Domowe pączki z 5 składników. Nie będziesz już chcieć innych
Domowe pączki z 5 składników? Owszem, to możliwe. I szybkie w przygotowaniu. Tłusty czwartek już za pasem, warto więc przygotować smakołyki we własnej kuchni i nie kupować pączków z dyskontów. Domowe pączki są dużo zdrowsze i mają mniej kalorii. Zrobisz raz i nie będziesz już chcieć innych.
Tłusty czwartek to polska tradycja obchodzona w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, związana z chrześcijańskim kalendarzem liturgicznym. W ten dzień przyjęło się spożywanie słodkich wypieków, zwłaszcza pączków i faworków. Tłusty czwartek jest symbolem zakończenia karnawału i radosnego, obfitego świętowania przed okresem postu. To także okazja do celebrowania wspólnych chwil z rodziną i przyjaciółmi przy słodkich przysmakach.
Domowe pączki widelcem mieszane
Nasze babcie robiły pączki, stosując tradycyjne metody i składniki. Używały świeżych drożdży, mąki, cukru, jaj, mleka, i masła. Ciasto musiało dobrze wyrosnąć, często w ciepłym miejscu, np. przy piecu. Pączki były wypełniane domowymi konfiturami lub marmoladą, a po usmażeniu na głębokim tłuszczu, tradycyjnie na smalcu, posypywane cukrem pudrem lub polane lukrem. Cały proces wymagał czasu i cierpliwości, ale wynikiem były pyszne, puszyste pączki, pełne domowego ciepła i miłości. Jednak domowe pączki można zrobić znacznie szybciej. A dalej będą pyszne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Domowe pączki warto przygotować dla rodziny, gwarantujemy, że zajadać będą się wszyscy.
Szybkie, domowe pączki z pięciu składników:
- 200 gramów serka homogenizowanego
- dwa jajka
- 220 gramów mąki pszennej
- dwie łyżki cukru pudru plus do posypania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki mieszasz widelcem w misce, a ciasto nakładasz na rozgrzany olej małą łyżeczką. Po usmażeniu pączki odsączasz na papierowym ręczniku i posypujesz cukrem pudrem lub lukrem domowej roboty. Można też je nadziać dżemem i udekorować np. liofilizowaną maliną. Pyszne, zdrowe i piękne. Życzymy smacznego!