FitnessDieta na sezon grillowy

Dieta na sezon grillowy

W ciepłe dni chętnie spotykamy się przy grillu. By zwyczaj ten był nie tylko przyjemny, ale też i zdrowy należy pamiętać o kilku zasadach obowiązujących podczas tego rodzaju biesiadowania. Na ruszcie można przygotować niemalże wszystko, a od właściwego doboru produktów zależy głównie kaloryczność i zdrowotność dania. Ważne jest również jak przygotowujemy potrawy i co do dań z grilla podajemy.

Dieta na sezon grillowy
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

23.05.2011 | aktual.: 23.05.2011 23:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W ciepłe dni chętnie spotykamy się przy grillu. By zwyczaj ten był nie tylko przyjemny, ale też i zdrowy należy pamiętać o kilku zasadach obowiązujących podczas tego rodzaju biesiadowania. Na ruszcie można przygotować niemalże wszystko, a od właściwego doboru produktów zależy głównie kaloryczność i zdrowotność dania. Ważne jest również jak przygotowujemy potrawy i co do dań z grilla podajemy.

Jakie dania z grilla są zdrowe? Najczęściej na naszym grillu lądują różnego rodzaju mięsa, zazwyczaj tłusta karkówka, żeberka, kiełbaski i kaszanki, które zagryzamy paroma pajdami chleba i popijamy piwem. Taki posiłek to bomba kaloryczna i nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Jeżeli chcemy zjeść zdrowo przyrządzajmy na ruszcie filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry), ryby, warzywa, lub szaszłyki z chudego mięsa i warzyw. 100g kiełbasy ma 2,5 raza więcej kalorii niż ta sama ilość filetu z piersi kurczaka!

Kalorie dań z grilla (na 100g):

filet z piersi kurczaka – 150 kcal,
filet z dorsza – 105 kcal,
łosoś – 250 kcal,
kiełbasa śląska – 330 kcal,
karkówka – 300 kcal,
kaszanka – 220 kcal,
boczek – 500 kcal.

Lepiej unikać mięs, które sprzedawane są jako już „przygotowane na grilla”, otoczonych w przyprawach czy w zalewie. Często pod otoczką kryją się nie za świeże kawałki mięs. Niebezpieczne są też azotany i azotyny (saletra), które są powszechnie dodawane przez producentów mięsa i wędlin. Pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się one w niebezpieczne nitrozaminy. Z podobnych względów na ruszt nie powinnyśmy kłaść różnego rodzaju wędzonych mięs i ryb.

Jak przygotowywać grillowe dania?

Po pierwsze pamiętajmy by grilla rozpalić odpowiednio wcześnie przed planowanym posiłkiem, by produkty właściwie się upiekły, potrzebują odpowiedniej ilości czasu. Nie przygotowujmy potraw w „pełnym ogniu”. Owszem potrawa będzie szybciej gotowa, ale spalona skórka zawiera w sobie wiele niebezpiecznych dla zdrowia związków i jest ciężkostrawna.

Nie przyspieszajmy procesu pieczenia dorzucając do paleniska gazet, starych kartonów czy też innych podpałek. Wszystkie te rzeczy zawierają niebezpieczne dla zdrowia substancje uwalniające się podczas spalania i gromadzące się w grillowanych potrawach. Niewskazane jest grillowanie bezpośrednio na ruszcie, zwłaszcza mięs. Skapujący na żarzące się węgle tłuszcz, będzie się palił wydzielając toksyczne substancje. Bezpośrednio na „kratce” grilla można kłaść jedynie produkty, które bardzo szybko się upieką np. warzywa, pozostałe należy opiekać na specjalnych, przeznaczonych do grillowania tackach, lub po prostu zawinąć je w folię aluminiową.

Przygotowane w ten sposób potrawy będą zdrowsze i o lepszych walorach smakowych, nie za suche. Szybciej i smaczniej przygotujemy dania z grilla, traktując je odpowiednio wcześniej marynatą, najlepiej z dodatkiem aromatycznych ziół.

Co do grilla?

Ważne jest, by grillowane potrawy zjadać z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy unieczynnią wprowadzone do organizmu szkodliwe związki. Bułki i jasne pieczywo lepiej wymienić na razowe, a zamiast piwa podać orzeźwiającą wodę z cytryną lub limonką. Warto rejestrować ilości zjadanych potraw, wystarczy jedna porcja mięsa, nie trzeba od razu próbować wszystkiego co na ruszcie się znajduje... Pamiętajmy, że świeże powietrze sprzyja apetytowi.

Przykładowy jadłospis diety z grillem

Śniadanie:
szklanka mleka,
5 łyżek musli z owocami suszonymi,
banan.

II śniadanie:
kromka pieczywa razowego z chudym twarożkiem i papryką.

Obiad:
szaszłyk z grilla z filetu z piersi kurczaka i warzyw (papryka, cukinia, cebula),
kilka łyżek ryżu zwykłego mieszanego z dzikim,
surówka z sałaty, pomidora, oliwy i ziół.

Przekąski:
koktajl z kefiru, kiwi i truskawek.

Kolacja:
grzanki z grilla:
grahamka,
2 plasterki żółtego sera,
trochę cebulki, plasterki pieczarek i pomidora,
słupki ogórka.

(mkr/bb)

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (4)