FitnessDieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa

Ograniczenie cukrów może być skutecznym sposobem pozbycia się nadwagi na zawsze.

Dieta niskowęglowodanowa

28.03.2006 | aktual.: 29.05.2010 14:54

Pewnie próbowałaś już różnych diet odchudzających. Bez skutku? Jeśli tak, trudno się dziwić, że z coraz większym sceptycyzmem przyjmujesz kolejne propozycje. Tę najnowszą, gorąco polecaną przez amerykańskich dietetyków metodę redukowania wagi - dietę niskowęglowodanową - też łatwo mogłabyś zlekceważyć, jako jeszcze jedną chwilową modę. Ale uwaga! Warto się jej przyjrzeć. Jest prosta, nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a przede wszystkim - bardzo skuteczna.

*Kilogram na tydzień *Nasz plan odchudzania polega na ustaleniu indywidualnego zapotrzebowania na węglowodany (i na kalorie), by każdy mógł zrzucić od 1/2 do 1 kilograma tygodniowo. Nim się zorientujesz, będziesz szczuplejsza.
Co więcej - poczujesz się zdecydowanie lepiej i szybko polubisz ten nowy, "niskowęglowodanowy" styl życia.

Tracenie na wadze to jedna z wielu korzyści *Z tym planem warto zżyć się na dobre. Nie tylko dlatego, że jest efektem wielu lat badań naukowych. Są jeszcze co najmniej dwa powody. Dieta niskowęglowodanowa, oprócz tego, że przynosi profit w postaci szczupłej sylwetki, pomaga zapobiec wielu chorobom, zwiększa energię i radość życia.*

* Nie rezygnuj z tego, co lubisz Punktem wyjścia są Twoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. Dlatego nie namawiamy do opróżnienia lodówki i szafek ze wszystkich produktów, które do tej pory jadłaś. W naszej niskowęglowodanowej diecie *nic nie jest całkowicie zakazane. Znajdziesz w niej nawet całkiem sporo żywności zawierającej węglowodany, takiej jak np. kasza, ziemniaki lub makaron.
Czy jest zatem możliwe, że dzięki tej diecie schudniemy? Dlaczego już samo ograniczenie węglowodanów miałoby być aż tak skuteczne?

Jak to działa? *Zacznijmy od wyjaśnienia, dlaczego częste jadanie zbyt dużej ilości produktów obfitujących w węglowodany prowadzi do tycia i niekorzystnie odbija się na naszym zdrowiu.
Co złego jest w węglowodanach zwanych też cukrami? Na pozór nic. Co więcej - nie możemy bez nich żyć. Ale
cukry cukrom nierówne. Są one jednym z trzech podstawowych składników żywności (pozostałe dwa to: białka i tłuszcze). *Dostarczają energii do prawidłowego funkcjonowania organizmu, myślenia i pracy fizycznej. Zaliczamy do nich skrobię, błonnik i rozmaite cukry. Powinno z nich pochodzić około 50% energii dostarczanej wraz z pożywieniem. *
*
Węglowodany dobre i złe *Są dwie kategorie węglowodanów: *przetworzone
(w rafinowanym cukrze i oczyszczonej mące) oraz nieprzetworzone (w pełnych ziarnach zbóż, fasolach, owocach, warzywach). Najogólniej mówiąc, węglowodany przetworzone są mniej zdrowe. Wiele badań wykazuje ich związek z cukrzycą, chorobami serca i nowotworami. Żywność z nieprzetworzonymi węglowodanami jest zdrowsza. Zawiera błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny), który reguluje proces trawienia, daje uczucie sytości, pomaga organizmowi stabilizować poziom cholesterolu we krwi.

Kiedy przybieramy na wadze *W procesie trawienia z węglowodanów złożonych uwalniana jest glukoza. Bardzo szybko przedostaje się ona z przewodu pokarmowego do krwi. Kiedy glukoza osiągnie pewien poziom, trzustka wydziela do krwi insulinę, substancję ułatwiającą wejście glukozy (paliwa) do komórek. Organizm może tę glukozę od razu spalać lub - gdy jest jej zbyt wiele - magazynować. Duża *część nadmiaru glukozy jest zamieniana w tłuszcze gromadzone w tkance tłuszczowej. W okresach między posiłkami zmagazynowane paliwo uwalnia się z powrotem do krwi, aby utrzymać w ruchu maszynerię, jaką jest organizm.
U zdrowych, szczupłych osób istnieje równowaga energetyczna (to znaczy równowaga między stężeniem glukozy we krwi a paliwem zmagazynowanym w tkankach).
Chorzy na cukrzycę mają za mało insuliny (klucza "otwierającego" komórki); paliwo, czyli glukoza, jest więc opornie magazynowane, za to szybko uruchamiane; dlatego chudnięcie to typowy objaw cukrzycy. Kiedy sytuacja jest odwrotna - paliwo szybko zostaje zmagazynowane, opornie zaś jest uruchamiane - stajemy się coraz grubsi.

Oblicz, jak kaloryczne powinno być Twoje menu *"Współczynnik aktywności" pomoże obliczyć dzienną dawkę kalorii pozwalającą na utrzymanie obecnej wagi.
*
tryb życia -
siedząca kobieta
współczynnik -12

tryb życia -siedzący mężczyzna
współczynnik -14

tryb życia -aktywna kobieta
współczynnik -15

tryb życia -aktywny mężczyzna
współczynnik -17

tryb życia -bardzo aktywna kobieta
współczynnik -18

tryb życia - bardzo aktywny mężczyzna
współczynnik -20

Pomnóż swój współczynnik aktywności przez obecną wagę i stałą liczbę 2,2. Wynik oznacza Twoją dzienną liczbę kalorii.
Przykład dla kobiety aktywnej, ważącej 68 kg: 15 x 68 x 2,2 = 2244.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)