GotowaniePrzepisyDopasuj grill do swoich potrzeb

Dopasuj grill do swoich potrzeb

Żeby sprzęt odpowiadał naszym potrzebom, nie warto kupować go w pośpiechu.

Dopasuj grill do swoich potrzeb
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

10.06.2009 | aktual.: 29.06.2010 00:15

Grillowanie czas zacząć. Jednak aby móc cieszyć się w letnie popołudnia urokami przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu, musimy najpierw nabyć sam grill. Taki zakup wydaje się być sprawą banalną, a jednak by sprzęt w pełni odpowiadał naszym potrzebom, nie warto kupować niczego w pośpiechu.

Sezon grillowy trwa dobrych kilka miesięcy, więc na pewno co najmniej parę razy będziemy tego typu imprezę urządzać. Sprzęt do grillowania jest już na wyposażeniu większości polskich rodzin. Nic dziwnego, skoro grille w zasadzie wyparły tradycyjne ogniska i zwykłe kiełbaski. Ich zaletą jest przed wszystkim to, że można ich używać właściwie wszędzie i o każdej porze. Początkowo większości osób wystarczał zwykły, mały metalowy grill na węgiel drzewny, jednak wraz z rozwojem tej dziedziny kulinariów, dostępny sprzęt staje się coraz bardziej zaawansowany.

Znajdź swój typ
Asortyment grillowy jest bardzo duży. Wystarczy wstąpić do pierwszego lepszego sklepu, by się o tym przekonać. Zanim jednak podejmiemy jakąkolwiek decyzję, należy mieć realistyczne rozumienie własnych potrzeb i przełożyć je na możliwości finansowe. Nie problemem jest zakup ogromnego grilla, zajmującego pół ogródka i wzbudzającego zazdrość sąsiadów, którego jednak nie zabierzesz na wypad za miasto, a sama myśl o jego czyszczeniu budzi przerażenie. By nie wydać pieniędzy na marne, dobrze jest się zastanowić między innymi nad tym, jak często będziemy z grilla korzystać? Czy będzie przenoszony w inne miejsca? Czy w dysponujemy dostateczną liczbą miejsca na posiadanie i przechowywanie sporych rozmiarów grilla?

Istnieją trzy główne rodzaje grillów, które znajdziecie w sklepach: węglowe, gazowe i elektryczne. Węglowe i elektryczne są zazwyczaj mniejsze i tańsze, łatwiej przenośne, grille gazowe zaś wymagają zazwyczaj stałego ustawienia i większych nakładów finansowych. Dla niektórych osób, nie ma nic lepszego niż żywność przygotowana w płomieniach węgla drzewnego. Inni preferują czystszy smak żywności przyrządzanej na gazie albo po prostu nie chcą mieć kłopotu z bałaganem i dymem.

Grille opalane węglem
Węgiel drzewny stanowi tu źródło ciepła. Są one zwykle tanie, w miarę trwałe i zazwyczaj przenośne. – Najlepiej sprzedają się tzw. żeliwne kociołki, które są stosunkowo tanie, ale trwałe – mówi Paweł Kreft ze sklepu ogrodniczego w Działdowie. - Jednak wraz z rozpowszechniającą się modą na grillowanie coraz popularniejsze wśród nabywców są bardziej wyszukane grille, dające więcej możliwości.

Na rynku w sumie jest ogromny wybór. Pamiętać należy, że grille węglowe wymagają usuwania popiołu, dosypywania węgla i dobrego wykorzystania żaru, by uzyskać optymalny efekt przyrządzanych dań. Ponadto czasem trzeba poczekać nawet 30 minut nim węgiel się rozpali i będzie można rozpocząć gotowanie. Na początku stanowi to dobrą zabawę, ale w sumie jeśli nie mamy dość cierpliwości, może zniechęcić do korzystania z grilla. Jest jeszcze kwestia dymu, który pozostawia zapach na ubraniach czy włosach. Może on także przeszkadzać sąsiadom, szczególnie jeśli grillujesz na balkonie. Węgiel drzewny, a w mniejszym stopniu brykiet może również wyrzucać iskry (potencjalne zagrożenia pożarowe), a wysoka temperatura uzyskana w wyniku spalania może uszkodzić grill. Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie? W sklepie dobrze jest trochę potrząsnąć egzemplarzem na ekspozycji, aby sprawdzić, czy nie brzęczy jak grzechotka. Grill musi być stabilny. Powinien być wykonany z dobrych materiałów (żeliwny jest znacznie lepszy niż
metalowy), łatwy w czyszczeniu i możliwie jak najbardziej praktyczny z naszego punktu widzenia.

Grille gazowe
Grille gazowe są czystsze i szybsze, mają większe obszary gotowania. Są proste w obsłudze. Rozpala się je w ułamku sekundy, rozgrzewają się w kilka minut, a wyłączyć je można od ręki. Stąd to dobre rozwiązanie dla osób ceniących czas. Są też na pewno droższe (choć najtańszy model można nabyć już za ok. 100 zł, to najdroższe mogą kosztować nawet kilkadziesiąt tysięcy), ale za to tańsze w eksploatacji i na pewno długo nam posłużą.

Palniki zapewniają równomierne rozchodzenie się ciepła. Wygoda użytkowania takiego sprzętu dotyczy także czyszczenia -ogranicza się ono do tzw. wypalenia grilla, czyli rozgrzania go do maksymalnej temperatury i przetarcia rusztów drucianą szczotką. Sporadycznie należy zdemontować palnik i oczyścić całość. Dodatkową zaletą jest możliwość regulowania i utrzymywania żądanej temperatury w zależności od rodzaju przyrządzanej potrawy. Trzeba jednak podkreślić, że pieczone na nich mięso nie ma tak specyficznego smaku, jak grillowane nad węglem drzewnym. Co więcej, ich gabaryty predysponują je raczej do funkcji stacjonarnej (szczególnie z uwagi na butlę z gazem). Wadą, o której nie można nie wspomnieć jest to, że kapiący na palniki tłuszcz pali się, wytwarzając szkodliwe dla zdrowia substancje. Istnieją jednak rozwiązania eliminujące ten problem. Pierwsze z nich to zastosowanie wulkanicznych kamieni, drugie zaś to zakrycie palników specjalnymi kątownikami, które odprowadzają wyciekający tłuszcz.

Grille elektryczne
Najlepiej sprawdzają się w użytku domowym, ale można z nich korzystać także na powietrzu, jedynym tu warunkiem jest bliskość źródła zasilania. Nie trzeba czekać na ciepłe dni, by cieszyć się smakiem grillowanych potraw. Można powiedzieć, że są najbardziej uniwersalne.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (4)