Dodaj do wody z ziemniakami. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Przez jakiś czas nie myśleliśmy o gotowanych ziemniakach jak o zdrowym dodatku do obiadu. Mówiono, że są tuczące, kaloryczne i pozbawione istotnych właściwości odżywczych. Jest jednak sposób, aby przygotować zdrowe ziemniaki. Wystarczy dodać do nich jeden składnik.

Dodaj do gotujących się ziemniaków ważny składnik
Dodaj do gotujących się ziemniaków ważny składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.01.2023 | aktual.: 05.01.2023 19:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki przez wiele lat odradzano osobom będącym na diecie. Argumentowano to wysoką kalorycznością bulw. Wskazywano, że regularne spożywanie gotowanych ziemniaków jest na dłuższą metę tuczące. Okazuje się, że niekorzystny wpływ warzyw na organizm nie wynika z ich właściwości, ale sposobu podawania.

Z analizy naukowców z Edith Cowan University w Australii wynika, że zła sława ziemniaków nie jest niczym uzasadniona. Efekty, jakie miało rzekomo przynosić jedzenie tych bulw, wynikają ze sposobu, w jaki się je przyrządza oraz co serwuje się razem z nimi na talerzu. Badacze udowodnili, że ziemniaki są cennym elementem jadłospisu. Zwłaszcza gdy ugotuje się je w odpowiedni sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na zdrowe ziemniaki z wody

Obrane ziemniaki gotujemy najczęściej w lekko osolonej wodzie. To częsty błąd podczas przyrządzania tego popularnego obiadowego dodatku. Wtedy większość cennych składników zawartych w ziemniakach wylewamy wraz z wodą, w której się gotowały. Można jednak łatwo temu zapobiec.

Zdrowe ziemniaki przyrządzimy wtedy, gdy dodamy do nich jedną marchewkę. Gotujące się z bulwami warzywo zapobiega uwalnianiu się z nich witaminy C. Dzieje się to dzięki zawartości beta-karotenu w marchewce. Składnik skutecznie zatrzymuje witaminę C w bulwach.

Równie skutecznym sposobem na zachowanie cennych substancji w ziemniakach jest gotowanie ich w mundurkach. Pod skórką znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Dlatego nie warto od razu pozbawiać ziemniaków skórek. Tym bardziej, że są jadalne i mogą być świetną poobiadową przekąską. Wystarczy chwilę podgotować je w wodzie, a następnie upiec w piekarniku z dodatkiem oleju.

Ziemniaki cennym źródłem substancji odżywczych

Wbrew powszechnej opinii ziemniaki są niskokaloryczne. 100 g ugotowanych warzyw to niecałe 80 kcal. To idealny dodatek do posiłku. Świetnie smakuje, a do tego syci nas na długie godziny. Ważne jest, aby nie dodawać do ziemniaków żadnych tłuszczy, takich jak masło lub mleko. Inaczej automatycznie podniesiemy ich kaloryczność.

Ziemniaki są lekkostrawne, mają mnóstwo błonnika oraz węglowodanów. Nie podrażniają więc błony śluzowej jelit i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Bulwy posiadają także wyższy niż u innych warzyw poziom białka. Ponadto białko ziemniaka można porównać jakościowo do tego pochodzącego z soi, czyli najbardziej wartościowego białka roślinnego.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (0)