Zawiera hormony i metale ciężkie. Nie kupuj na wigilię

W okresie świątecznym na wielu polskich stołach królują dania rybne. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że niektóre z nich mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Zdradzamy, których ryb najlepiej unikać.

Filet z pangi - zdjęcie poglądowe
Filet z pangi - zdjęcie poglądowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe
oprac. NW

02.12.2024 | aktual.: 02.12.2024 12:46

Świąteczne menu kojarzy się z rybnymi potrawami, bez których wiele osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Tradycyjny karp i śledź to klasyki, ale coraz częściej sięgamy po łososia, sandacza czy halibuta. Choć w przestrzeni publicznej panuje przekonanie, że wszystkie ryby są bardzo zdrowe - niestety, to mit. Wiele z nich wręcz szkodzi naszemu zdrowiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panga

Panga, chętnie wybierana z powodu niskiej ceny, niestety nie jest bezpiecznym wyborem. Ta ryba jest hodowana w delcie Mekongu na Półwyspie Indochińskim. Dorasta w fatalnych warunkach – w zatłoczonych zbiornikach o podwyższonym ryzyku wystąpienia chorób zakaźnych, w hodowlach, które dokarmia się antybiotykami i hormonami. Lepszym rozwiązaniem jest zakup zdrowszej alternatywy lub przygotowanie wegańskiego dania. Filety z ryby świetnie zastępuje się plastrami selera.

Tuńczyk

Innym popularnym wyborem jest tuńczyk, który najczęściej kupujemy w puszkach. Niestety, łatwo przyswaja metale ciężkie, takie jak rtęć. Spożywanie tuńczyka w puszcze w dużych ilościach przede wszystkim negatywnie wpływa na pracę układu nerwowego i mózgu. To może odbić się na naszym zdrowiu i ogólnym samopoczuciu.

Tilapia

Tilapia, choć popularna zarówno podczas świąt, jak i na co dzień, pochodzi głównie z hodowli przemysłowych w Chinach i Indonezji. Jest narażona na kontakt z antybiotykami i hormonami, a ponadto ma niską wartość odżywczą. Ważne jest sprawdzanie pochodzenia tej ryby przed zakupem.

Maślana

Ryba maślana to kolejny wybór, który może okazać się nietrafiony. Najwięcej kontrowersji budzą jej dwa gatunki: eskolar i kostropak. Zawierają one estry woskowe, których spożycie u niektórych osób może prowadzić do oleistej biegunki, mdłości i wysypki. Zaleca się zatem ostrożność podczas zakupów i korzystanie wyłącznie ze sprawdzonych źródeł, bowiem nie wszystkie gatunki ryby maślanej są szkodliwe.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
rybapangawigilia
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)