Domowe pączki z 5 składników. Nie będziesz już chcieć innych
Domowe pączki z 5 składników? Owszem, to możliwe. I szybkie w przygotowaniu. Tłusty czwartek już za pasem, warto więc przygotować smakołyki we własnej kuchni i nie kupować pączków z dyskontów. Domowe pączki są dużo zdrowsze i mają mniej kalorii. Zrobisz raz i nie będziesz już chcieć innych.
Tłusty czwartek to polska tradycja obchodzona w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, związana z chrześcijańskim kalendarzem liturgicznym. W ten dzień przyjęło się spożywanie słodkich wypieków, zwłaszcza pączków i faworków. Tłusty czwartek jest symbolem zakończenia karnawału i radosnego, obfitego świętowania przed okresem postu. To także okazja do celebrowania wspólnych chwil z rodziną i przyjaciółmi przy słodkich przysmakach.
Domowe pączki widelcem mieszane
Nasze babcie robiły pączki, stosując tradycyjne metody i składniki. Używały świeżych drożdży, mąki, cukru, jaj, mleka, i masła. Ciasto musiało dobrze wyrosnąć, często w ciepłym miejscu, np. przy piecu. Pączki były wypełniane domowymi konfiturami lub marmoladą, a po usmażeniu na głębokim tłuszczu, tradycyjnie na smalcu, posypywane cukrem pudrem lub polane lukrem. Cały proces wymagał czasu i cierpliwości, ale wynikiem były pyszne, puszyste pączki, pełne domowego ciepła i miłości. Jednak domowe pączki można zrobić znacznie szybciej. A dalej będą pyszne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe pączki warto przygotować dla rodziny, gwarantujemy, że zajadać będą się wszyscy.
Szybkie, domowe pączki z pięciu składników:
- 200 gramów serka homogenizowanego
- dwa jajka
- 220 gramów mąki pszennej
- dwie łyżki cukru pudru plus do posypania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki mieszasz widelcem w misce, a ciasto nakładasz na rozgrzany olej małą łyżeczką. Po usmażeniu pączki odsączasz na papierowym ręczniku i posypujesz cukrem pudrem lub lukrem domowej roboty. Można też je nadziać dżemem i udekorować np. liofilizowaną maliną. Pyszne, zdrowe i piękne. Życzymy smacznego!