GotowaniePrzepisyDodaj do pomidorówki. W mig podkręcisz jej smak

Dodaj do pomidorówki. W mig podkręcisz jej smak

Pomidory są wspaniałe. Można zjeść je na surowo w sałatce, przygotować z nich aromatyczny sos albo ulubioną zupę Polaków. Pomidorowa stanie się jeszcze lepsza, jeśli dodamy do niej ten zaskakujący składnik.

Jak ulepszyć zupę pomidorową?
Jak ulepszyć zupę pomidorową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Suszone pomidory przywędrowały do nas z Włoch. Wystawianie ich na słońce stanowiło pomysłowy sposób konserwowania, a tym samym przedłużenia ich przydatności do spożycia. Cały proces trwa około 10 dni. Pomidory posypuje się solą, a następnie układa na metalowych tackach i zabezpiecza siatką. W trakcie suszenia tracą od 88 do 93 proc. masy. Suszone pomidory to bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Zawierają też bardzo korzystny dla człowieka likopen.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Suszone pomidory to skarb. Są bardzo zdrowe

Przetworzone pomidory nie tracą swoich właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Zawarte w nich składniki okażą się zbawienne w przypadku trapiących nas coraz częściej chorób cywilizacyjnych. Chodzi przede wszystkim o wspomniany likopen, który wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz antykancerogenne, do tego w suszonych pomidorach jest go więcej niż w świeżych. Likopen spełnia też ważną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Suszone pomidory zawierają zarówno potas i magnez, które dobrze wpływają na pracę serca, jak i wapń czy żelazo. Wapń pomaga walczyć z ryzykiem wystąpienia osteoporozy, a żelazo zapobiega anemii. Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacniają układ odpornościowy, a wysoka zawartość błonnika wspiera pracę jelit oraz całego układu trawiennego. Musimy jednak uważać, jeśli liczymy kalorie. Suszone pomidory są bardziej kaloryczne, zawierają 250 kcal w 100 g (więcej w przypadku pomidorów w oleju).

Uniwersalny przysmak. Do czego warto je dodać?

Suszone pomidory to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Ich smak wzbogaci wiele znanych dań, szczególnie sprawdzą się w przypadku sałatek, sosów czy zup. Kilka sztuk możemy dorzucić do warzywnych omletów, sosu pomidorowego do spaghetti, do kaszotto, domowych zapiekanek czy pizzy. Prawdziwym hitem jest jednak znana i lubiana zupa pomidorowa z dodatkiem suszonych pomidorów. Aby ją przygotować potrzebujemy następujących składników:

  • 800 g passaty lub pomidorów z puszki,
  • 1/2 litra bulionu,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • sól, pieprz i cukier.

Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na oliwie. Dodajemy wszystkie zioła i pokrojone suszone pomidory. Wlewamy passatę (lub pomidory z puszki) i chwilę mieszamy. Następnie dolewamy bulion i doprawiamy do smaku. Czekamy, aż się zagotuje, na koniec blendujemy zupę. Podajemy z makaronem, ryżem lub grzankami.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)