Pieczony rosół robi furorę. O niebo lepszy niż klasyczny

Domowy rosół to najlepsze remedium na zimowe chłody. W każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej, ale tym razem proponujemy wam patent, który pogodzi wszystkich smakoszy – pyszny rosół prosto z piekarnika.

Pieczony rosół robi furorę
Pieczony rosół robi furorę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ark

16.01.2024 | aktual.: 16.01.2024 10:54

Aromatyczny wywar z kurczaka i warzyw należy do tradycyjnych polskich zup. Ten łagodny smak kochają wszyscy, dzieci i dorośli. Jemy go chętnie, aby się rozgrzać podczas zimy, albo gdy zachorujemy – dla zdrowia. Każdy gotuje zupę nieco inaczej, dorzucając własne sekretne składniki. W ostatnim czasie dużą popularność zdobywa oryginalny przepis, znany jako pieczony rosół. Warto go wypróbować, choćby dla urozmaicenia. Taki rosół zachwyca głębią smaku i prostotą przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony rosół. Idealna propozycja dla prawdziwych smakoszy

Przepis na rosół z piekarnika nie jest zbyt skomplikowany, za to gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Podzieliła się nim Marta Maciurzyńska prowadząca na instagramie profil @zdrowo_w_15_minut, na którym dzieli się pomysłami na pyszne i zdrowe dania. Aby przygotować pieczony rosół, potrzebujemy następujących składników:

  • 4 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • por,
  • kilka liści kapusty włoskiej,
  • 3 rodzaje mięsa (kaczka, kurczak, kawałek wołowiny),
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 opalana cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • natka pietruszki i lubczyk,
  • sól i pieprz,
  • 3-4 litry wody.

Rosół prosto z piekarnika smakuje wybornie. Musicie spróbować

Umyte i obrane warzywa wraz z mięsem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy i pieprzymy, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (ze standardowym grzaniem góra-dół). Pieczemy około 45 min do godziny. Gdy wszystkie składniki ładnie się zarumienią, przekładamy je do garnka i zalewamy wodą – dokładnie tyle, aby przykryła warzywa.

Dodajemy zioła i przyprawy: natkę pietruszki, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe oraz jedną opaloną nad płomieniem cebulę. Rosół gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, powinien lekko pyrkać. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem. Smak pieczonego rosołu na pewno zachwyci całą rodzinę i gdy raz go spróbujemy, już nigdy nie ugotujemy inaczej.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)