informacji oraz, w jakiej kondycji jest ich pamięć wzrokowo-przestrzenna.

Jak pisze independnet.co.uk, dzieci zbadano w wieku czterech, siedmiu, dziesięciu oraz trzynastu miesięcy. Obserwacje potwierdziły, że dzieci, które w życiu płodowym otrzymywały większe dawki choliny, osiągały w teście wyższe wyniki.

W związku z odkryciem, profesor Marie Caudill z Cornell University w Nowym Jorku uznała, że zalecane dzienne dawki choliny powinny zostać oficjalnie zwiększone, ponieważ odpowiednia porcja tego składnika w życiu płodowym to długofalowa inwestycja.

Zatem dla tych z was, które chcą wspomóc rozwój swojego dziecka, a nie przepadają za angielskim śniadaniem, badacze zalecają podwójne porcje roślin strączkowych, brokułów, orzechów, drobiu oraz ryb.

Źródło: independent.co.uk

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (6)
Zobacz także