Dodają je do wielu produktów. Wystarczy znać ten skrót

Tak wygląda koszenila - źródło naturalnego czerwonego barwnika
Tak wygląda koszenila - źródło naturalnego czerwonego barwnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Miguel Megevand

13.02.2023 17:59, aktual.: 13.02.2023 20:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W niektórych produktach, dostępnych w supermarketach, zawiera w składzie sproszkowane robaki lub też inne substancje pochodzenia zwierzęcego. Wszystko to ukrywa się pod specjalną nazwą. Jeżeli tylko widzisz w składzie te pozycje, pozostaw produkt na półce.

Większość ze świadomych konsumentów zdaje sobie sprawę z obecności konserwantów w produktach spożywczych. Niektóre substancje tego typu są oznaczone w składzie literą E, która potwierdza, że substancję zatwierdziła przez Europejską Agencję ds. Bezpieczeństwa Żywności (w skrócie EFSA). Według danych te konkretne konserwanty w sprawdzonych ilościach nie szkodzą dla naszego zdrowia. Oczywiście ciągle są one monitorowane. Warto zatem wiedzieć, co się kryje pod wybranymi oznaczeniami.

Widzisz to w składzie? Lepiej miej tego świadomość

W 2018 roku na portalu Focus.pl pojawił się artykuł informujący o tym, że rocznie możemy zjadać nawet kilogram robaków, zupełnie nie zdając sobie z tego sprawy. Wszystko dlatego, że producenci żywności dodają taki składnik do przetworzonych produktów, ale też soków w kartonach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Okazuje się, że o części sproszkowanego dodatku do żywności może nas poinformować sam skład na opakowaniu. Jedną z tych substancji jest E120, czyli kwas karminowy, tzw. koszenila, powstająca ze spreparowanych ciał czerwców kaktusowych, które są niczym innym, jak insektami. E120 występuje w słodyczach oraz wybranych napojach.

Jeżeli zauważymy E121 oznacza to, że w produkcie zawarte zostały koszenile. Są one dodawane do produktów owocowych o malinowym, poziomkowym i truskawkowym smaku. Substancja ta odpowiada za czerwoną barwę produktów.

Kolejną substancją na liście jest E904 wytwarzany z czerwców oraz żyjących na drzewach pluskwiaków. To właśnie dzięki temu dodatkowi warzywa, słodycze oraz owoce pięknie błyszczą.

W składzie znajduje się kastoreum? Bardzo rzadko znajduje się w żywności, jednak nadal często obecny jest w kremach do twarzy oraz mydłach. Może być również składnikiem lodów. Czym dokładnie jest? To wydzielina o żółtawym odcieniu, która uchodzi z gruczołów skórnych bobra europejskiego.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
żywnośćdietaskład produktów
Komentarze (26)