Jest dietetyczką onkologiczną. Przestrzega przed lubianym produktem

Dietetyczka onkologiczna mówi, które produkty wykluczyła z diety
Dietetyczka onkologiczna mówi, które produkty wykluczyła z diety
Źródło zdjęć: © TikTok

02.08.2024 14:19, aktual.: 02.08.2024 15:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzięki licznym badaniom wiadomo, że nasz styl życia, a także pokarmy, które spożywamy, mogą zwiększyć lub zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Amerykańska dietetyczka onkologiczna wskazała, jakich produktów lepiej unikać.

Dr Nichole to amerykańska dietetyczka specjalizująca się w dbaniu o diety osób walczących z nowotworami. Specjalistka prowadzi konto na TikToku, gdzie chętnie dzieli się z innymi użytkownikami swoją wiedzą na ten temat. Ostatnio postanowiła zdradzić, czego konkretnie unika, by zminimalizować ryzyko zachorowania na raka. Na jej liście znajduje się wiele uwielbianych przez Polaków produktów.

Alkohol może szkodzić

O tym wiadomo nie od dziś, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że alkohol może także mieć spory wpływ na to, czy zachorujemy na raka. Dr Nichole zdradziła, że ma to związek przede wszystkim z etanolem, który w nim znajdziemy. Właśnie dlatego radzi, by całkowicie zrezygnować ze spożywania wszelkiego rodzaju napojów wyskokowych (w tym także czerwonego wina, które uchodzi za prozdrowotne).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

- Wiele osób zachęca do sięgania po alkohol, aby się odstresować, poradzić sobie z emocjami i dobrze się bawić, ale tak naprawdę każde spożycie alkoholu natychmiast zaczyna zwiększać ryzyko zachorowania na raka - przestrzega.

Specjalistka nie ukrywa, że sama również z tego właśnie powodu nie pije alkoholu, dlatego jej zdaniem osoby, którym zależy na zdrowiu, powinny przestać po niego sięgać.

Dietetyczka onkologiczna ostrzega przed przetworzonym mięsem

Zdecydowana większość z nas uwielbia pizzę. Jednym z najczęściej wybieranych na nią dodatków jest pepperoni. Zdaniem dietetyczki onkologicznej wędlina może być jednak dla nas szkodliwa.

- Przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego przy każdym spożyciu - zaznaczyła.

Specjalistka dodała jednak, że ryzyko dotyczy nie tylko pepperoni, ale również innych przetworzonych wcześniej wędlin. Radzi także, by uważać na czerwone mięso, którego jej zdaniem powinno się jeść maksymalnie 0,5 kg tygodniowo.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
co wpływa na nowotwórnowotwórrak
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (252)