Dieta śródziemnomorska - zasady, efekty i jadłospis
Dieta śródziemnomorska to nie żaden wynalazek naszych czasów. Wszak nie od wczoraj wiadomo, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego dzięki swojemu charakterystycznemu sposobowi odżywiania rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne czy serca, wyglądając przy tym całkiem nieźle. Przyjrzyjmy się bliżej fenomenowi diety śródziemnomorskiej.
28.10.2018 | aktual.: 29.11.2018 11:23
Klimat śródziemnomorski sprzyja wieczornym biesiadom z rodziną i znajomymi do późnych godzin nocnych przy dobrym jedzeniu i lampce czerwonego wina. Wzięliśmy pod lupę sekret młodego wyglądu i dobrego zdrowia Europejczyków z południa kontynentu. I już wiemy, że jest to bezpośrednio powiązane z dietą śródziemnomorską.
Dieta śródziemnomorska – zasady
Ogromna zaleta diety śródziemnomorskiej to fakt, iż nie istnieją tutaj żadne wytyczone sztywne zasady co do naszego sposobu jedzenia czy restrykcje, których trzeba się trzymać. Produkty podstawowe są łatwo dostępne na każdej szerokości geograficznej, co nie stwarza trudności już na etapie robienia listy zakupów.
Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim sporo owoców morza i ryb, tak chętnie jedzonych przez będących w bardzo dobrej kondycji zdrowotnej Włochów, Greków, Hiszpanów czy Francuzów. Najczęściej sięga się po krewetki, kalmary, ośmiorniczki, a ryby zawsze te świeże. To mnóstwo białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin, minerałów.
W diecie śródziemnomorskiej znajdziemy dużo oliwy z oliwek, oliwek, orzechów, ziół, nasion roślin strączkowych. W basenie Morza Śródziemnego popularne są również makaron, ryż, pestki granatu, świeże i soczyste mango i ananasy, a dobrej jakości pieczywo jest uzupełnieniem diety śródziemnomorskiej.
Kuchnia śródziemnomorska dla każdego
Zasady diety śródziemnomorskiej to w zasadzie uniwersalny sposób odżywiania odpowiedni dla każdego. Dobrze stosowana i odpowiednio zbilansowana jedna z najzdrowszych diet świata sprzyja chociażby właściwej pracy układu sercowo-naczyniowego, skutecznie go odciążając, co potwierdzają niejedne badania naukowe. W efekcie mieszkańcy tego regionu mogą się pochwalić znacznie niższym odsetkiem zachorowalności na chorobę niedokrwienną serca czy też miażdżycę.
Zdrowiu sprzyja także przeciętne spożycie alkoholu, chociaż zdawałoby się, że to właśnie w południowej części naszego kontynentu sporo się pije. Dominuje wino. Produkty mleczne w diecie śródziemnomorskiej to przede wszystkim ser feta czy jogurt grecki, których wcale nie zjada się aż tak dużo, a mleko krowie w menu jest w naprawdę znikomych ilościach.
Po mięso sięga się chętnie, ale nie stanowi to głównej atrakcji na stole. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego to również raczej rzadkość przy tym rodzaju odżywiania.
Śródziemnomorski temperament jest dosłownie na wyciągniecie ręki. Warto zmienić żywieniowe przyzwyczajenia, nieco schudnąć i zyskać zdrowie. Przy okazji będziemy długowieczni, bardziej witalni i ze sporo lepszym samopoczuciem na co dzień. Poziom złego cholesterolu się obniża, ochrona przed działaniem wolnych rodników wzrasta, a śmiertelność z powodu choroby wieńcowej spada zauważalnie.