Dodaj do placków ziemniaczanych. Usmażą się na złoty kolor

Idealnie usmażone i apetycznie wyglądające placki ziemniaczane to paradoksalnie nie jest taka prosta sprawa. Po tym, jak zetrzemy ziemniaki, zaczynają one powoli sinieć. Jeśli nie dodamy do nich tego jednego składnika, masa ziemniaczana, a tym samym później placki przybiorą mocno nieapetyczny kolor.

Placki ziemniaczane usmażą się na złoty kolorPlacki ziemniaczane usmażą się na złoty kolor
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Zaprutko-Janicka

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Ich smak i wygląd zależą jednak od kilku kluczowych czynników. W szczególności ten ostatni, jeśli zapomnimy o pewnym szczególe, może się szybko zrobić dość dyskusyjny. Co zatem zrobić, by masa ziemniaczana nie przybrała nieapetycznego sino-szarego koloru?

Za zmianę barwy odpowiada reakcja chemiczna zachodząca w ziemniakach. Enzymy obecne w warzywach powodują powstawanie melaniny, co prowadzi do zmiany koloru masy ziemniaczanej. To zjawisko można jednak łatwo ograniczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane po węgiersku

Reakcję łatwo można jeśli nie zupełnie powstrzymać, to przynajmniej mocno spowolnić dzięki dodaniu do masy ziemniaczanej kwasu, a konkretnie soku z cytryny. Wystarczy łyżka soku. Ten prosty trik pozwala zachować jasny, apetyczny kolor placków. Sok należy wymieszać z ziemniakami tuż po starciu, zanim masa zacznie ciemnieć.

Prosty przepis na placki ziemniaczane

Do przygotowania placków potrzebne są: 1 kg mączystych ziemniaków, 2 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 cebula, sól, pieprz oraz łyżka soku z cytryny. Całość smaży się na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż placki będą złociste i chrupiące.

Po usmażeniu placki najlepiej odsączyć na ręczniku kuchennym. Podaje się je z ulubionymi dodatkami, na przykład z kwaśną śmietaną. Dzięki cytrynie zachowują nie tylko smak, ale i atrakcyjny wygląd.

Ten prosty sposób sprawia, że placki ziemniaczane zawsze będą wyglądać apetycznie i zachwycą domowników. To sprawdzony patent, który warto wypróbować podczas najbliższego gotowania.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Dołącz do Klubu Świadomej Konsumentki © WP
Wybrane dla Ciebie
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Krawczyk ze wzruszeniem o Poznakowskim. "Do końca był dzielny"
Krawczyk ze wzruszeniem o Poznakowskim. "Do końca był dzielny"
Rekruterka zdradza "test jabłka". Mówi, jak reagują kandydaci
Rekruterka zdradza "test jabłka". Mówi, jak reagują kandydaci
Steczkowska opiekuje się teściową. "Choroba, z którą trzeba się pogodzić"
Steczkowska opiekuje się teściową. "Choroba, z którą trzeba się pogodzić"
Kurier pokazał list, który znalazł za wycieraczką. Treść obiegła sieć
Kurier pokazał list, który znalazł za wycieraczką. Treść obiegła sieć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀