Jedz przy zaparciach. Ustąpią błyskawicznie

Suszone owoce to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Wśród nich szczególne miejsce zajmują suszone śliwki, które są źródłem błonnika, witamin i minerałów. Komu służy ich spożywanie?

Suszone śliwki pomagają przy zaparciach
Suszone śliwki pomagają przy zaparciach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale także niezwykle wartościowy składnik wielu dań. Ich intensywny smak sprawia, że mogą z łatwością urozmaicić każdą potrawę. Często dodajemy je do owsianki, sałatek, zup, bigosu czy wypieków. Spora zawartość słodyczy powoduje, że trafiają w kulinarne gusta wielu osób.

Suszone śliwki - dlaczego warto je jeść?

W suszonych śliwkach znajdziemy witaminę K, która jest niezbędna dla zdrowia kości, witaminy A i C opóźniają procesy starzenia oraz witaminę B6, która przyczynia się do poprawy samopoczucia i niwelowania zmęczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

Suszony przysmak jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, w walce z zaparciami oraz poprawić ogólny komfort pracy układu pokarmowego. Minerały takie jak potas wpływają na unormowanie ciśnienia krwi, co jest istotne dla prawidłowej pracy serca. Magnez natomiast ma działanie relaksujące oraz redukuje stres.

Kto powinien jeść suszone śliwki?

Suszone śliwki są szczególnie polecane osobom, które zmagają się z problemami trawiennymi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomagają w regulacji pracy jelit i mogą zapobiegać zaparciom. Owoce zadziałają jak naturalny środek przeczyszczający. Muszą na nie jednak uważać chorzy z zespołem jelita drażliwego - suszone owoce tylko wzmocnią ich dolegliwości.

Osoby narażone na występowanie anemii lub towarzyszących jej objawów, takich jak zawroty głowy, zmęczenie, drażliwość, bladość skóry, wypadanie włosów czy przyspieszone bicie serca powinny wdrożyć suszone śliwki do swojej diety.

Miłośnicy dbania o piękny wygląd i idealną sylwetkę, docenią suszone śliwki za dobroczynny wpływ na odchudzanie i poprawę wyglądu skóry. Nie tylko pomogą zrzucić zbędne kilogramy, ale także nadadzą naszej cerze promienny wygląd.

Sportowcy powinni rozważyć spożywanie suszonych śliwek jako naturalnej przekąski po treningu. Dzięki zawartości cukru doskonale uzupełniają energię i minerały utracone podczas wysiłku fizycznego.

Jaka dawka będzie odpowiednia?

Według specjalistów ds. żywienia, zaleca się spożywanie ok. 50 gramów suszonych śliwek dziennie dla osoby dorosłej, co odpowiada 5-6 sztukom. Osoby cierpiące na regularne zaparcia mogą zwiększyć swoją porcję do 100 gramów, czyli 9-10 suszonych śliwek dziennie.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
suszone śliwkiowocejedzenie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)