Dodaj do płynu do mycia naczyń. Patelnia będzie jak nowa
Przypalony tłuszcz na garnkach i patelniach jest istnym koszmarem dla każdej gospodyni domowej i gospodarza domowego. Czy da się coś zrobić, aby akcesoria kuchenne znowu wyglądały jak nowe? Oczywiście! Wystarczy dodać do płynu do mycia naczyń popularny napój.
24.11.2023 | aktual.: 24.11.2023 15:52
Gotowanie może czasem skończyć się przypaleniem garnka czy patelni, którą od razu warto porządnie wypucować. W przeciwnym razie, gdy akcesorium kuchenne przypali się po raz kolejny, to będzie już zdecydowanie trudniej.
Nigdy nie smaż na przypalonej wcześniej patelni
Warto mieć także na uwadze, że przypalony tłuszcz nie tylko wygląda nieestetycznie, ale i jest niebezpieczny dla zdrowia. Szkodliwość używania przypalonej patelni czy garnka wcale nie jest mitem. Dlatego ich dokładne doczyszczanie jest absolutnie kluczowe. Nie da się jednak ukryć, że zwykły płyn do mycia naczyń może nie podołać temu zadaniu. Zatem co zrobić? Istnieje jeden trik, dzięki któremu pożegnasz się z tym kuchennym problemem raz na zawsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Popularny napój uratuje sytuację
Wiele osób do wyczyszczenia przypalonego tłuszczu używa octu spirytusowego, który ma kwasowy odczyn, więc świetnie radzi sobie z tym zadaniem. Jednak nie każdy chce, by jego dom wypełniał ostry, octowy zapach. Dlatego przychodzimy z alternatywą, jaką jest coca-cola.
Ten popularny napój gazowany zawiera wysoką ilość kwasu fosforowego, czyli związku chemicznego, który świetnie radzi sobie m.in. z rdzą, kamieniem, tłuszczem czy spalenizną. Warto zatem zrobić mieszankę płynu do mycia naczyń i coca-coli w proporcji 1:1, a następnie zalać ją naczynie i spróbować umyć po około 15 minutach. Doczyszczenie przypalonego tłuszczu nie powinno być problemem.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl