Dodaj kilka kropel do truskawek. Nigdy więcej nie spleśnieją

Truskawki
Truskawki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa

22.05.2024 20:34, aktual.: 22.05.2024 21:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W sklepach możemy zakupić już pierwsze polskie truskawki. Aby cieszyć się nimi nieco dłużej, warto poznać sposób na to, jak możemy uniknąć szybkiego pojawienia się na nich pleśni. Wystarczy kilka kropel tego produktu, a truskawki poleżą nawet kilka dni.

Sezon na truskawki rozpoczął się na dobre, a w ciągu kolejnych tygodni będziemy mogli cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Ci, którzy kupują je w większych ilościach, powinni poznać skuteczny sposób na to, jak przetrzymać je nieco dłużej i uniknąć pojawienia się pleśni. Okazuje się, że jest to bardzo proste i wymaga jedynie kilku kropli tego produktu.

Jak uniknąć pleśni na truskawkach?

Truskawki to owoce, które kosztują niemało, dlatego warto zadbać o to, aby wytrzymały jak najdłużej. Do tego przyda nam się produkt, jakim jest ocet jabłkowy (lub inny ocet owocowy).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy dodać kilka kropli octu do wody z truskawkami podczas ich mycia, a tym sposobem nie tylko pozbędziemy się zarodników pleśni, ale także robaków. Dzięki octowi truskawki staną się także wolne od zanieczyszczeń. Choć mało kto o tym myśli, do ich dokładnego umycia nie wystarczy niestety sama woda.

Jak przechowywać truskawki?

Jeżeli zależy nam na tym, aby truskawki nie pleśniały za szybko, powinniśmy trzymać się również kilku zasad dotyczących ich przechowywania.

Po pierwsze, przed włożeniem owoców do lodówki najpierw należy je dokładnie przesortować, odkładając na bok te, które są mocno poobijane. Następnie podzielić na dwie grupy i umieścić je w oddzielnych opakowaniach lub pudełkach. Pogniecione powinny zostać spożyte na samym początku, ponieważ szybciej ulegną zepsuciu.

Truskawek nie należy jednak trzymać w plastikowych torebkach - tym sposobem spleśnieją jeszcze szybciej. Najlepiej, jeśli umyjemy je dopiero przed spożyciem. Do tego możemy wykorzystać wspomniany sposób z octem jabłkowym lub sodą oczyszczoną.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także