FitnessDieta strefowa

Dieta strefowa

Dieta strefowa
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
14.04.2011 16:23, aktualizacja: 15.04.2011 12:47

Zachęcająca, bo jej podstawą są badania, za które naukowcy otrzymali nagrodę Nobla w 1982 r. Według dr Barry’ego Sears, autora diety, która zyskała sobie wyjątkową popularność wśród gwiazd Hollywood, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie osiągniemy, jeżeli zachowamy w diecie odpowiednie proporcje składników odżywczych, co oznacza większy udział białka kosztem zmniejszenia ilości węglowodanów.

Zachęcająca, bo jej podstawą są badania, za które naukowcy otrzymali nagrodę Nobla w 1982 r. Według dr Barry’ego Sears, autora diety, która zyskała sobie wyjątkową popularność wśród gwiazd Hollywood, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie osiągniemy, jeżeli zachowamy w diecie odpowiednie proporcje składników odżywczych, co oznacza większy udział białka kosztem zmniejszenia ilości węglowodanów.

Na czym polega dieta niskowęglowodanowa. Polega na przestrzeganiu proporcji pomiędzy głównymi składnikami – 30% energii powinnyśmy przyjmować z białek, 40% z węglowodanów i 30% z tłuszczy. Pilnowanie się na co dzień takiego rozkładu gwarantuje osiągnięcie stanu organizmu, w którym poziom cukru we krwi jest stabilny, a hormony w równowadze. W innym przypadku, zaczynamy tyć. Według twórcy diety nadmiar węglowodanów w codziennym jadłospisie powoduje nadprodukcję insuliny, która wzmaga apetyt.

Wskazane jest jedzenie kilku niskokalorycznych posiłków dziennie (przez cały dzień możemy przyjąć ok. 1700 kcal), a przerwy między nimi nie mogą być dłuższe niż 5 godzin. Każdy posiłek powinien zawierać niskotłuszczowe produkty białkowe. Tłuszcz w diecie jest dozwolony, ale należy wybierać tylko nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie wolno zapominać o piciu wody, najlepiej pół godziny przed posiłkiem. Podczas stosowania diety nie powinno się pić alkoholu i napojów z kofeiną.

Komponując codzienny jadłospis można posłużyć się opracowanymi przez dr. Sears'a tabelami produktów białkowych, tłuszczowych i węglowodanowych, które wskazane są w diecie.

Dzienne menu powinno być skomponowane z 11 tzw. cegiełek. Na przykład na śniadanie zjadamy 3 cegiełki, na II śniadanie 2 cegiełki, na obiad 3 cegiełki, na przekąskę 1 cegiełkę i na kolację 2 cegiełki. Każda cegiełka składa się z 1 porcji białka (1B), 1 porcji tłuszczu (1T) i 1 porcji węglowodanów (1W). Cegiełki komponuje się samemu, według powyższej zasady.

BIAŁKA (1B)

Grupa pierwsza (bardziej zalecana): ser biały chudy plaster (30 g), serek wiejski light 1/2 op. białko jaja 2 sztuki, dorsz (50 g), halibut (50 g), tuńczyk w sosie własnym ok. 1/3 puszki, krewetki 3 sztuki, małże, kraby, kalmary (ok. 50 g), łosoś (50 g), parówki sojowe 2 sztuki wędlina drobiowa (30 g), pstrąg wędzony (ok. 30 g), tofu twarde (ok. 100 g).

Grupa druga (mniej zalecana): jajko sztuka, ser żółty (30 g), szynka (30 g), wiepr zowina (30g), wołowina (30 g), cielęcina (30 g), parówki cielęce 2 sztuki, kiełbasa (30 g). Inne (1 B+1 W): jogurt naturalny 0 proc. (150 g), kefir 0 proc. (150 g), mleko 2 proc. 3/4 szklanki.

TŁUSZCZE (1T)

Grupa pierwsza (bardziej zalecana): awokado (1/4 sztuki), masło łyżeczka, migdały 3 sztuki oliwa z oliwek 1/2 łyżki, oliwki 5 sztuk, olej (tłoczony na zimno) 1/2 łyżki, orzechy włoskie 2 sztuki, orzeszki ziemne 6 sztuk.

Grupa druga (mniej zalecana): śmietana 1/2 łyżki, majonez light łyżka, majonez tradycyjny 1/2 łyżki, serek kremowy 1/2 łyżki, ser pleśniowy 1,5 łyżeczki, pistacje 4 sztuki.

WĘGLOWODANY (1W)

Grupa pierwsza (bardziej zalecana): brokuły (250 g), brzoskwinia sztuka, cebula 2 sztuki szczypiorek 2 pęczki, cykoria 5 główek, cukinia 2 sztuki (małe), sałata główka, cytryna sok z 1 sztuki, czereśnie 8 sztuk, fasolka szparagowa szklanka, fasola biała sucha 1/4 szklanki, fasolka czerwona z puszki 1/4 szklanki, gruszka sztuka, jabłko sztuka, grejpfrut sztuka, jagody 1/2 szklanki, kalafior sztuka, kapusta 1/2 główki, kiwi sztuka, maliny, truskawki, szklanka, mandarynka sztuka, morele, śliwki świeże 3 sztuki, ogórek 1/2 kg lub 2 "węże", papryka czerwona lub zielona 2 sztuki, pieczarki (1/2 kg), płatki owsiane łyżka, pomarańcze 1/2 sztuki, pomidory duży owoc, soczewica sucha 1/4 szklanki, szpinak gotowany szklanka, winogrona 1/2 szklanki, kiełki (100 g).

Grupa druga (mniej zalecana): chleb jasny cienka kromka, chleb razowy 1/2 kromki, tost pełnoziarnisty kromka, rodzynki łyżka, ananas (kostki) 1/2 szklanki, banan 1/3 sztuki, batonik czekoladowy 1/4 sztuki, buraczki gotowane szklanka, chałka 1/2 kromki, dżem niskosłodzony łyżka, groszek zielony 1/2 szklanki, kajzerka 1/2 sztuki, kukurydza 1/2 szklanki, lody waniliowe 2 łyżki, makaron ugotowany 1/4 szklanki, marchew 4 sztuki, mąka 2 łyżki, miód łyżeczka, naleśnik (mały) sztuka, ryż biały, ugotowany 3 łyżki, ziemniaki gotowane lub pieczone 2 sztuki.

Wpływ na organizm i efektywność

Stosując dietę można stracić na wadze do trzech kilogramów w ciągu pierwszych dwóch tygodni, a potem po kolejne 3 kilogramy miesięcznie (bez efektu jo-jo). Dr Barry Spears wśród zalet swojej diety wymienia również hamowanie głodu, zwiększenie energii i poprawę pracy mózgu.

Plusy i minusy stosowania diety

Pomimo że z pozoru racjonalna i efektywna ma jednak swoje minusy. Autor książki o diecie stefowej twierdzi, że znalazł sposób na idealne samopoczucie, które zyskujemy poprzez wejście do strefy, po zastosowaniu się do jego wskazówek żywieniowych.

Jeżeli chcemy wejść do strefy powinnyśmy przede wszystkim trzymać się odpowiednich proporcji między składnikami (30-40-30), które odbiegają od ogólnie przyjętych norm, tzn. 12-15% energii z białka, 25-30 z tłuszczów, 55-60 z węglowodanów. Dieta strefowa zakłada że proporcja białek do węglowodanów powinna w każdym posiłku wynosić 0,75, co w praktyce oznacza, iż jest to sposób żywienia wysokobiałkowy.

Jeśli dostarczamy organizmowi zbyt dużo białka, może to spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu nerek i wątroby, prowadząc często do ich niewydolności. Ponadto nadmiar białka w pożywieniu zmniejsza wchłanianie wapnia (co zwiększa ryzyko osteoporozy), a także prowadzi do zwiększenia zawartości aminokwasu homocysteiny, który podnosi stężenie frakcji cholesterolu LDL oraz nasila działanie wolnych rodników, co stanowi czynnik zwiększający ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Zniechęca do stosowania mała praktyczność diety, jej realizacja jest czasochłonna. System cegiełek jest dość skomplikowany, wymaga opanowania wagi produktów składających się na nie.

W książce o diecie strefowej można znaleźć dużo drobnych błędów merytorycznych np. nie możliwe jest zmienienie kodu genetycznego za pomocą stosowania diety, a taką informację możemy wyczytać już na okładce…

Przykładowy jadłospis:

Dzień I

Śniadanie - omlet z pomidorem i ziołami;
II śniadanie - sałata z oliwą i tuńczykiem;
obiad - pierś z kurczaka z parmezanem, karczochy, pomarańcza;
przekąska - sznurki sera z jabłkiem;
kolacja - sałatka grecka.

Dzień II

Śniadanie - tost pełnoziarnisty obtoczony w białku, posmarowany serkiem kremowym;
II śniadanie - sałata z grillowanym kurczakiem;
obiad - pieczony dzwonek łososia z plastrami pomarańczy, duszona cukinia polana masłem, garść jagód (mogą być mrożone);
przekąska - sznurki sera z jabłkiem;
kolacja - papryka nadziewana mięsem mielonym.

Dzień III

Śniadanie - bułka pełnoziarnista z masłem, serkiem wiejskim i łyżeczką miodu;
II śniadanie - 3 plastry polędwicy wieprzowej posmarowane pastą z awokado (guacamole);
obiad - dorsz pieczony z musztardą i soczewicą, jogurt jagodowy (typu light);
przekąska - sznurki sera z pomarańczą;
kolacja - mieszanka sałat z grillowanym indykiem.

(mkr/bb)

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (6)
Zobacz także