FitnessDietetyczny obiad - 3 przepisy na dietetyczne dania

Dietetyczny obiad - 3 przepisy na dietetyczne dania

Dietetyczny obiad wcale nie musi być nudny ani złożony ze składników, których w ogóle nie masz ochoty jeść. Prawidłowo i zdrowo skomponowany posiłek będzie nie tylko smaczny, ale także nasyci cię na dłużej, dzięki czemu nie będziesz podjadać. Co powinna zawierać dietetyczna potrawa i jak ją przyrządzić? Poznaj 3 przepisy dietetyczne, które możesz śmiało włączyć do swojego menu.

Dietetyczny obiad - 3 przepisy na dietetyczne dania
Źródło zdjęć: © iStock.com

Dietetyczny obiad - co powinien zawierać?

Dieta często kojarzy się z ograniczeniami, minimalnymi porcjami i uczuciem ciągłego niedosytu, a czasem wręcz głodu. Jeśli i tobie nasuwają się takie skojarzenia, to znaczy, że dotychczas nie odchudzałaś się ani zdrowo, ani skutecznie. Dania dietetyczne przede wszystkim muszą zawierać wysoką wartość odżywczą, bogate walory zdrowotne przy relatywnie niskiej, lecz nie za niskiej, kaloryczności. Ważne są także proporcje składników odżywczych dostarczanych do organizmu. Nie można całkowicie zrezygnować z węglowodanów czy tłuszczy, choć wiele diet-cud właśnie takie rozwiązania nam oferuje. Zdrowa dieta powinna składać się z 15 proc. białka, 55 proc. węglowodanów, 25 proc. tłuszczów, 5 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych i około 35 g błonnika. Nie wolno zapomnieć o dostarczaniu witamin i składników mineralnych. Zdrowy posiłek na diecie musi być bogaty w wapń w witaminy D i B oraz foliany.

Przepisy na dietetyczny obiad: potrawka z kurczaka z szafranowym ryżem (ok. 500 kalorii)

Potrawka z kurczaka to danie, które dodaje sił podczas diety odchudzającej. Sprawdzi się przede wszystkim wtedy, gdy dietę łączysz z aktywnością fizyczną

Składniki (na 5 porcji):

Kurczaka przełożyć do rondla, zalać wodą i zagotować. Włoszczyznę obrać, pokroić i dodać do kurczaka wraz z pieprzem, liściem laurowym i dwoma łyżkami soli. Całość gotować na małym ogniu przez około godzinę. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać, a następnie wycisnąć sok. Skórkę z cytryny dorzucić do rondla i gotować przez 20 minut. Miękkiego kurczaka należy wyjąć, a w wodzie ugotować ryż z szafranem i kurkumą. Mięso z kurczaka następnie trzeba oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki kurczaka wraz z groszkiem dodać do ryżu i gotować przez następne 5 minut. Doprawić do smaku. Przed podaniem na stół, potrawkę posypać parmezanem lub miętą.

Przepisy na dietetyczny obiad: grillowana dynia z ziołowym ryżem (ok. 350 kalorii)

Grillowana dynia to świetny pomysł na jesienny dietetyczny obiad, kiedy to warzywo bez problemu można kupić w każdym sklepie.

Składniki:

  • 15 dag długoziarnistego ryżu;
  • 1 dynia;
  • pęczek cebulki dymki;
  • 25 dag małych pomidorków;
  • 2 limonki;
  • 4 łyżki oliwy;
  • pieprz, bazylia, mieszanka wybranych ziół;
  • łyżka masła;
  • 2 łyżki pasty curry (zrobionej w domu lub ze słoiczka);
  • sól.

Ryż z dodatkiem soli gotować przez około 15-20 minut w dwukrotnie większej ilości wody niż sugeruje opakowanie. Następnie dynię przekroić na pół, wyjąć nasiona, i wraz ze skórką skroić na wąskie paski. Dymki i pomidorki pokroić wzdłuż na pół. Limonki sparzyć, z jednej wycisnąć sok, a drugą pokroić na wąskie paski. Patelnię grillową rozgrzać i posmarować oliwą. Warzywa opiekać przez około 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem i skropić sokiem z limonki. Zieleninę posiekać i wraz masłem dodać do ugotowanego ryżu i wymieszać. Pastę curry i ryż podawać wraz ze zgrillowanymi warzywami

Przepisy na dietetyczny obiad: zupa krem brokułowa z płatkami migdałów (ok. 250 kalorii)

Czasem nawet na diecie nie jesteśmy na tyle głodni, by na obiad zjeść pełne danie z ryżem czy mięsem. Dlatego ciekawym pomysłem na lżejszy obiad jest kremowa zupa z brokułami i prażonymi migdałami, która na pewno nasyci żołądek

Składniki:

  • brokuł średniej wielkości;
  • pęczek włoszczyzny;
  • cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • szczypta kminu rzymskiego;
  • sól i pieprz;
  • garść płatków migdałowych;
  • pół łyżki masła.

Wszystkie warzywa obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej się wody. Dopraw wywar solą i pieprzem i ulubioną mieszanką przypraw, unikaj gotowych kostek bulionowych. Następnie rozdrobnij brokuła i dorzuć go do gotujących się warzyw. Do zupy dodaj szczyptę kminu rzymskiego, który doda jej aromatu. Kiedy zmiękną wszystkie warzywa, zdejm garnek z ognia, a zupę zblenduj na gładki krem. Masło rozgrzej na patelni i wrzuć płatki migdałowe. Mieszaj, aby się nie przypaliły. Kiedy się lekko zarumienią, wyłącz palnik. Prażone migdały podawaj do zupy tuż przed podaniem.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (27)