FitnessDieta dla zbyt szczupłych

Dieta dla zbyt szczupłych

Dieta dla zbyt szczupłych
22.03.2006 15:43, aktualizacja: 29.05.2010 14:55

Przybranie na wadze często jest trudniejsze niż zrzucenie kilku kilogramów. Długotrwały brak apetytu nieuchronnie prowadzi do niedożywienia. Mamy z nim do czynienia, gdy waga dorosłego człowieka spada o 10-15% poniżej właściwej.

Długotrwały brak apetytu nieuchronnie prowadzi do niedożywienia. Mamy z nim do czynienia, gdy waga dorosłego człowieka spada o 10-15% poniżej właściwej. Kiedy przekracza 15%, mówimy już o wyniszczeniu organizmu. U młodych, odchudzających się osób brak apetytu bywa związany z jadłowstrętem psychicznym. Nieracjonalna, zbyt rygorystyczna i jednostronna dieta może stać się przyczyną niedoborów podstawowych składników odżywczych. U osób ciężko chorych właściwe żywienie jest dopełnieniem leczenia. Nie wystarczy jednak podawanie wysokokalorycznych potraw, bogatych w składniki odżywcze. Dużo zależy od przyswajania ich z pokarmów przez chory organizm.

* Co jeść, aby utyć *- Tłuszcz w postaci śmietanki, serów śmietankowych i pełnego mleka, masła, żółtek jaj, oliwy z oliwek.
- Produkty zawierające białko: mięso, nabiał i jego przetwory.
- Łatwo przyswajalne węglowodany (np. napoje słodzone miodem), potrawy mączne (np. makaron z owocami i śmietanką).
- Obfite desery.

Ważne wskazówki dietetyczne *- Przy niedożywieniu i wyniszczeniu organizmu przybieranie na wadze *zaczynamy od diety niskokalorycznej, zwiększając stopniowo z każdym dniem liczbę kalorii, aż do 2800-3000 kcal na dobę.
- Do mleka dodajemy żółtka jaj, gotujemy kleiki z ryżu lub kaszy, a ziemniaczane purée podajemy ze świeżym masłem lub śmietanką.
- Na początku przyrządzamy mięso mielone z drobiu lub cielęciny. Łagodnie przyprawiamy do smaku, potem gotujemy na parze. Później możemy je smażyć, najlepiej bez tłuszczu.
*Uwaga! *Jeśli się rygorystycznie odchudzasz i zaobserwowałaś gwałtowny spadek wagi, nie przedłużaj samowolnie diety! Wróć do normalnego odżywiania, zmniejszając tylko porcje. W ten sposób nie doprowadzisz do niedoboru podstawowych składników odżywczych. Objawy niedoboru nie występują nagle - poprzedza je okres utajenia, kiedy to organizm wykorzystuje zgromadzone zapasy.

Co sprzyja dobremu trawieniu *Właściwa organizacja każdego dnia (zajęć domowych i wykonywanej pracy) wpływa na tempo przemiany materii, a w konsekwencji pomaga łatwiej dojść do zdrowia.
*
Jak sobie pomóc *- Codziennie jadać *pożywne śniadanie
. Oprócz ciepłych napojów dobrze jest zjeść np. zupę mleczną.
- Jeśli wychodzimy z domu na dłużej, zabierzmy ze sobą kanapkę i owoc.
- Dbajmy, by jadać o stałych porach dnia, co najmniej 5-6 posiłków dziennie. Możemy też pozwolić sobie na pojadanie między nimi.
Pobudzają apetyt - Niezbyt słodkie kompoty, soki owocowe i warzywne - ze świeżych owoców, najlepiej wyciśnięte w domu. Należy je rozcieńczać przegotowaną lub mineralną niegazowaną wodą, by miały mniej intensywny smak.
- Różnorodne surówki i sałatki z warzyw i owoców, leguminy, orzeźwiające desery owocowe (kisiele, galaretki).
- Świeże, sezonowe owoce oraz warzywa, starannie oczyszczone i umyte. Należy je dokładnie gryźć i powoli przełykać. Zimą można je zastępować owocami południowymi (pomarańczami, grejpfrutami, mandarynkami).

*Propozycje dań: Cielęcina z sosem Filety z warzywami Wiśniowy kisiel Miseczka z owocami Cielęcina z sosem *1 porcja ok. 310 kcal
Składniki:
- 40 dag cielęciny bez kości
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Na sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wywaru mięsnego
- sól
- 50 ml białego wina

Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać mąkę, zimny wywar, wino i zagotować. Przetrzeć, dodać musztardę, przyprawić do smaku, dodać masło. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni bez tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na talerzu na musztardowym sosie, położyć na mięsie wiórki masła. Podawać z ryżem.
* Filety z warzywami *1 porcja ok. 350 kcal
Składniki:
- 75 dag mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 2 bakłażany
- 2 młode cukinie
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub liście bazylii

Na patelni rozgrzać olej. Cebulę bardzo drobno posiekać, zeszklić. Młode bakłażany i cukinie oczyścić, dokładnie umyć, wytrzeć, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Z papryki usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Dusić pod przykryciem na małym ogniu (ok. 15 minut). Mięso podzielić na 4 porcje (8 plastrów), oprószyć pieprzem, usmażyć na patelni bez tłuszczu, pod koniec smażenia posolić. Podawać z uduszonymi warzywami, posypać pokrojoną natką pietruszki lub listkami bazylii.* Wiśniowy kisiel *1 porcja ok. 110 kcal
Składniki:
- 40 dag wiśni
- cukier do smaku
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- 1 kieliszek nalewki na wiśniach
- liście mięty do dekoracji

Wiśnie świeże lub mrożone (może też być pasteryzowany kompot wiśniowy z owocami) ugotować w 2 szklankach wody, posłodzić do smaku. Doprowadzić do wrzenia (pasteryzowane tylko podgrzać). Nie gotować. Mączkę ziemniaczaną połączyć z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać, wlać do wrzącego kompotu z wiśni, wymieszać, zestawić, ostudzić. Wlać nalewkę z wiśni, wymieszać, rozlać do kompotierek lub pucharków, ostudzić. Wstawić do lodówki, żeby kisiel stężał.
* Miseczka z owocami *1 porcja ok. 100 kcal
Składniki:
- 1 melon
- 1 szklanka truskawek, poziomek lub malin
- garść rodzynek
- liście mięty do dekoracji

Melon dokładnie umyć, wytrzeć. Ostrym, długim nożem przekroić ozdobnie (w poprzek) na pół, wyjąć pestki i miąższ, pozostawiając 1 - 2 cm warstwę. Z miąższu wyciąć kulki specjalną łyżeczką, można go też pokroić w kostkę. Rodzynki umyć, starannie osączyć. Umyć owoce, osączyć. Wymieszać wszystkie składniki sałatki, włożyć do miseczki z melona, wstawić do lodówki. Podawać silnie schłodzoną.