Dieta przeciwgrzybicza – zasady, produkty i efekty
Prawidłowo zbilansowana dieta przeciwgrzybicza pozwala zachować mikroflorę jelitową w odpowiedniej równowadze oraz oczyścić organizm z niechcianych substancji. Co jeść na diecie przeciwgrzybiczej? Jakie efekty przynosi i kiedy można się ich spodziewać?
17.10.2018 | aktual.: 24.01.2019 20:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dieta przeciwgrzybicza – zastosowanie
Dieta przeciwgrzybicza wykorzystywana jest m.in. podczas leczenia takich schorzeń jak drożdżyca układu pokarmowego nazywana również kandydozą, która coraz częściej diagnozowana jest w związku z dolegliwościami żołądkowymi objawiającymi się: biegunką, wzdęciami, bólami brzuchami czy przykrym zapachem z ust.
Oprócz tego dieta przeciwgrzybicza z powodzeniem wykorzystywana jest podczas leczenia alergii oddechowej i skórnej oraz przy problemach układu nerwowego w postaci: stanów lękowych, osłabienia, zmian nastroju, depresji i ogólnego obniżenia odporności. Do ich głównych przyczyn zalicza się: dietę ubogą w wartościowe składniki, witaminy i minerały, za to pełną cukrów prostych oraz zwierzęcych tłuszczy, stosowanie leków obciążających układ odpornościowych jak antybiotyki, sterydy i niektóre środki antykoncepcyjne.
Wskazaniem do stosowania diety przeciwgrzybiczej może być również obciążający model życia pełny przewlekłego stresu i braku czasu na aktywność fizyczną i regularne posiłki.
Dieta przeciwgrzybicza – efekty
Regularne stosowanie diety przeciwgrzybiczej przywraca naturalny poziom mikroflory poprzez dodatkowe uszczelnienie ścian jelit, przywracając w organizmie równowagę kwasowo-zasadową wpływającą na podstawowe funkcje życiowe i w efekcie ostateczną poprawę stanu zdrowia. Należy mieć również świadomość, że dieta przeciwgrzybicza jest długotrwała, kilkuetapowa i podczas stosowania wymaga uporu oraz konsekwencji, przez co nie jest dla każdego.
Jeśli chodzi o efekty – pierwsze widoczne mogą być już po upływie 30 dni poprzez wyraźny wzrost samopoczucia, co osiąga optymalny poziom po ok. 90. dniach. Należy przy tym pamiętać, że jeśli zmagamy się z chorobą autoimmunologiczną, na zauważalne efekty poczekać będzie trzeba od sześciu do nawet dwóch lat.
Dieta przeciwgrzybicza – główne zasady
Podczas stosowania diety przeciwgrzybiczej należy spełnić kilka podstawowych zasad, bez których oczyszczenie i zabezpieczenie organizmu nie byłoby tak skuteczne. Przede wszystkim musimy wyeliminować z jadłospisu wszelkie produkty przetworzone oraz te, na które jesteśmy lub możemy być uczuleni.
Co więcej, bardzo ważne jest również zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz stosowanie popularnych zasad tzw. diety rozdzielnej, która uczy, jak prawidłowo dobierać (nie łączyć) ze sobą produktów podczas przygotowywania posiłków.
Dobrym pomysłem podczas stosowania diety przeciwgrzybiczej jest również wykorzystanie naturalnych suplementów w postaci preparatów roślinnych i ziół o działaniu przeciwgrzybiczym.
Dieta przeciwgrzybicza – polecane produkty
Dieta przeciwgrzybicza wymaga spożywania nieprzetworzonych produktów, z których szczególnie poleca się białko zawarte m.in. w mięsie z kurczaka, kaczki, indyka i wołowinie. Wartościowe są również zboża (owies, tapioka, proso), pieczywo (bezdrożdżowe, bezglutenowe, bez dodatku cukru) oraz niemal wszystkie warzywa z wyjątkiem groszku, kukurydzy, ziemniaków i grzybów.