Dodaj przed smażeniem. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

Co dodać do jajecznicy?
Co dodać do jajecznicy?

07.06.2024 18:32, aktual.: 07.06.2024 21:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajecznica jest jednym z ulubionych pomysłów na śniadanie. Jeżeli już ją robimy, warto dodatkowo zadbać o zdrowie, uzupełniając ją szczyptą produktu, który kosztuje grosze. Zadba o organizm, a nawet nie poczujemy jego smaku.

Wiele osób wybiera każdego ranka na śniadanie popularną jajecznicę, którą najczęściej uzupełniamy kanapkami czy warzywami. Choć z pewnością jest to bardzo zdrowa opcja, warto dodać do niej szczyptę jednego produktu, który sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza. O czym dokładnie mowa? O kurkumie, która jest silnym przeciwutleniaczem.

Dodaj kurkumę do jajecznicy

Kilka lat temu panowało błędne przekonanie, że częste jedzenie jajecznicy ma negatywny wpływ na cholesterol. Mit ten został jednak obalony przez Światową Organizację Zdrowia. Zdaniem WHO, zdrowy człowiek może spożywać nawet do 12 jajek tygodniowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica jest więc świetną opcją na śniadanie. Usmażona na niewielkiej ilości masła, uzupełniona solą, pieprzem i ulubionymi dodatkami, jest nie tylko zdrowa, ale zapewnia także sytość. Jeżeli chcemy, by sama w sobie zadbała o nasz organizm, dodajmy do niej szczyptę kurkumy, czyli ostryżu długiego, zwanego indyjskim szafranem. Dostępna zarówno w formie korzenia (podobnego do imbiru), jak też proszku, kosztuje grosze.

Kurkuma to bomba zdrowotna

Kurkuma ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości, o których niestety, wciąż nie wszyscy wiedzą. Przede wszystkim jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antynowotworowe. Jej regularne spożywanie wpływa korzystnie na obniżenie za wysokiego poziomu cholesterolu, a także na ochronę układu pokarmowego.

Do czego możemy dodawać kurkumę? Oprócz jajecznicy, sprawdzi się w zupach, gulaszach, curry, smoothie czy herbatach - z dodatkiem cytryny, miodu i goździków.

Ważne! Kurkuma może mieć wpływ na działanie niektórych leków. Przed rozpoczęciem jej regularnego spożywania warto skonsultować to się z lekarzem bądź farmaceutą.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (9)